аз си подквасвах вече 2 пъти кисело мляко от овесени ядки, ползвах подкваса от соево кисело мляко (в Пикадили има)
меляте ядките на брашно, заливате с топла вода да омекнат и после пасирате като добавите още топла вода (горе-долу на 100гр ядки се пада 1 литър вода), прецеждате и наливате в буркани като слагате по 1 лъжица от соевото мляко в буркана и разбърквате много добре
за подквасването има 2 варианта - или завивате бурканите с много кърпи за да се запазят топли, или във фурната на 45 градуса като ви препоръчвам поне 10 часа за да се подкваси добре, особено е подходящо ако си сушите нещо друго да сложите и бурканчетата отстрани до него, тряя се пести енергия и време
на вкус има общо с кисело мляко, но на вид не става така гъсто... ще пробвам и с мляко от други ядки, може да е по-сполучливо... всъщност като се замисля, то и кравето кисело мляко не става гъсто, само това ментеливото по магазините е гъсто, ние си правехме домашно и е съвсем друго нещо... хем на вкус е по-друго (на мен никак не ми харесваше), хем като обърнеш буркана веднага пльоква навън