"Zloqd, боледуваш ли изобщо?"Мен ме разболяват алергените. Като вървя по улицата е нормално да подуша от 20 метра някой с цигара и в това няма нищо свъхестествено - повечето хора игнорират голяма част от информацията постъпваща от рецепторите им.
Тъй като лигавиците ми са станали много тънки когато съм изложен по-дълго на такива въздействия те се възпаляват и стават входна врата за вируси. Когато се случи ветровито време очите ми се зачервяват по за няколко дни и ставам като ученик на императора от "междузвездни войни".
Също така обикновено усещам кога наближава новолуние - до преди няколко месеца се схващах когато оставаха 4 дни до новолуние.
През лятото не ми се налага да следя този сайт
http://www.geophys.bas.bg/kp_for/kp_mod.htm за да знам дали има магнитна буря - когато съм навън и не съм на сянка направо ми бодат очите тези частици (включително и отразени от някои видове настилки) даже и главоболия получавам от тях.
Миналата година си докарах проблем, който може и да е бил от неправилно практикуване - бяха ми умъртвили зъб и реших да се чистя (колкото повече време стоят едни токсини в тялото толкова по-трудно е да ги изкараш после)
И наблегнах на маюрасана (унищожава отровите) и бхастрика. Ама сигурно има някакви съотношения при това дишане, защото пише - правят се няколко бързи вдишвания а след това задържате колкото можете.
И аз правех по 3-4 серии със задържане по 240 секунди - по нагоре ми се видя опасно.
В един момент получих мигрена, след това от горните ми синуси излезе нещо като жлъчка а през следващите няколко дни сутрин по едно парче съсирена кръв.
Тогава около една седмица бах със зачервени очи и си рекох , че е алергия или настинка и една сутрин сестра ми като ми казва - много са ти зле очите. Като се погледнах лявото ми око се напълнило с кръв под най-външната обвивка. Очния лекар ми рече "Това е от задържането на дишането" и им предписа кортикостероидни капки (под час) и едни витамини (пак под час) - нито можех да се наям нито да се наспя.
Това беше миналата година по същото време. До нова година изкарах само на асани (рекох си таман да минат нощните дежурства).
Тази година пранаямите ги подкарах съвсем като начинаещ - нади содхана 8:16 и на 10-15 дни увеличавах с едно. През март почнах 8:8:16, края на април почнах 8:16:16, лятото 8:32:16 и в най-голямата жега спрах кумбаката за известно време после пак се върнах по-назад.
"Редовно ли се занимаваш с йога?"Тази година за една седмица си починах от асаните. Имал съм 2 по-продължителни прекъсвания - едното като студент когато американците си хвърлиха обеднения уран в Югославия - когато опитвах да правя пранаяма направо ми изгаряше дихателните пътища.
В резултат на това прекъсване се прибрах в Плевен с разклатено здраве - пародонтоза, синузит, вероятно шипове.
Първия проблем го оправих с шивамбукалпа - жалко, че нямам възможност пак да направя - трябва ми спокойствие за това.
Второто прекъсване на практиката беше преди около 3 години, когато ми оперираха менискуса (със спинална упойка).
В реанимацията ме бяха предупредили да не натоварвам коляното и да не го усуквам, самия крак беше станал 2 пъти по-тънък от другия и минаха месеци докато му възстановя (напълно) възможностите за движение.
"По колко време отделяш за практики?"Сутрин не винаги минавам през WC, защото изпражненията стават оскъдни. Промивам си носа, продухвам го, следват наули, агнисара дхаути, сукшма басти.
Заемам сидхасана и правя пранаяма. Прекръстосвам сидхасаната и правя бандха трая половин една минута (в друг пост ще ти обясня действието на тази техника) след това кхечари мудра 2-3 минути.
Ако имам време заемам лотос за медитация.
Завършвам с випарита карани мудра (и нея ще е обясня по-нататък).
Вечер след като са минали 3 часа след ядене и след като комшийте са спрели са пушат и са се кротнали проветрям и правя 40-50 мин. асани.
След това пранаяма и останалите мудри от сутрешния комплекс и си лягам.
Някои вечери доя езика за удължаване.
"Сатвичната храна не е ли достатъчно добра за имунитета?"Раджастичната ми действа отхрачващо. Освен това единствения сатвичен виреещ у нас плод с витамин C дето може да се консумира през зимата е шипката. Гледам да взимам раджастичните продукти само в сезона на настинките.
"Zloqd, не е ли лотос най-подходящата поза за мантри...и изобщо за всичко?"За мантри да, но когато съм на работа няма къде да я направя.
За пранаяма предпочитам сидхасана ( да не се бърка с някои сродни асани) защото отпушва 72000 нади и не помня в кой от класическите текстове пише "Който практикува само тази асана извън останалите, живее умерено и медитира върху атман той без съмнение за 11 години ще постигне съвършенство".
Тази поза е добра за спазващите брахмачаря, а за останалите мъже и за жените не е толкова добра.
Ползата на падмасана е, че ако са отпушени надите праната сама тръгва нагоре (ама не винаги се получава)