Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Витамин B4 (холин)  (Прочетена 4241 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
bkrassimira
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 18« -: 12-03-2010, 14:59:50 »

Случайно започнах да се ровя за повече инфо за този витамин и попаднах на това:

Витамин В4 (Холин) е изключително важен за човешкия организъм, макар че мнозина дори нямат представа за това и го подценяват за разлика от витамините В1, В6, В12 и др. Явно майката природа си знае работата, щом е създала организма на човека така, че да може да синтезира малка част от В4, макар и с помощта на витамините В9 и В12.
Сред "събратята" си витамин В4 изглежда доста скромна фигура със своята тясна специализация. До момента са установени три негови основни функции, но какви! Холинът се явява незаменим предшественик на един от основните нейромедиатори - ацетилхолин (химичен предавател на нервния импулс). Холинът е важен компонент на специфичните фосфолипиди (тухлите на мембраните) на нервните клетки и миелиновите мембрани - защитното покритие на нервните влакна. Холинът се явява донор (доставчик) на едновъглеродните (метилни) групи, подобно на витамините В9, В12 и бетаина, участвайки по този начин в един от най-важните процеси при обмяната на веществата в организма на човека.

Когато чувствате умора, слабост, раздразнителност, нервност, безпричинна разсеяност, трябва да се замислите дали организмът ви не страда от липса на холин. Недостигът в храната на бременни и деца може да се отрази на умственото развитие на детето. Дефицитът на В4 може да доведе до цироза и мастна дегенерация на черния дроб, втвърдяване на артериите, понякога и до напълняване.

Дневната доза В4 за човека е от 1,5 гр.(!) до няколко десетки грама при всевъзможни натоварвания и болести.

Излишъкът на холин в човека не е страшен - явявайки се донор на метиловите групи той "обезврежда" много опасното вещество, натрупващо се в кръвта - хомоцистеинова киселина, която играе, по някои данни, инициаторска роля при атеросклеротичното поражение на съдовете. Съдейства за детоксикация на лекарства и отрови от организма чрез положителното си въздействие върху черния дроб. Прилага се при нервни заболявания, Алцхаймер и др.

Холин може да се внесе в организма чрез консумация на зелени листни зеленчуци, пшеничен зародиш; мозък, сърца. Един жълтък съдържа минималната дневна доза В4. За да се снабдите с нея, трябва да изядете приблизително 300 г черен дроб, 600 г грах, 500 г соя или 5 кг картофи, 1л. слънчогледово нерафинирано олио!

Имате ли предства от какви други продуки може да се набавя този витамин и горе-долу някакви ориентировъчни количества. Зарадвах се, че го има в листните зеленчуци и пшеничения зародиш и не вярвам майката природа да е измислила нещо да ни е нужно в толкова големи количества, че да не можем да си го набавим с нормално разнообразно хранене и че ако не ям по 1 яйце на ден - ще страдам от хронична умора.
Активен

Да се смята, че по пътя на изследванията и откритията човечеството може да създаде нещо по-добро и съвършено от природата – това е илюзия. Аз мисля, че всички усилия на хората са само за да разберат накрая онова, което могат да нарекат великата непостижимост на природата.
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: