Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Гранола бар  (Прочетена 12187 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« -: 24-04-2009, 18:33:49 »

Тази рецепта я публикувах в сайта, но и тук ще я споделя. Пратих снимка на Мер, предполагам, че тя ще я прикачи.
1. фини овесени ядки-250гр.
2. ядки/бадеми,лешници,кашу/натрошени-50гр.
3. стафиди-50гр.
4. кокосови стърготини-50гр.
5. смляно лелено семе-3-4с.л.
6. сусамов тахан-5с.л. /препълнени/
7. мед-5с.л. /препълнени/
8. подправки-2ванилии и 1/2ч.л. канела
В купа слагаме меда, сусамовия тахан, подправките, кокосовите стърготини, стафидите, лененото семе, предварително затоплените във фурна на 50градуса овесени ядки и ядки и разбъркаваме всичко много добре. След това готовата смес се слага в  тавичка като трябва хубаво да се притисне. Оставя се да се стегне и с нож се режат 10барчета. Накрая всяко едно барче се увива във фолио и се съхраняват в хладилник.


Активен

Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #1 -: 24-04-2009, 18:51:35 »

Деси, страхотно звучи това, пропуснах да коментирам по него в сайта... Нямам търпение да видя снимките!

Само да те питам, може ли да стане с цели (не фини) овесени ядки, примерно накиснати за няколко часа или за през нощта?
И вместо мед, ако се сложи кленов сироп?
Благодаря ти!  Smiley
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #2 -: 25-04-2009, 08:35:58 »

Здравей Радула! Тези барчета не стават с цели овесени ядки, защото те са по-едри и спойката няма да се получи добре. Не се накисват предварително, а само леко се затоплят. Пробвах да ги направя с покълнали, обелени бадеми, но те малко или много овлажняват и след това лесно се разпадат. Не трябва да има никаква влага за да бъдат стегнати. Медът сам по себе си също е спойка. Кленовият сироп гъст ли е?
Активен

Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #3 -: 25-04-2009, 10:59:13 »

Деси, тази вечер ще кача и снимките - извинявам се за закъснението.
Активен

Духът владее материята!
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #4 -: 25-04-2009, 12:03:27 »

Не е чак толкова гъст... Определено не е като меда   Sad Но все пак ще пробвам, или ще сложа нещо като сгъстител...
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #5 -: 26-04-2009, 00:31:39 »

Ето снимките за тази рецепта, които ми изпрати Деси:
Активен

Духът владее материята!
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #6 -: 26-04-2009, 00:32:58 »

... и още една:

Активен

Духът владее материята!
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #7 -: 26-04-2009, 01:14:16 »

Ех, супер изглежда, дано стане и с кленов сироп!
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #8 -: 26-04-2009, 07:36:56 »

И е много, много вкусно! Smiley
Активен

marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #9 -: 26-04-2009, 07:53:28 »

Охх, май все пак е по-добре да не се качват снимки, сега се чудя кое по-напред да правя, торта ли, сникерси ли, гранолка ли, всичко изглежда толкова вкусно и примамливо, а и в сайта има цял куп все още неизпробвани сладки изкушения.  плезя се Гледам да не правя много често, защото със сладкишите много лесно се увличам да ям повече, отколкото трябва.

Тези готовите сладки неща в магазина забелязвам, че изобщо не ме блазнят по никакъв начин, а едно време колко ги ядях... Чудя се здравословните рецепти защо са ми толкова вкусни - защото наистина са толкова вкусни, защото си ги правя сама (преди всичко готово купувах) или защото осъзнавам, че са полезни? Или заради всички тези причини заедно. Smiley
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #10 -: 26-04-2009, 13:29:10 »

Според мен тялото ликува, че му се подава толкова полезна храна и то само си я иска. И аз преди ядях много сладки работи, особено шоколад, сега изобщо не мога да ги погледна. Тялото свиква на качествена храна  Smiley
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #11 -: 28-05-2009, 23:47:56 »

Преди 1-2 год правех нещо подобно, но не ползвах фини овесени ядки, а едри и ги накисвах, докато набъбнат добре, но определено се задържа влагата и не могат да се слепят толкова добре като твоите . . .
Марулке, и мен ме привличат повече сладичките неща, а благодарение и на това, че сами си приготвяме рецептите, определено ги прави още по-вкусни  намигам
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #12 -: 29-05-2009, 09:07:15 »

Деси,да те питам само за лененото семе.Трябва ли да е предварително накиснато във вода?Как да си направя сусамов тахан?И тези барчета,не се изсушават в фурната,нали?
« Последна редакция: 29-05-2009, 09:33:48 от Svetlio » Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #13 -: 30-05-2009, 07:49:30 »

Лененото семе не се накисва, а се смила. Ваобще нито една от съставките не трябва да се накисва. Аз ползвам суров тахан. Барчетата не се изсушават, а се слагат в хладилника да се стегнат.
Активен

vasilena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1059


« Отговор #14 -: 30-05-2009, 09:28:25 »

Тези барчета са просто НЕВЕРОЯТНИ намигам
Активен
Кате
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 247



« Отговор #15 -: 30-05-2009, 13:08:54 »

да ви споделя аз как ги направих:
имах обикновенни овесени ядки, не финни и ги смлях съвсем леко с кафемела4ката, за ядки сложих пак наситнени с кафемела4ката кайсиеви ядки и малко лешници, сложих стафиди, сушени кайсии 3-нарязани на ситно, 3 фурми и 3 сушени сливи, кокосови стърготини, смляното ленено семе, вместо сусамов тахан сложих смлян сусам, меда и ванилията. сложих и 3 супени лъжици кокосово масло. станаха мнооого вкусни, даже и майка ми и баба ми ядоха от тях и много го харесаха
Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #16 -: 30-05-2009, 14:05:03 »

Кате това е чудесна комбинация, всъщност те могат да бъдат стотици варианти както и всяко едно сурово ястие всеки може да го пригоди според вкуса си.
Активен

sunshine
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 47



« Отговор #17 -: 16-04-2010, 16:11:04 »

А колко време ги затопляш? Smiley
Активен

You can chase a butterfly all over the field and never can catch it. But if you sit quietly in the grass it will come and sit on your shoulder.  пеперуди
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #18 -: 17-04-2010, 07:16:48 »

Ами съвсем леко ги затоплям овесените ядки, около 20-30мин. за да се смесят по-добре съставките, но този момент може и да се пропусне.
Активен

vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« Отговор #19 -: 13-05-2010, 10:46:10 »

Деси,  заповядай, цвете Рецептата е просто чудничка! Правя ги редовно от почти година и заедно с тахомеда по рецепта на Петко, май са единствените лакомства, които консумирам.

Последните 2 партиди ги направих с натуралния тахан на "Тръндеви". Публикувам 2 снимки от раборния плот.  Smiley


Готовите топки.

Ето ги и увити във фолио на път за хладилника. Дори синчето започна да ги хапва.


Не слагам кокосови стърготини, а пресен кокос, ако ми се намира. В противен случай го пропускам. Намалих и меда на половина, а ядки и семена - с каквото разполагам.

Благодаря ти още веднъж!  сърце
Активен

Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: