Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Амарант  (Прочетена 6987 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« -: 04-10-2010, 10:18:25 »

За моя най-голяма изненада, се оказа, че знам какво е амарант. Като деца му викахме „сополко” а баба го е знаела като” щир”. А ето, че сега си купувам семенца от него и си ги покълвам. Добавям го към салатите, вкуснен, хрупкав и без специфичен вкус. Много полезeн при това, познат още от древни времена за направата на напитки, сладки и какво ли още не (даже  пуканки)...                                      Амарантът е безглутенов и съдържа повече протеини и магнезий от всяка друга безглутенова зърнена култура. Източник на лизин (почти колкото в млякото), съдържащ комбинация от незаменими аминокисилини, повече фибри, също така желязо и калций. Откриват се токотриеноли, които имат свойството да понижават лошия холистерол. А според древната митология помага и при душевни терзания. браво, аплодирам
Активен
petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #1 -: 04-10-2010, 10:21:12 »

Активен
petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #2 -: 04-10-2010, 10:30:46 »

 снимката е от Розали.бг 
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #3 -: 12-10-2010, 16:01:29 »

Днес ще сложа за първи път амарант за покълване... Smiley
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #4 -: 19-10-2010, 12:36:26 »

хм ......6 дни го покълвам тоя амарант- тук- там имам 1см тънки кълнове
Тази сутрин ги прибрах в хладилника и утре ще мисля как ще ги ям... ама че съм
Някаква идея ?  амии... знам ли
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #5 -: 19-10-2010, 12:59:40 »

вероятно е с изтекъл или изтичащ срок на годност... независимо какво пише на опаковката Smiley
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #6 -: 19-10-2010, 15:41:31 »

Амарантът покълва много бързо, като киноата.
Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 121



« Отговор #7 -: 23-01-2011, 00:27:26 »

A къде може да се намери киноа, амарант, в разфасовки от 1кг или повече (0.5кг)  , но да не е Био, т.е. 5-6лв за половин килограм Ъъъ?
Активен
beelee
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 690


fantomiss


« Отговор #8 -: 28-01-2011, 15:51:45 »

Аз не съм намерила. Купувам си от My Organic Market насипно.
Активен

Не всички са на мястото си в този форум...
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #9 -: 11-12-2012, 12:44:29 »

Тоя амарант не е за мене. Избодох си очите докато го изчистя, веднъж го сготвих - не ми хареса, сега се опитах да го покълвам - нищо не стана, смърди на мухъл.
Тая снимка с пониците по-горе нанася брейн демидж направо. Shocked
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3870


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #10 -: 11-12-2012, 13:41:07 »

Кой знае какво ни продават пак.. И аз два пъти се мъчих да го варя, обаче му трябва много време, никак не се надува, а когато най-сетне е готов , установяваш, че вкусът му е като счукан на дребно роман от Христо Калчев.  нерешителен
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
savina
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 48



« Отговор #11 -: 19-12-2012, 13:13:42 »

Kогато си приготвях преди амарант, го накисвам за 1нощ и после го варя на мн слаб огън с малко вода и си ставаше добре,даже го комбинирам с просо ,за по добър и плътен вкус Smiley
Активен

Егото е причина за всички болести и несполуки..правилният начин на живот Помага..
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: