Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Лош ли е глутена за теб?  (Прочетена 4290 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« -: 15-11-2010, 18:30:55 »

Непрекъснато чета противоречиви неща за глутена, но май везните клонят в отрицателна посока. В статията по-долу се твърди, че всеки малко или много е нетолерантен към зърнените с глутен. Отворих тази тема, защото знам, че повечето съфорумци все още употребяват пълн.хляб, било той с или без мая и исках да разбера мнението ви. И аз доскоро употребявах за известен период от време за да възвърна много загубени килограми. Аз лично усещам затруднение в храносмилането ако хапна. Другото което си мисля е, че зърнените с глутен са пристрастяващи. Човек трудно може да се спре на една филийка.
Ето и статията:
http://www.greenlemonade.com/raw-organic-food/gluten-detox-diet-lifestyle-greater-energy-rejuvenation/
По-долу има други интересни линкове и особено този към статията на Марк Хаймън (автор на Ултраметаболизъм).
Активен

Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #1 -: 15-11-2010, 19:49:09 »

Да, аз също мисля, че глутенът е пристрастяващ. Но също така мисля, че по друг начин седи въпросът, когато семената се покълват.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3922


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #2 -: 15-11-2010, 23:55:33 »

Много ми е интересно и на мен откъде идва съмнението ви за пристрастяване , драги дами. Защото това би било ново свойство  на  зърнените храни. ( сакън да не се разчуе , че ще му вдигнат цената на насъщния Smiley   )
 Ама , Деси, трудно  оставаш на една филийка от белия хляб. Докато при истинския пълнозърнест са ти достатъчни максимум две. А при него също има глутен (ако е пшеничен) .  Но при него се засищаш по-бързо, защото е много по-хранителен от белия.  Но нашия пълнозърнест нещо куца вкусово. Сега като бях в Украйна си отядох на вкусен черен хляб. Несравнимо по-хубав от нашия. От него също можеш да преядеш Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #3 -: 16-11-2010, 18:50:52 »

Бате Бино аз може би от повече от 15 години не съм вкусвала бял хляб. Естествено, че говоря за пълнозърнест. Някой въобще яде ли бял в този форум? Ъъъ?
И аз съм на мнение, че българския не е много истински и ако си купувам предпочитам немския пълн.ръжен хляб на Мастермахер. На много места съм чела, че човек трудно може да се откаже от хляба. Аз и затова си правя сурови крекери от покълнала елда от година и половина. Само лятото нямах възможност да си правя.
Според мен в статията има много вярно, но друг е въпроса в какво искаме да поврваме и в какво не?
Активен

divineflow
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 173



« Отговор #4 -: 16-11-2010, 19:38:14 »

Хм, ами сравнително лесно се отказах от хляба. Преди доста време. Не съм забелязала да имам пристрастеност, но няма значение:) Не ми понася честно казано, става ми тежко от тестени изделия и ми е некомфортно. Другото е, че напълнявам от тях, най много от всичко друго. Хапвам само пълнозърнести сухари(в малки количества) или от немския "кисел" хляб, едни съвсем тънки, черни и мазни филийки с цели семена, но и това е много рядко.
Активен

We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #5 -: 16-11-2010, 21:27:47 »

Аз имах един период преди около 5 години когато бях отказала хляба, ядях всичко друго  обаче намигам Но сега само от хляба ми е трудно да се лиша, даже и сиренето вече не ми липсва...два или три пъти в седмицата пека домашен хляб и е много трудно да се издържи на миризмата  Grin....
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #6 -: 17-11-2010, 00:25:49 »

Много ми е интересно и на мен откъде идва съмнението ви за пристрастяване , драги дами.
Казънс добре го е обяснил. Ако има интерес, може по-натам да драсна някой ред.

Това, че някой се засища само с 2 филии пълнозърнест хляб, не пречи на друг да изяде цял такъв. Знам за такива случаи.
Активен
Пианистката
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 63


« Отговор #7 -: 20-11-2010, 06:37:08 »

Ами...избягвам го на 100%. Не ми липсва, никак даже.
Цитат
Казънс добре го е обяснил. Ако има интерес, може по-натам да драсна някой ред.
Ако може да дадеш някой линк за какво става въпрос помощ
Активен

"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #8 -: 20-11-2010, 16:10:54 »

Нямам линк. Имам книгите му. Ще трябва да го намеря, преведа и пусна.
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #9 -: 20-11-2010, 18:07:45 »

Вери е на верната следа, ми се струва. Казънс е класик за мен. Обяснява точно и ясно почти всичко в храненето. Има тестове за дошите и за това да разберете дали сте въглехидратен (бавно окисляване) или протеинов тип (бързо окисляване).
Бате Бино, майка ми като направи домашен хляб, без химии, един цял изяждам с цяло бурканче сурова домашна майонеза и/или с разни мерудии от село ам-ам мммм мммм :essen:Ватата си казва думата при мен слънце
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3922


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #10 -: 21-11-2010, 10:54:02 »

Петко , отгде изрови тая джуфка, как добре бях свикнал с плочките Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #11 -: 21-11-2010, 17:37:42 »

Петко , отгде изрови тая джуфка, как добре бях свикнал с плочките Smiley
Станал съм възпитан и веднага си взех бележка от критиката на любимеца на форума Орто търкалям се от смях търкалям се от смях търкалям се от смях
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: