Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Суров "омлет"  (Прочетена 5544 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« -: 24-04-2009, 23:29:24 »

Една много лесна и приятна рецепта за суров "омлет" Smiley

Продукти:

--За сместа:
1 чаша бадеми -предварително накиснати за нощ във вода и подсушени
1/2 чаша слънчогледови семки - също накиснати и подсушени
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. сол (за предпочитане морска, хималайска, кафява)
1/2 чаша вода (за предпочитане филтрирана)

--За добавяне:
1/2 чаша домати, нарязани на кубчета
1/4 чаша пресни или сухи листа силантро(кориандър) или магданоз
малко листа спанак
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Слагате сухите продукти за омлетената смес в блендер/кухненски робот. След като ги смелите, добавяте водата и отново мелите. Цветът е превъзходно жълт, като на омлет, от куркумата  намигам Сместа не трябва да е прекалено гладка, а по-скоро ронлива. Изсипвате съдържанието в купа.  Добавяте доматите, кориандъра(магданоза) и щипка черен пипер, и бъркате хубаво.
В чинийка или купичка нареждате по дъното листата спанак и с помощта на черпак загребвате от сместа, притискате с ръка, за да я оформите по стените на черпака, и я изсипвате върху листата (получава се като топка върху зеленото легло). Отгоре поръсвате по желание още малко черен и/или червен пипер. Бон Апети! Smiley


P.S. Някои хора може да го харесат и с лук, нарязан на ситно, примерно, но да ви кажа, лук и чесън никога не съм яла през живота си, имам непоносимост към тях, та, рецептите, които ще давам, винаги ще са без тях. Разбира се, както Мер неведнъж е казвала, всички сурови рецепти могат да се променят и пригаждат по собствените вкусове, така че, ще ми простите неуважението към всички видове лук и чесън Smiley

При първа възможност ще кача и снимка...
« Последна редакция: 24-04-2009, 23:31:01 от Radula » Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #1 -: 25-04-2009, 01:24:41 »

ей ся накисвам ядките, ако мяза на нещо (че не ме бива много) ще ти го снимам утре... Grin звучи много апетитно иначе, задължително ще сложа и лук, че много обичам  плезя се
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #2 -: 25-04-2009, 01:30:47 »

Eй, Марулче Smiley , супер ще се допълним! хихи
Благодаря предварително, а ако не стане, поне ще кажеш как ти е на вкус намигам

Btw, рецептата е на Ани Пийо, не е моя приумица... Все още трупам познания в сферата и не съм развихрила въображението... Smiley
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #3 -: 25-04-2009, 01:39:22 »

ами аз само някоя снимка на каквото правя и няма качена, друго засега не мога да предложа, рецепти, все още пробвам тези на мер, сега почвам и тези във форума, като свършат може да поровя в чужди сайтове за нови, че много съм се запалила  Grin

бадемите дали трябва да се белят след като се изкиснат? не съм правила нищо с бадеми досега, но май Мер беше казвала някъде да се белят преди смилането...  Ъъъ?
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #4 -: 25-04-2009, 01:44:57 »

Освен, ако не е абсолютно задължително винаги да се белят (по-знаещите ще споделят тук), в този случай не трябва, защото и без това трябва да поизсъхнат, след като стоят накиснати. Съответно люспата не се бели лесно като са сухи. Не се упоменава да се белят за омлета.
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #5 -: 25-04-2009, 01:49:59 »

то като се киснат ядките нали им се убиват инхибиторите в обвивката (доколкото разбирам), може и да не трябва... ако някой мине през форума до утре по обяд да си каже мнението, иначе аз чуквам яйцата за омлета, па квото стане  Cheesy
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #6 -: 25-04-2009, 10:55:20 »

Супер, мерси за рецептата - Ани Пио ми е любимката. От нея най-напред разбрах за сладичките от ядки и сушени плодове. Благодарение на моята приятелка в Щатите се сдобих с нейната книга. 
Ядките с кафеникави обвивки (бадеми, кайсиеви ядки) е добре да се белят защото има в тях цианид (в много малки количества), но много често не се белят защото отнема доста време.
Активен

Духът владее материята!
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #7 -: 25-04-2009, 11:29:04 »

Аз все пак реших да обеля бадемите, доста връткава работа...  нерешителен Семките нещо не ги подсуших добре и не се смляха както трябва, ей го какво се получи:



Листенцата на спанака ми се сториха малки да слагам по цял черпак отгоре и затова с лъжица направих като хапки:



Вътре в сместа нарязах и около четвърт глава лук и отгоре се престарах с червения пипер...  :Smiley Въпреки леко грозноватия вид, е много много вкусно, ако не знаех какво съм сложила вътре никога нямаше да предположа, много наподобява яйца на вкус, но всичките подправки го правят така приятно пикантно, че обикновеният омлет е нищо в сравнение с този  плезя се

Междудругото, слагайте по-малко вода, че стана доста течно с половин чаша (на втората снимка се вижда, че някои хапки са се поразтекли)
« Последна редакция: 25-04-2009, 11:33:26 от marulka » Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #8 -: 25-04-2009, 11:57:11 »

Петя, супер са снимките, благодаря ти!!
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #9 -: 25-04-2009, 12:07:49 »

Абе снимките са мазало, ама аз предупредих, че толко си мога  Cheesy

Аз ти благодаря за рецептата, вече ми е от любимите "манджи", хем стана доста (не очаквах, ядките ми се сториха малко отначало), ще имам и за утре поне да папкам  плезя се
« Последна редакция: 25-04-2009, 15:13:16 от marulka » Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #10 -: 25-04-2009, 12:18:03 »

Много се радвам!!
Между другото, може и с легло от други зеленолистни, примерно червена или зелена марула.. кой каквото му хрумне Smiley
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #11 -: 25-04-2009, 12:19:43 »

Изглежда супер!!! Smiley
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #12 -: 25-04-2009, 12:25:54 »

Снимките са страхотни!!!
Ако някой не знае какво е това, със сигурност ще си помисли, че са бъркани яйца с домати и червена чушка даже.
Активен

Духът владее материята!
Talita
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 50


Give me the key to set your heart and spirit free


« Отговор #13 -: 25-04-2009, 13:54:25 »

Изглежда наистина много афтентично:) и много вкусно...

А дали не може да се напълни в чушки или в домати?  намигам Как мислите? Със сигурност ще опитам..
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #14 -: 25-04-2009, 14:12:36 »

Това за пълненето в чушки и аз си го помислих, а може и да се нарежат парченца чушка вътре в сместа, ако е зелена ще стане още по-шарено. Типичен миш-маш с яйца. Удивително е как няма никаква връзка по състав с омлет, а толкова наподобява и цвят, и вид, и вкус. Аз по принцип не обичам яйца, но този омлет е с много хубав пикантен привкус, а и само като знам какви полезни съставки има в него, ми е още по-вкусно.  Smiley

Не съм правила още сирената на Мер, дано и те да приличат така на вкус, че да си реша веднъж завинаги проблема с любовта ми към сиренето  Grin
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Valia
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 92



« Отговор #15 -: 05-05-2009, 17:56:32 »

Радулка,едно голямо благодаря за страхотната рецепта !!! Тъкмо приключих с готвенето,сложих вътре и малко киселец,нарязан.Страхотен вкус... Kiss!!!
Активен

НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ОБИЧАШ Страхът е в основата на твоето нещастие и на твоята болест. Страхът може да бъде победен само с любов. Изпълни се с любов и няма да остане място за страха. Изпълни се с любов и няма да остане място за болестта. Прости на другите, прости на себе си и ще бъдеш свободен....
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #16 -: 06-05-2009, 03:01:14 »

Вале, много се радвам, че толкова ти е харесал!  Kiss Дружно благодарим на Ани Пио!  Grin
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
oum le dauphin blanc
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 548



« Отговор #17 -: 20-07-2009, 09:46:08 »

Току що си приготвих този омлет. Наистина е впечатляващо колко много прилича на яйца  Grin , а и става доста (при положение, че забърках половин доза.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: