Вероятно може и без сол да се живее, но организма се претоварва. Моите наблюдения са следните:
когато изям плод, богат на пектини (слива, райска ябълка) върху храносмилателния тракт остава един неприятен налеп с кисел привкус. Щипка сол върху езика е достатъчна да разкара налепа.
Не е трудно да се досетим, че след като тези пектини извличат тежките метали от организма въпросния налеп не е само върху лигавиците а и вътре в организма.
Солта лесно разтваря слузове. Не случайно хората си напарват краката в гореща вода с морска сол - голяма част от токсините излизат през кожата на ходилата.
А сега малко история:
В древен египет е имало много интересна смъртна присъда - давали на осъдения сварено месо и след около месец той издъхвал в страшни мъки.
И днес има диети, само с месо, но тези, които ги практикуват живеят повече от месец, защото не изключват солта от менюто си.
И още един случай как солта е била използвана за "пречистване":
Един задкаспийски султан нападнал търговски керван на монголите, избил търговците и ограбил стоките. Това разгневило Чингис хан и той разбил армията на султана, която била 3 пъти по-голяма от неговата и след това започнало едно подравняване - всеки който е бил по-висок от колелото на волска каруца ставал с една глава по нисък. Изкоренили всички дървета в тази държавица и накрая поръсили земята със сол за да не никне нищо в продължение на десетилетия.