Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиСалаткиТема: Салатата на Лабрекс от сурови тиквички
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Салатата на Лабрекс от сурови тиквички  (Прочетена 10599 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
M_nik
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 27


« -: 29-06-2009, 16:43:29 »

Предполагам повечето знаят тази салата на Лабрекс от Бгмама, но понеже ми стана любима, нека ви подсетя:
Нужни са: 500 гр пресни крехки тиквички, 0.5 ч.л сол, 100 мл зехтин, 3 с.л винен оцет, 2 с.л мед, 2-3 скилидки чесън ( носи и повече), магданоз, копър, смлян чер пипер
Тиквичките се измиват хубаво и, без да се белят, се нарязват на ивички с помощта на белачка за картофи по цялата дължина. Посоляват се и се оставят 30-ина минути. В това време се приготвя маринадата – в купа се смесват зехтина, меда, оцета, черния пипер, чесъна и ситно нарязаните зелени съставки, хубаво се размесват.
Изстискват се леко тиквичките, слагат се в маринадата и се разбъркват. Купата с тиквичките се оставя в хладилника поне 2 часа, отвреме на време може да се разбъркват.

Аз сложих лимон вместо оцет и поръсих със счукани орехи. Отново благодаря на авторката.

Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #1 -: 29-06-2009, 18:55:06 »

И аз ти благодаря, че я сподели с нас, M_nik Smiley
Активен

Духът владее материята!
зМиа
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 92


« Отговор #2 -: 04-07-2009, 22:56:03 »

Я какво съвпадение...точно днес я пробвах най-накрая тази салатка и мислех да я споделя с вас.Пък вие я знаете вече  Grin
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #3 -: 05-07-2009, 17:52:09 »

Споделете, моля, какви тиквички ползвате- белите или зелените?  Cheesy
Щото мен ме помислиха за пореден път луда понеже съм яла бялата тиквичка сурова. Не била вкусна, не съм разбирала... Cheesy Изобщо много съм заблудена и ник'ва кулинарка.
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #4 -: 05-07-2009, 18:36:13 »

ми аз зелените не съм видяла никъде да отглеждат в България... нямам представа каква е разликата във вкуса, белите ми се струват супер, сега си суша малко чипс от тях таман намигам
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
зМиа
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 92


« Отговор #5 -: 05-07-2009, 20:19:57 »

Бели, зелени, каквито намеря.Супер си стават и двата вида.
Марулка, зелени съм срещала в пикадили.
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #6 -: 05-07-2009, 23:13:37 »

Имам и от белите и от шарените (зелени със светли и тъмни ивици), и двата са ми еднакво вкусни, но винаги ги ям младички - тогава са много хрупкави и сочни.
Активен

Духът владее материята!
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #7 -: 06-07-2009, 01:19:47 »

Добре, успокоих се. Smiley
Да, белите ги ядем сурови като са мънички, млади и свежи.
Активен
enterosan
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 110


« Отговор #8 -: 09-07-2009, 08:46:44 »

Вери, на мен ми казаха, че като ям сурови тиквички ще вдигна температура  Shocked , но да не мислиш, че съм обърнала внимание на казващите го.

п.с. На мен лично тази слата не ми допадна, може би сладкият меден елемент...
Активен
M_nik
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 27


« Отговор #9 -: 09-07-2009, 17:12:02 »

Е, то и да вдигнем от тиквичките, то чесъна ще свали температурата, а и сок от малини помага за сваляне  намигам Всъщност знам, че суровите картофи вдигат температурата (изпровано в у-ще). Аз взимам най-ладичките тиквички, които като резнеш са още росн, пък отвън май са по-скоро зеленички или просто млади...
Активен
enterosan
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 110


« Отговор #10 -: 09-07-2009, 21:42:25 »

Миличка , няма такава опасност. Просто хората не са свикнали да ги ядат в суров види и им изглежда странно и търсят оправдания за себе си.
Активен
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #11 -: 09-07-2009, 23:33:22 »

Миличка , няма такава опасност. Просто хората не са свикнали да ги ядат в суров види и им изглежда странно и търсят оправдания за себе си.
Да, абсолютно. Аз много обичам сурови тиквички и от години си ги ям. Но тези тъмнозелените никога не съм ги яла. Не съм ги виждала по нашите пазари и магазини... само в чужбина.
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #12 -: 10-07-2009, 02:14:43 »

Тъй тъй пък въпросната мома дето ме нареди, че нищо не разбирам, тръгна да лее акъл за традициите в България. Т.е. бялата била за пържене, пък зелената за сурово. Smiley)))))))))))))))))
Активен
enterosan
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 110


« Отговор #13 -: 10-07-2009, 16:25:14 »

ние ядем това, което ни е вкусно  Grin
Активен
canat
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 524



« Отговор #14 -: 12-08-2009, 23:37:04 »

ние вчера си направихме нещо подобно, но с малка разлика - салата от светли тиквички, бобови кълнове, копът и дресинг (зехтин, лимон, сол). Много вкусно и свежо!
Активен
canat
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 524



« Отговор #15 -: 13-08-2009, 00:32:14 »

някои ял ли е салата от грудката на целината? Тази вечер ще пробвам  Smiley
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #16 -: 13-08-2009, 01:26:23 »

Дам, навремето майка ми често правеше салата с нея през зимата. Настъргана на по-дребното ренде заедно с морков. Зехтин, лимон и малко сол, маслини.
Активен
canat
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 524



« Отговор #17 -: 14-08-2009, 01:12:06 »

Ne znam dali celinata ne beshe hubava, no ne beshe nishto osobeno, ochakvah mnogo poveche. Тъй като нямаше особено силен вкус я смесих с цвекло и лук. Така по-бяваше :-)
Активен
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #18 -: 14-12-2009, 11:08:32 »

Много вкусно.
Направих и маринован патладжан /без меда/ и се получи много добре. Опитайте, няма да съжалявате. намигам
Активен

С желание всичко се постига!
Gerity Borisova
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 27



« Отговор #19 -: 19-06-2011, 13:28:35 »

Аз,сурови тиквички ям от 2,8год.Неотралният им вкус ги прави уникални,меки ,леки, и мн мн сочни.всекиден ям сурови тиквички ,и то по-раличен начин. сърце, роза, мммм
« Последна редакция: 05-07-2011, 22:02:32 от Mep » Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиСалаткиТема: Салатата на Лабрекс от сурови тиквички
Отиди на: