Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Тайната на 100-процентовия портокалов сок  (Прочетена 1775 пъти)

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог

Всички сме виждали големите реклами на "натуралните" сокове, които твърдят, че вътре е "100% сок", който е "без консерванти". Сигурно сте се чудили как става номерът. Накратко:

  • Сокът се слага в контейнери, където се изтегля всичкия кислород. Така сокът може да се запази до година
  • Горната процедура, обаче, го прави абсолютно безвкусен
  • Преди пакетирането за крайният потребител, се добавят "ароматизатори", за да се получи нещо с вкус на портокал

Ароматизаторите се купуват от същите компании, които правят парфюми. Понеже предполагаемо се произвеждат от портокалови продукти (независимо през каква химична обработка са минали), производителите на сока не са длъжни да ги опишат като отделна съставка. И ето ви как, като махнем ароматизиращият елемент, в съставките остава само сок. Тук идва маркетинг отдела и го сменя на "100% сок".

Цялата статия на английски е тук.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог

Ох, зачетох се във Food Renegade блога (този с горната статия) и попаднах и на други бисери.

Пример: Защо се слагат дървени трици/стърготини в много храни и на етикета пишат "целулоза".
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614

Всички сме виждали големите реклами на "натуралните" сокове, които твърдят, че вътре е "100% сок", който е "без консерванти". Сигурно сте се чудили как става номерът. Накратко:

  • Сокът се слага в контейнери, където се изтегля всичкия кислород. Така сокът може да се запази до година
  • Горната процедура, обаче, го прави абсолютно безвкусен
  • Преди пакетирането за крайният потребител, се добавят "ароматизатори", за да се получи нещо с вкус на портокал

Ароматизаторите се купуват от същите компании, които правят парфюми. Понеже предполагаемо се произвеждат от портокалови продукти (независимо през каква химична обработка са минали), производителите на сока не са длъжни да ги опишат като отделна съставка. И ето ви как, като махнем ароматизиращият елемент, в съставките остава само сок. Тук идва маркетинг отдела и го сменя на "100% сок".

Цялата статия на английски е тук.

Браво Ице за ценната информация!  :Content_14:
Аз много отдавна не пия от тези "натурални" сокове.Бях сигурна, че има нещо гнило, но не съм се ровила за конкретни доказателства.  :Confus_3: Благодаря ти!

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/

Етил Бутират  звучи много вкусно
И докато с целулозата няма проблеми с гъбясването има. Как тоя сок щ се запази от гъбясване и ферментация?   Нещо в статията не се вързва !  И това е че поне в България 100% соковете се правят от разреден с чешмяна вода прах купен от Китай . 
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
 

Страницата е създадена за 0.108 секунди с 22 запитвания.