Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Леща  (Прочетена 8331 пъти)

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Леща
« -: 04-08-2009, 08:07:06 »

Това е една рецепта за леща яхния. Марулка ми предложи да я публикувам тук, въпреки че аз не виждам нещо уникално в нея (в рецептата)  :D  Аз си правя рецептите по същия начин както готвение манджи, само дето продуктите ми са сурови. Та така и с лещата:
Покълнала леща 1 чаша се обърква със следния сос:

1 домат
1 скелитка чесън
връзка магданоз
два, три стръка зелен лук
1 морков
парченце целина (глава на целина) по желание 
1/2 червена чушка или лъжичка червен пипер
1,2 лъжици зехтин
сол по желание и на вкус
всичко това в блендера.

след това соса се обърква с лещата. може да се украси както ви  допада и ... яж народе, че рЪнЪтЪ праи борбЪтЪ :) оти без  борбЪ намо нито рЪнЪ нито борбЪ
Активен
Намасте :)

Nun

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
Re:Леща
« Отговор #1 -: 04-08-2009, 11:06:25 »

Дарби в момента я хапвам, 6+ е! Благодаря, че я сподели!  :)
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Re:Леща
« Отговор #2 -: 04-08-2009, 11:25:03 »

Нико, ти си умрял от глад вече!  ;) Каквото й да ти дадат да ядеш все ще ти е вкусно ;)
аз за теб специално ще публикувам тук всичките си рецепти че да не се разболееш от недохранване  ;D
Активен
Намасте :)

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Леща
« Отговор #3 -: 04-08-2009, 11:38:24 »

Давай, Дарби, че барем и аз 'намажа' някоя и друга рецепта ;D :D ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Re:Леща
« Отговор #4 -: 04-08-2009, 11:46:34 »

Петко, ти си голям шматарок. Тука ме изучава, изучава няколко месеца и сега хоп! комплимент! Най сетне ме хареса! като натупах малките ;)  Ама що трябва да ставам лоша, че някой да ме хареса  :'(

Ще ви пиша рецепти  :) Обещавам !
Активен
Намасте :)

Nun

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
Re:Леща
« Отговор #5 -: 04-08-2009, 18:30:51 »

Много благодарности Дарби!  :) Още веднъж казвам, с тая леща открих топлата вода... ;D
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

Eternal bliss

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Леща
« Отговор #6 -: 05-08-2009, 01:43:24 »

И аз си покълвам леща, че да последвам примера на Нико и да не ме биете и мен!!
(много ме наплашихте и са ше гледам да съм то-стриктна, да не ме накарат набързо в къщи да се тъпча с месо :-X)
Активен
..and what they are doing with this visible language that they create is they are making gifts..

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Леща
« Отговор #7 -: 05-08-2009, 14:45:00 »

Дарби, мерси за рецептата!  :flower:
Непременно давай още, защото май имаме подобен вкус. Може би, защото сме родени на една дата  ;)

Не съм покълвала леща - обикновената за варене става ли?

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Леща
« Отговор #8 -: 05-08-2009, 17:24:59 »

Не съм покълвала леща - обикновената за варене става ли?
Точно тя става ;)
Зелени или бежови трябва да са зрънцата. Измиваш хубаво семената, щото винаги са леко замърсени. Накисваш за 12-15 часа. И 5-6 часа след махането на водата ще се покажат кълнчетата. Бързо става и не е претенциозна лещата :)
« Последна редакция: 05-08-2009, 17:29:16 от Petko »
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Леща
« Отговор #9 -: 05-08-2009, 23:44:20 »

Ехаа, Петко, мерси за пояснението. Леща така обичам, а досега не съм покълвала. Все си мислех, че много време ще отнеме тя, а май само любимата ми люцерна отнема седмица  ;D останалото става бързо..
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Леща
« Отговор #10 -: 06-08-2009, 03:27:07 »

Да, като че ли люцерната е най-бавна и претенциозна.

Аз имам една дето и викат френска леща. Търсих инфо досега дали става за покълване, но без успех. Ще пробвам, пък каквото стане. Докато се ровех, попаднах на тези статии:

http://paper.standartnews.com/archive/2005/01/22/supplement/s4327_12.htm
http://www.menumag.bg/articles/view/206
Активен

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Леща
« Отговор #11 -: 06-08-2009, 11:45:15 »

Петьофи, мерси много! Заредих я още снощи, надявам се след часове да се похваля с първа реколта!  :Content_14:

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Леща
« Отговор #12 -: 06-08-2009, 16:15:52 »

Моля! Тая вечер ще става за ядене. Пиши как ти се струва на вкус...на мен ми е странна малко :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Леща
« Отговор #13 -: 07-08-2009, 14:54:31 »

Пиши как ти се струва на вкус...на мен ми е странна малко :)
Опитах я без нищо и не ми хареса заради силно изразен вкус на нишесте, точно като на суров картоф. Добавих подправки (малко сол, чесън, много магданоз), настъргах домат и от опитване да видя какво се получава, преполових купичката. Едва като привърших с последната лъжичка, сетих се, че съм пропуснала мазнината.  :laugh:

Дарби:flower:  :flower:  :flower:! Готвена леща няма да вкуся! Ако ми изнамериш рецепти за боб и грах, цена няма да имаш!!!

megusta

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 123
Re:Леща
« Отговор #14 -: 07-08-2009, 15:03:34 »

Дарби, май всички минаваме на леща тези дни.

Сложила съм си и аз от снощи. Дано довечера е покълнала достатъчно, че вече търпение нямам след всичко прочетено. :essen:

Дано намериш време да ни изкусиш с нещо друго скоро. :Appetit_17:
Активен

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Re:Леща
« Отговор #15 -: 07-08-2009, 15:55:58 »

интересното е, че взех и аз да си я сготвя   :surpris_23:  че то много я нахвалихте, а аз отдавна не съм си правила такава  :Content_4 - emotloader:  довечера ще си я хапна  :essen:  а иначе често си правя кюфтенца от леща   :Appetit_17:  знаете ли рецепта  ???  ако искате да я публикувам  :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17:
Активен
Намасте :)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Леща
« Отговор #16 -: 07-08-2009, 16:31:24 »

Мер има едни кюфтета от леща в сайта, ако не е същата рецепта, давай и твоята :essen: Също и други рецепти за манджи каквито се сетиш, глей колко фенове ти станахме тука, сложили сме престилките и чакаме рецептите само да се развихрим в кухнята :Content_14:
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

ДарбиМак

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 589
Re:Леща
« Отговор #17 -: 07-08-2009, 19:38:12 »

мммм, да ! като на Мер са. Само в подправките е разликата, но то това не е съществено !
Активен
Намасте :)

Maya

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19
Re:Леща
« Отговор #18 -: 25-02-2010, 17:32:48 »

Здравейте  :fluretaa:

Току-що сътворих една лещичка и смятах да споделя с вас рецептата и тогава видях, че вече има тема. Затова ще я напиша тук.
Възхитена съм от този божествен вкус.
Покълналата леща е страшно вкусна и хрупкава. Напомня ми на млечен грах.
И такаааа, ето продуктите за една порция:

Шепа покълнала леща

Две сушени доматчета (от онези, които са в зехтин и подправки)
Малко суров нарязан лук
Един настърган морков
Зехтин
Чубрица
Морска сол
Топла вода

Пасирах за много кратко - 3-4 секунди всички продукти без лещата. Получи се нещо като сос, но не хомогенен, а с малки парченца от лука, доматите и моркова.
Смесих с лещата и воала!  :Appetit_17:
То било многократно по-вкусно от сготвената леща, а да не говорим колко по-бързо се приготвя.

         



Пак ще поясня, че не съм суровоядец, но много харесвам повечето сурови рецепти. И всъщност все по-често си приготвям от тях. Всичките са леко модифицирани, но изцяло инспирирани от вашия споделен опит  :flowers2:

Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Леща
« Отговор #19 -: 25-02-2010, 22:53:06 »

Мая, много я харесвам и аз така лещата, последно и добавих малко джоджен  :Content_22:
Активен
 

Страницата е създадена за 0.105 секунди с 24 запитвания.