Гео Милев е поет и то на европейско ниво,Толкин създава епичното фентъзи-и двамата са гении в своята област.Честно казано есетата и фрагментите на Гео Милев,които не се изучават са просто гениални.Още повече ,че той е убит заради изразена гражданска позиция,помисли още колко неща можеше да създаде ако беше жив. ???Ние българите винаги сме били чуждопоклонници и не умеем да вникваме в посланията на великите творци-четем ги повърхностно,като един вид отбиване на номера.Ако Гео Милев беше роден във Франция или Германия,сега щеше да лежи на лавиците до Бодлер,Шилер и Гьоте.Ако Димитър Димов се беше родил,а не просто живял известно време във Франция,пак ние българите щяхме да го тачим повече.Жалко е,но се формира култура на нихилизъм и чуждопоклонничество.Репликите-"а,той е български автор,нищо не става от него" или "хората каква култура имат,а ние с един Вазов си останахме" са пропити както с мазохизъм и невежество,така и с потенциала да ампутират духовния потенциал на нацията.
Кой ще иска да се занимава с култура или наука в страна ,в която незаинтересоваността към собственото културно наследство е преобладаваща?Правилно, никой.Затова докато всякакви турски и арабски автори,предизвикват "фурори" на световната сцена ,ние си спечелихме славата на гастарбайтери.
На въпроса какво пиша-предимно поезия и дневници като терапия.Когато ми е зле,това е необходимост,по силна от храненето и пиенето.Иначе обичам да пиша есета,ЛИС-ове,особено,когато произведението е вдъхновяващо.Това съм го правила винаги-като малка все съчинявах истории,пишех стихове.Сега ,ако нещо старо ми попадне ,си изплаквам очите-наивно скалъпените рими са като една фотография на детския дух.Толкова слънчеви и с такава наситеност на любов и радост,в контраст с миналогодишните словоизлияния ,достойни да бъдат публикувани на някоя готикфен страница.
Пак нещо дълго се получи,но не мога да си пречупвам мисълта,веднъж като й дам простор.
Един поздрав от мен:http://www.youtube.com/watch?v=HDDA8PuvrIg