Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Хляб-полезен или не?  (Прочетена 8456 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Kalia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 274



« -: 26-03-2012, 08:10:09 »

Здравейте,
Бих искала да отворя една тема и за хляба-храната на българина от хилядолетия. Казват, че не можем без хляба наш насъщнии и той задължително трябва да присъства на трапезата ни. Но тъй като и хляба е термично обработена храна -въпроса ми е -наистина ли е полезен или пък обратното-вреден за организма.
Ние си приготвяме хляба в къщи-от пълнозърнесто брашно и покълнало жито, изпичаме го в машина за хляб и той става много вкусен.Ако обаче покълналото жито се смели и се направи като каша,към която може да се добавят овесени,сусамови,ленени и др.ядки, леко ги затоплим, също се получава много вкусна храна.Та въпроса ми е може ли да си хапваме само от покълналото жито в натуралния му вид, или имаме нужда и от хляб?
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #1 -: 27-03-2012, 17:12:30 »

Няма полезен хляб Smiley) лично на мен ми вреди !
Активен
DeNiro
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


« Отговор #2 -: 27-03-2012, 18:09:56 »

И аз вярвам, че е вреден. Противоестествен е начина му на приготвяне. Палеолитните хора не са яли хляб, както и мляко, сол и захар
Активен
bpa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 694



« Отговор #3 -: 27-03-2012, 21:50:41 »

ти хубаво отваряш тема, ама направи ли си труда да изчетеш целия форум преди това?
Прочете ли за термофилните дрожди ?
Ако беше прочела, нямаше да ти мине през ума да отваряш тази тема  мъдър
Активен

Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят
DeNiro
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


« Отговор #4 -: 28-03-2012, 07:26:37 »

Порових се из нета по въпроса. За кои термофилни дрожди става дума? За тези открити в нацистка Германия, които са отглеждани в-у кости ли? За тези за които се смята, че причиняват рак ли? Експеримент показал, че туморните клетки се развиват отлично в тяхната среда.
Активен
bpa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 694



« Отговор #5 -: 28-03-2012, 08:38:24 »

Порових се из нета по въпроса. За кои термофилни дрожди става дума? За тези открити в нацистка Германия, които са отглеждани в-у кости ли? За тези за които се смята, че причиняват рак ли? Експеримент показал, че туморните клетки се развиват отлично в тяхната среда.

за същите става дума Smiley
Активен

Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #6 -: 28-03-2012, 08:48:53 »

Хляб, всякаква паста(спагети макатони и т.н.), изобщо, всичко що е тесто е вредно според мен. Достатъчно е да забележем наркотичния му ефект. Пък и за мен лично, ако ще и пълнозърнесто да е брашното - все тая. Всички семена/зърна/ядки трябва да са покълнали или поне накиснати. В противен случай се тъпчем с инхибитори.
Активен

Psychonaut
fabricia
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64


« Отговор #7 -: 28-03-2012, 19:37:08 »

Хляб, всякаква паста(спагети макатони и т.н.), изобщо, всичко що е тесто е вредно според мен. Достатъчно е да забележем наркотичния му ефект. Пък и за мен лично, ако ще и пълнозърнесто да е брашното - все тая. Всички семена/зърна/ядки трябва да са покълнали или поне накиснати. В противен случай се тъпчем с инхибитори.

ооооооох, и то какъв наркотичен ефект! Ужасен. Пълнозърнеста филийка със зехтин и шарена сол и пълнозърнести спагети са единствените неща, с които чат-пат прегрешава моята суровоядска душа /е, и малко бобче/. Наистина са пристрастяващи. Искаш още и още.

Може би питка /хляб/ без мая е най-удачният компромисен вариант.
Активен
bpa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 694



« Отговор #8 -: 28-03-2012, 20:46:28 »

Хляб, всякаква паста(спагети макатони и т.н.), изобщо, всичко що е тесто е вредно според мен. Достатъчно е да забележем наркотичния му ефект. Пък и за мен лично, ако ще и пълнозърнесто да е брашното - все тая. Всички семена/зърна/ядки трябва да са покълнали или поне накиснати. В противен случай се тъпчем с инхибитори.

ооооооох, и то какъв наркотичен ефект! Ужасен. Пълнозърнеста филийка със зехтин и шарена сол и пълнозърнести спагети са единствените неща, с които чат-пат прегрешава моята суровоядска душа /е, и малко бобче/. Наистина са пристрастяващи. Искаш още и още.

Може би питка /хляб/ без мая е най-удачният компромисен вариант.

за мен по-пристрастяващи са млечните, но ако не са ми пред погледа и пред носа, изобщо няма и да се сетя да посегна към тях...
Активен

Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #9 -: 15-11-2012, 23:42:32 »

Е, то за млечните е ясно...в млякото си има вещества, които имат за цел да държат бебето близо до майката, т.е. имат пристрастителен ефект...То затова го има и "отбиването"...
Активен

Psychonaut
rawfan
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 55


« Отговор #10 -: 17-01-2013, 16:19:26 »

И аз мисля че полезни зърнени храни няма - хората са ги ядяли едно време, ако няма друго за ядене - но това не значи, че са полезни. Даже много изследователи и диетолози твърдят, че белия хляб е по добър от пълнозърнестия - защото съдържа по -малко инхибитори и глутен и не случайно хората са започнали да рафинират брашното едно време. А сега големите фирми за готови храни се опитват чрез пропаганда да убедят хората да купуват и триците като ги представят за здравословни. Може би единствения начин да ядеш зърнени храни и да ти се размине е ако ги накисваш или ако ядеш бял ориз.
Повече инфо http://raypeat.com/articles/articles/glycemia.shtml     с много референции




Хляб, всякаква паста(спагети макатони и т.н.), изобщо, всичко що е тесто е вредно според мен. Достатъчно е да забележем наркотичния му ефект. Пък и за мен лично, ако ще и пълнозърнесто да е брашното - все тая. Всички семена/зърна/ядки трябва да са покълнали или поне накиснати. В противен случай се тъпчем с инхибитори.
Активен
analizator
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 94


« Отговор #11 -: 20-01-2013, 03:10:06 »

За мен лично хляба не ми понася изобщо и особено маята!!! След години на медитация заедно с брат ми открихме че причината да сме астенични тоест постояно уморени е маята в хляба. От години не консумирам мая и спрях да се чуствам астеничен уморен. Това включва не само хляба а и всичко с мая като сирене, кашкавал, бира, вино... Друго нещо което медитирахме с брат ми и стигнахме до един и същ извод но уточнявам подлежи на проверка е че от консумацята на хляб се натрупва някакво вещество във ставите които ги прави ригидни с времето   Smiley
Активен

Първият признак на състаряването е да мислиш повече за миналото отколкото за бъдещето! Децата мислят за бъдещето!
"Анализатор"
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #12 -: 20-01-2013, 08:20:21 »

Интересна връзка сте открили. Аз ще остана с леки резерви към нея. Постоянната умора според мен се причинява от дисбаланс между приемана и изразходвана жизнена енергия. С мая или без, ако консумираш преработена термично храна, вместо да получиш, черпиш от енергията си за да я преработиш.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3846


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #13 -: 14-01-2016, 12:34:08 »

 http://lechiteli.bg/%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F-%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86/
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: