Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: ЛЕЧЕБНО ГЛАДУВАНЕ. Този път (почти ) всичко на едно място.  (Прочетена 65468 пъти)

samarnia

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 6

За пореден път се убеждавам какво съвършено творение е човешкия организъм - значи това, което се смята, че когато се гладува той започва да складира мазнини за следващия път изобщо не е вярно, защото той никога не гладува, а преминава от външно към вътрешно хранене  :Content_14: благодаря на Л.М. - по-обосновано мнение едва ли бих могла да получа  :fluretaa:
Активен

purelove

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 148

защото той никога не гладува, а преминава от външно към вътрешно хранене  :Content_14:
Точно така ! Процесът на хранене нито за момент не е прекъсван. Просто се сменя качеството на  храната, нейната плътност, нейният вид.  Като това хранене задоволява всички потребности на организма и се явява Пълноценно. Докато диетата, за която говорех, тя е непълноценна. Явява се Дразнител, спрямо който организма отговаря чрез поредица от реакции, като трупа и мазнини в това число поради нарушена въглехидратна обмяна.
Съпътстващия гладуването възстановителен период ( на т.нар. захранване) е свързан със завишена белтъчна синтеза. При грамотно  захранване не би трябвало да се натрупва мастна тъкан. Ако се натрупа, то е поради нарушена/завишена асимилация, преяждане и небалансирано хранене.
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

Ооо и аз благодаря, бате Бино,
Прочетох бързо увода и много ми хареса.
...На два пъти щях да пиша подобни неща - смесица от личен опит и препоръки на водещи специалисти...  първият път си изтрих няколко десетки страници случайно, не можах да ги възстановя. Сега тъъкмо понаписах нови 5-6, а изглежда ти си я свършил тази потребна и полезна работа, браво!  :Content_14:

Докато има мазнини, тялото ни НЕ гладува. Просто се храни от тях и от част от натрупаните и иначе неизползваеми боклуци. Чак след почти пълно изчерпване на мазнините, което за средностатистическо телосложение става след повече от 25 - 30 дни, организмът ни започва необратимо (или много бавно обратимо) да изразходва белтъци от мускулна маса... Допълнително (както вероятно тази просветена аудитория знае) неприемащите веществена храна хора почват да усвояват други видове "храна" - слънчева енергия, космическа прана и кой знае още какво.
За да получим медицински значими изменения, изобщо не е необходимо да се въздържаме от храна повече от 15 - 20, до 24 дни. Разбира се, не е едно и също лечението на много слаби и много тънки хора, има си особености.
До сега, само слаб шипков чай трябва да се пие освен водата, към която се добавят мааалки количества сол и сода за хляб в зависимост от състоянието на лекуващия се. И т.н...  :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

Моля , пак заповядай , Вова :)  Теоретичната част  е вече ясна - и книжки се издадоха , и в нета има достатъчно материали, особено на руски  (;D)  Това , което няма, е СПЕЦИАЛИСТИ. Както знаем, лекари, лекуващи легално по тази методика, у нас няма. Според мен , няма и да има.. (да не говорим, че и Законът за Здравето го забранява..)
Затова , когато няма риба  и ракът трябва да стане риба  :) - тоест в ролята на специалисти трябва да влязат поне такива личности , които имат достатъчно практика със себе си и с други.
Както разбирам, ти , Вова, имаш какво да ни разкажеш за себе си и за това колко си на "ти" с гладуването.  ;)
Ето например това за содата и солта по време на гладуване е ново.. :)
Затова предлагам да избереш някой раздел ( вероятно в " да се запознаем" ) в който да споделиш по-подробно за твои практики, успехи, наблюдения, постижения.. ЩЕ бъде от огромна полза за всички ни.  :Appetit_4:     
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

OK  :pensif_29:

Дааа, вярвам, че направените преди няколко години допълнения в закона за здравето, под предлог, че спасяват беззащитния болен от шарлатани, всъщност осигуряват ненамаляващ поток от лекуващи се, а не здрави хора.
Както вероятно някои са обърнали внимание, д-р Батманджелидж съвсем лесно, с официални данни показа, че не само фармацевтичните производители, но и купеното от тях правителство на държавата САЩ НЕ ИСКА да има здрави граждани, иска да има лекуващи се граждани.
Същото е навсякъде по света.
Нищожният брой лекари-лечители (Ю. Николаев, Пааво Айола, Шелтън, Батманджелидж, Хр. Иванов и още примерно 10 000 други), които въпреки обичайното си образование са се осмелили да надраснат почти всичко, което са учили и са се отдали на по-естествени методи за лечение, само потвърждават тъжното положение, в което е поставен страдащия...
Методът Лечение с временно въздържане от храна е известен от преди Христос, имало го описан и на египетските пирамиди. Дори у нас през 70-те години в софийски медицински ВУЗ е започвал цикъл от лекции - като официална част от учебна програма за студенти-медици. Вървял курсът, чааак до Нова година. След това се появил висш партиен ръководител и така ги насмел, че през 80-те години са ми показвани лекции, снимани, намалени и пренасяни в кутии от фотохартия, кутии за снимки, да не се разбира какво става!!

В другата крайност са твърденията, че с въздържане от храна може да се излекува всичко. Както пише в увода си бате Бино, по отношение на здравето хората може да се разглеждат като поне 2 групи.
1. Отивам при доктора, давам 1000 лв, изпивам 1 хапче и готово, той отговаря за резултата.
2. Моето (физическо) тяло е храм на моята душа. Следователно всички здравословни въпроси са си мои и само аз мога да ги реша. Търся ръководител, слушам го, плащам му, съпровожда ме и пр., но АЗ съм допуснал това прекрасно и съвършено тяло да се разболее и АЗ ще направя всичко необходимо то да оздравее!
Ние в този форум вярвам сме от т.2... и знаем, че всички "остри", спешни състояния се решават с остри методи и мерки.
Хайде стига, че се разглаголствах...  :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

Е, както е тръгнало: до сега с "мокро" временно въздържане от храна съм довел до практическо изчезване проявите на хронични алергии, косопад, зъбопад, влошаване на зрението, дископатия, гастрит, синузит, кашлица, акне, ошипяване, неусетно прекратяване на пушенето и приемането на месо... и кой знае още колко нездравословни състояния съм предотвратил от поява ...на себе си.
На други хора имам "невероятни" случаи на излекуване на коксартроза + остеопороза на тазобедрените стави, високо кръвно налягане (то е по подразбиране, де), 30-годишна астма, излишно тегло (въпросът с теглото е мнооого сложен), подагра (частичен успех поради отношението на страдащия)...

Вярвам, че всеки човек, преживял успешно такова гигантско изпитание като раждането и доживял до 1 година, има огромен ресурс от физическо здраве, духовна сила и способности за развитие.
След раждането ни, започваме да унищожаваме - по-бавно или по-бързо - този ресурс.
Освен разликата в жизнения опит, размерите и масата, по какво се различава възрастният(старият) човек от младия?

По степента на замърсяване.

Видовете, степените, скоростите и т.н на замърсяванията при всеки човек са различни, те по различен начин взаимодействат с наследствените качества и така при дадени условия едни хора заболяват от астма, други - от сенна хрема, трети - от друго...
С увеличаване степента на замърсяване постепенно се затрудняват и съответно намаляват жизнените функции на телата ни. (А е известно, че здравия дух може да пребъде в здраво тяло!  :pensif_29:).
Съответно се увеличават и отделяните за очистване ресурси. Обичайният пример е как на възрастните всичко издава тежка, неприятна миризма - кожа, дъх, урина, коса... Просто организмите им(ни) все по-енергично се опитват да се очистват. Очистването не може да се случи при продължаване на досегашния живот. Та нали той е довел до тази степен на замърсяване?!
Отличната новина тук е, че стига замърсяването да не е причинило необратими изменения - прекратяване на функции на органи и исистеми - съществуват доста пътища за възстановяване. Един от тях е "Разтоварващо временно въздържане от храна". Бързам да подчертая: то е като, да речем, елеткричеството: можем да го ползваме за много полезни неща, но може и да ни убие...
И така, ако духът реши, че много, много, много, иска да се развива в здраво тяло, решава, търси знания (винаги е имало достатъчно) и предприема действия. Резултатът е неизбежен!

                         Следва продължение...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

Чудно си го казал, Вова! С една дума - лесни пътища към здравето няма!  ( То към кое ли друго има де.. ;D )
Това беше първото , което ми направи впечатление, когато ходих при Димитър Станев - у тях нямаше и грам неприятна миризма  - той е на 85, жена му - над седемдесетте.  
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122

Боби, стаята на майка ми, а и самата тя също мирише добре, макар и на 84 години и макар и никога да не е гладувала и половин ден и макар, както писах в другата тема, да яде главно сметана, шоколад и бял хляб, почти без плод и зеленчук!   ;D

не я давам за пример и често й се ядосвам даже, че не ще разни полезности, дето се опитвам да й пробутвам, но... е факт, който е пред очите ми - щъкащ всеки ден по часове навън на тази възраст и то с транспорта, не само до близката пейка в кварталната градинка!   ;D
Активен

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

iskrena, възможно е напълно. И ние го знаем, а също е и доказано с изследвания - малък процент хора запазват добро здраве до дълбоки старини, без да полагат никакви грижи за него. Оратното също се среща - малък процент хора са болнави, колкото и грижи да полагат за здравето си.   :surpris_23:
 Но за болшинството хора си важи това, което е и логичното - здравето ти зависи от това как живееш.

 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

emi_2510

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 20

Здравейте! Аз съм на 32г., 55 кг, от 14 години спазвам коледни и новогодишни пости /без животински продукти/. Правила съм 2 пречиствания на черен дроб със зехтин, последното беше декември. Тогава направих 6 дни само на сокове и плодове. От скоро съм и незнам дали тук е мястото да задам няколко въпроса за гладуването само с прием на вода.  :surpris_23: Нормално ли е да настъпи криза на втория ден сутринта - обилно изпотяване, слабост и разтреперване на краката. Доста се изплаших. След половин литър вода се съвзех  :) Моля за съвети :)
Активен

melon

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 12

Не е задължително, но е напълно нормално според мен за първо гладуване да получиш такава криза. Кризите са най-различни, в зависимост от токсините в тялото. Няма място за страх, по-скоро би било добре да ти подейства стимулиращо това изпотяване ! Много правилно си подходила и с пречистването на черния дроб преди да пристъпиш към водно гладуване. :Content_14:
Активен

DeNiro

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 649

Не е задължително, но е напълно нормално според мен за първо гладуване да получиш такава криза. Кризите са най-различни, в зависимост от токсините в тялото. Няма място за страх, по-скоро би било добре да ти подейства стимулиращо това изпотяване ! Много правилно си подходила и с пречистването на черния дроб преди да пристъпиш към водно гладуване. :Content_14:
Няма място за страх ли? Дали ще си кажеш това, в момент на силна абстинентна криза, придружена със пулс над 120, задух. треперене на крайниците и световъртеж, тоест в момент в който буквално чувстваш, че отлиташ....?! Лично на мен подобни успокоения не ми действат и предпочитам да прекратя гладуването на момента с малко вода, ако е сухо или парченца плод, ако е водно.
« Последна редакция: 15-01-2015, 14:45:45 от DeNiro »
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

Нормално ли е да настъпи криза на втория ден сутринта - обилно изпотяване, слабост и разтреперване на краката. Доста се изплаших. След половин литър вода се съвзех  :) Моля за съвети :)

Нормално е. Всеки си има своите реакции.
За някакви смислени съвети е необходимо задаването на много, много въпроси. Щом си тръгнала по пътя, ще стигнеш - някъде. Постарай се по-плавно и с по-малко грешки.  :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

emi_2510

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 20

Може ли пак да попитам? :)
4-ти ден от гладуване съм само на вода.
2-ри ден криза която премина с душ и вода...следобяд ме боля глава, но поносимо, придружено със забевени движения и отнесеност. Спя като пън  :angel:
3- ден - само слабост. отново много сън...
Днес - слабост и болка в мускулите и някои стави. Отделно че си стъргах езика с една лъжица и все излиза по нещо  ;D
Та тази болка - при вас по кое време на гладуването се е появявала?
много питам, но искам да си "сверя часовника"  ::)
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

Еми, следващият път - догодина - като правиш пак временно въздържане от храна +... е много желателно да изпълниш сарателно и подготвителните дейности, извършвани преди самото въздържане.

Самото въздържане се прави извън голям град, извън работа, семейство и пр. - то е лечение - само за себе си (всеки заслужава 1 път в годината тази грижа).

Лечението (въздържането) в група протича много по-лесно, по-безопасно и в крайна сметка - по-резултатно...

Досега не виждам да споменаваш думата клизма. Ако не си правила, направи веднага, ако не знаеш как - питай.
Не казваш колко километра разходка на кой точно чист въздух си изминала през тези дни.
Какви други упражнения, масажи и т.н. си правила.
Колко вода + какво друго си пила, какви душове, как миеш устната кухина... не става по форум тая работа.
Слабост и сън е нормално, тук там леки болки - също. Нямам никаква представа с какви оплаквания си, към къкво се стремиш с това въздържане...

Първото важно изменение е падането на кръвното налягане. За да не паднеш и се удариш:
Преди ставане от легло, тоалетна, от всяко седнало, наведено и пр. състояние: остани в седнало положение, поеми въздух, издишай пълно, поеми пак, стегни целите крака и корема и така стани на крака.
Сутрин и вечер изпивай по чаша чай от шипка. Общото количество вода (мека изворна, или дестилирана, или от обратна осмоза, желателно е с по-високо рН....) да е поне 33 гр/кг лично тегло. Половин-един час преди сън спираш водата...
Почистването на устните от вътре, бузите, венците и езика-максимално навътре прави всяка сутрин...
Желая ти успех  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

emi_2510

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 20

VOV - благодаря за отговора.
Разходката е около 4 км на ден, понеже ходя на работа няма как да правя гладуването в по-добра обстановка. Инъче клизмите са уринови всекидневни ..просто..не ги споделих  ;D
Незнам как да разпозная тази криза, след която да спра и да се захраня..От всичко прочетено разбрах че е по-изострена сетивност и раздразнителност.
Още веднъж балгодаря  :Content_22:
Активен

Port

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 5

 :Confus_34:

Здравейте,

Провеждам 7-8 дневно въздържане от храна.
След тези дни дали е възможно да изкарам още 3-4 дни на сокове преди да захраня по-сериозно?
И ако да, само плодови и/или зеленчукови?
Ако може да споделите и захранване.

Благодаря!
Активен

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122

мисли малко логично, защо да не може на сокове?
а соковете могат да са по избор, важното е да са от биологично отглеждани добри сортове растения :)
Активен

Shangrila

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 179

Port, дори е препоръчително да се започне със сокчета след гладуване като част от захранването.
Бих те посъветвала да наблегнеш на зеленчуковите повече, а плодовите да ги разреждаш с малко вода.. като избягваш изцяло плодовете с високо съдържание на захар. :)
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.

Браво Порт,
Силно ти препоръчвам да започнеш със сок от зеле и моркови, разреден с равно количество вода. Първият сок е около 100 гр, и 100 гр вода...
Създаваш празнично настроение.
Изцеждаш, незабавно разреждаш и почваш да пиеш - 1 малка клътка, 15-20 сек "дъвчене", гълтане....
Половин час след сока си продължаваш с пиенето на вода, после пак сок...
Чак след обяд - един сок от най-пресните възможни плодове - по същия начин.
Не спирай клизмите.
В следващите 7-8 дни плааавно увеличаваш броя на зеленчуците, количеството сокове и съотношението сок-вода.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.083 секунди с 23 запитвания.