Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Продавам Висилки за Въздушна Йога  (Прочетена 1348 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
air_yoga
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2


« -: 26-10-2012, 11:22:28 »

От стари времена обръщането надолу с главата е използвано с терапевтична цел. Хипократ използвал стълба към която привързвали човека, след което тя била обръщана на обратно, за да може той да повиси надолу с главата. Това се правело за наместване на гръбначните прешлени и коригиране на изкривявания.
В днешно време все още има хора които "весят за здраве". Те твърдят, че тези практика идваща от техните дядовци и прадядовци, носи психическо и емоционално разтоварване, сваля стреса, освобождава от страхове и лекува.


"Бесят за да навредят, весят за да изцелят!" казват те.


Най-общо Въздушна Йога е начин да се заемат пози и изпълняват упражнения, докато човек виси свободно над земята. Един от начините за това е с използването на Висилките.

Какво са Висилките?Висилките са подобни на ботуши приспособления прикрепящи се към глезените. Снабдени са с метални куки с които човек може да се закачи на лост и да се обърне на долу с главата. В това си положение той може да изпълнява многообразни движения, или да заема различни пози.
Висилките дават възможност да се изпита силата на земното притегляне, но в противоположна посока, различна от ежедневната с която сме свикнали. Обръщайки и задържайки човека във въздуха, тези упражнения носят чувството за лекота и свобода. Ползването им дава нова гледна точка на съзнанието и е глътка свеж въздух за тялото. То отпуска и освобождава от стреса.Упражненията с Висилките много обогатяват стандартната практика - била тя занимания с Йога, фитнес тренировка, или друга. Те не отменят класическите тренировки, но изключително много ги допълват и разнообразяват.
За разлика от висенето през сгънати колене, което някои опитват, при Висилките няма никакъв дискомфорт, може да се остане в това положение много дълго време без умора, а възможните упражнения са наистина десетки.
Видно е, че Висилките се харесват както на хора трениращи за сила, така и на тези, целящи релаксация и разтоварване. Упражненията посредством тях не изтощават - напротив - те зареждат със сила, ободряват и дават енергия.

Към днешна дата на много места по света Висилки, или подобни, се прилагат като модерно терапевтично средство, свързано с лекуването на дегенеративни изменения и болкови синдроми в гърба (едни от честите оплаквания на съвременния човек). Тракцията(изтеглянето по оста) на гръбначният стълб, която се получава чрез тях е напълно естествена и индивидуално дозирана - тя не e за сметка на външен генератор, а става съвсем естествено от самата тежест на тялото.

Като човек с медицинско образование, който си изкарва прехраната лекувайки хората с упражнения (аз съм Рехабилитатор и Ерготерапевт) намирам използването им за изключително ползотворно и здравословно.

Това е малка част от физиологичните промените които настъпват в организма при практика с Висилките:


   ГЛАВА
Самото обръщане надолу с главата донася повече кръв към мозъка и другите органи в нея. С това тяхното хранене и метаболизъм се подобряват, както и снабдяването им с кислород. Отпадните вещества по-лесно и бързо се отстраняват и това подобрява общото функционално състояние на главата. Това е ФИЗИЧЕСКИЯ МЕХАНИЗЪМ за подобряване на кръвооросяването на главата. Статичните пренатоварвания и обездвижването на тялото в някои професии - каквато е например работата пред компютър, водят до определени промени в мускулният тонус. Някои мускули реагират с отпускане, а други като се напрягат. Мускулите в горната част на гърба и тези на врата се напрягат, в тях се появяват болезнени точки, като това рефлекторно чрез нервната система се отразява на кръвообращението на главният мозък (влошава го). Висенето и особено различните упражнения разтеглят и релаксират (намаляват тонуса) на тези пренапрегнати мускули, като това е РЕФЛЕКТОРНИЯ МЕХАНИЗЪМ за подобряване на мозъчното кръвообращение.


   ГРЪБНАК
Тракция е изтеглянето на гръбнака по неговата ос. С увеличаване на разстоянието между гръбначните прешлени се намалява напрежението върху междупрешленните дисковете и коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Тракцията на гръбначният стълб подпомага храненето на междупрешленните дискове, които се хранят посредством дифузия на течност, а не директно от кръвта. Още след 20тата си година човек постепенно започва да губи вода от своите междупрешлени дискове - макар и бавно те се дехидратират и губят ресьорните си качества. По тази причина 80% от хората по света в някакъв момент от живота си имат проблеми с гръбначния стълб. Най-често това е болков синдром в поясната част на гръбнака, който се дължи на притискане на коренчетата на гръбначните нерви вследствие намалялата дебелина на междупрешленните дискове.Тракцията е начин да се облекчи болката и да се лекуват симптомите. С висилките тя е винаги добре премерена и дозирана!


   СТАВИ
Подобрява се гъвкавостта и мобилността на ставите в нормалния за тях обем на движение. Ставният хрущял - подобно на хрущяла на междупрешленните дискове, се храни чрез дифузия на течност, а не директно от кръвта. Увеличеното разстояние между ставите естествено  подпомага по-добро му хранене. Разтягането на ставната капсула, я дразни, което предизвиква по-обилно отделяне на синовия (течността която смазва и храни ставата) Така ставите се поддържат в добро състояние. Движението е живот за ставите. За разлика от повечето упражнения на земя, при упражненията с висене има движение на ставите, без обаче те да са обременени от някаква тежест. Това движение е свободно и следователно не износва ставите.
Изтока твърди, че енергията се "завихря" именно в ставите и понякога те се превръщат в пречка за нормалното и протичане. Чрез редовните упражнения - а при висенето, чрез тракцията в ставите, тези блокировки се освобождават и енергията може да тече нормално.


   СЪРЦЕ, КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ И КРЪВ
Обърнатите упражнения и висенето подобряват еластичността на кръвоносните съдове и заздравяват стените им достатъчно, за да могат да издържат на по-големи физически и психически натоварвания. Това се отнася в пълна степен за съдовете в главата и мозъка. Така се предпазва мозъка от рисковете на високото кръвно налягане. Високото и ниското кръвно налягане се определят от множество фактори – както външни, така и вътрешни, които косвено или пряко влияят на организма, така че той да повиши или съответно да понижи налягането на кръвта в артериите. Това е рефлекторен акт, който се осъществява под „диригентството“ на централната нервна система. В нея се намира център, който регулира тонуса на гладките мускули в периферните кръвоносни съдове и така се определя налягането в артериите. Основен проблем, както за високо, така и за ниско налягане е състоянието на нервната система – това дали този 'център' изпълнява ролята си добре. Когато редовно тренираме този център чрез обръщане надолу с главата, ние го караме интензивно да регулира тонуса на гладките мускули в кръвоносните съдове (по този начин той управлява кръвното налягане) – така се упражнява неговата „превключваемост“ и гъвкавост, и се подобрява функцията му.


   БЕЛИ ДРОБОВЕ
Подобрява се вентилацията (обдишването) и кръвоснабдяването на белите дробове в техните горни части. Обикновено тези части са най-лошо вентилирани и кръвоснабдени. Това е основно заради действие на гравитацията при която повечето кръв се стича към долните отдели на белия дроб. Освен това неправилния начин на дишане оставя върховите части на дробовете най-малко вентилирани. Белите дробове нямат собствени мускули, тяхното разгъване става пасивно, като те просто следват движенията на гръдния кош. Основни „двигатели“ на дишането се явяват междуребрените мускули, а висенето на лоста увеличава тяхната сила – това помага за още по-дълбоко и пълноценно дишане.


   НЕРВНА СИСТЕМА
Обръщането с главата надолу освен, че кръвоснабдява по-добре главата, също ускорява отпускането на нервната система, като РЕГУЛИРА ДВАТА ОСНОВНИ НЕРВНИ ПРОЦЕСА - възбуждане и задържане. Това премахва или много намалява усещането за напрежение, раздразненост, умора... Човек усеща освежаване и ободряване.


   ЛИМФНА СИСТЕМА
Лимфните капиляри образуват дърво което е толкова разклонено, колкото и това на кръвоносната система. Лимфата е главната магистрала по която се изнасят отпадните вещества от организма. Тя е и пътя по който се движат клетките отговарящи за имунната защита на човека. За разлика от кръвта, която се движи в затворена система и има свой "двигател" - сърцето, лимфната система е отворена към междуклетъчните пространства и няма свой директен двигател. Тя се движи много бавно, под действие основно на 2 механизма - дишането с отрицателното налягане което се получава в гръдната клетка при вдишване, и под действие на съкращението на скелетната мускулатура. При обръщане надолу с главата лимфният ток се засилва под действие на гравитацията и циркулацията се подобрява. За същото помагат и мускулите, участващи в изпълнението на упражненията. Така тялото се "обмива" още по-добре отвътре посредством подобрената лимфна циркулация.


Във Фейсбук можете да видите голямо разнообразие от снимки посветени на темата:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002814297743


Цената на висилките е 148 лв. Това е възможно най-ниската цена!


За връзка с мен:
е-майл: air_yoga@ymail.com
телефон: 0896 644393
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: