Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Какъв хляб ядете?  (Прочетена 14785 пъти)

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #20 -: 11-03-2010, 13:40:48 »

А и маята е на почит също,като гледам колко е мек в сравнение с другите хлябове без брашно.


Все по често попадам на противоречиви данни за състава на хляба. До изясняване на някаква относителна истина, можем само да се наслаждаваме на вкуса и емоцията от  хляба.
Противоречиятя са от следния характер:
- Глутен и евентуална непоносимост в зърнените
- Мая, някой смятат хлебната мая за вредител, други казват че  е  задължителен компонент за усвояване на растителните фитати. В крайна сметка содата бикарбонат също надува тестото за да се получат мехурчета и добро изпичане но пък за содата казват че елиминира витамините. За хлебната мая пък твърдят нарушавала чревната флора .
-Маргарина ако е от палмов ( кокосов) произход не е доказана лошотията му. Ако е соев гмо маргарин  е лош.
-Ял съм домашна питка с маргарин и такава без маргарин, тази с маргарина е в пъти по пухкава и вкусна.
Като цяло много противоречиви данни  за хляба, ако имате желание да разнищим заедно мистериите относно:
-Как да фтаса тестото и да има мехурчета, как да е вкусно, как да е полезно....
 Процеса с прясното мляко при подквасване и преминаване обработка от млечнокиселите бактерии  го прави млечно кисел продукт, споменаван като полезен. Аз лично си имам грижи с всякакъв вид и форма млечни истории но това си е мой телесен проблем. Дали бактериалната култура наречена хлебна мая не е повече ценна с витамин Б групата и премахване на фитатите отколкото вредна ...
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #21 -: 11-03-2010, 15:04:48 »

Аз бях дал един руски сайт за маята и на вери мъжа я преведе,доколкото си спомням. Дават я направо отврат :surpris_23:
Кисела закваска е решението,но трябва ние да си го правим.
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #22 -: 11-03-2010, 17:48:10 »

Аз бях дал един руски сайт за маята и на вери мъжа я преведе,доколкото си спомням. Дават я направо отврат :surpris_23:
Кисела закваска е решението,но трябва ние да си го правим.

Ако може да ги откриеш материалите, защото не ми се дават пак камара пари (книжарници) за няколко страници полезна информация

Мерси Вери ! :flower:
Както винаги не мога да се задоволя с малко, трябва ми цялото.
- Линка по долу безспорно е интересно четово, но не е задълбочено представянето на факти. Продължавам да си карам на селски содени питки в градски условия.  Това с маята е дивашки ангажимент да се чака седмици наред, бъркане, добавяне, след 10 дена то взело че изпукало и айде наново.  Бъркам бухти със сода за 10 минути и след още десет вече са на масата :)    Жалко че няма семейни фурни с традиции. Човек влиза, пленява се от аромата и си купува от любимия хляб без индустриална мая. Ако реша да правя домашен хляб с пет звезди, трябва да изтегля заем да купя индустриална кремъчна  мелница.
« Последна редакция: 12-03-2010, 02:37:29 от Ortodoksalen_Anorektik »
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #23 -: 11-03-2010, 18:39:38 »

или си правя сама овесени и пшиничени трици. Обаче и двата вариянта май не са от най здравословните.
Защо?
Може би по-скоро не е сурово. А и ако слагаш мая....

Орто, ето:
http://www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/
« Последна редакция: 11-03-2010, 18:41:25 от Вери »
Активен

muki_w

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 182
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #24 -: 09-05-2010, 10:14:41 »

 И АЗ ДА ПОПИТАМ! искам да си направя сурови крекери за гуакамолето,ОБАЧЕ, фурната ми е от 100 градуса нагоре! разгледах всичките хлябове бонус и немските в била и пикадили,но не са сурови!!! или поне не пише как са приготвени,въпреки,че седят едни такива леко влажни. Някой може ли да ми даде съвет!!!!! или да ми направи крекери  tooth   :Confus_3:  или пък ако знаете по здравословните магазинчета дали не предлагат?
Активен

v

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 103
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #25 -: 10-05-2010, 01:34:31 »

 От години си пека питка със сода,ако нямам възможност изобщо не ям хляб.Веднъж отцъствах за около месец от вкъщи и когато се върнах намерих останало парче от питката ми,не беше мухлясала и като я сложих в тостера се попрепече и стана за прегладнял човек.
Активен

muki_w

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 182
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #26 -: 10-05-2010, 07:35:51 »

a содата не е ли вредна? от какво се добива?  :Confus_34:
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #27 -: 10-05-2010, 08:35:02 »

Личи си кой не е учил химия  tooth
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #28 -: 10-05-2010, 11:07:02 »

Немските които ги продават в Пикадили не са сурови, но по мое мнение са най-истинските, които могат да се намерят. Изключвам био хлябовете, които могат да си позволят само софиянци. Иначе можеш да си направиш крекери от покълнали семена, но с твоята фурна на 100градуса ще се изсушат бързо и ензимите ще си заминат, но по-голямата част от другите полезни съставки ще се запазят.
Активен

renka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 30
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #29 -: 10-05-2010, 14:53:02 »

Аз си правя хляб от квас :)
Много е лесно да се приготви квас, има много информация в интернет - само с вода и брашно, при първото замесване става активен за 2-3 дни, а след това ако се използва останалото при приготвяне на хляба и за по-малко време. Аз съм си намерила и начин да става лесно без месене, оставям от сутринта да втаса и вечерта като се прибера от работа го пека. Вътре слагам всякакви семена, брашното си вземам от Слънце и Луна смеленко на каменна мелничка .. и със сушени доматки или маслинки .. става супер :)
Сега съм замислила да пробвам дали може да се суши хляб с квас .. разтърсих се дали има вече такива опити, но няма много информация. Ще отделя тези дни повечко време за разследване ;)
Активен
the more you can dream, the more you can do ..

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #30 -: 10-05-2010, 20:00:39 »

Във въпросните немски хлябове има яйца.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #31 -: 10-05-2010, 20:06:17 »

Във въпросните немски хлябове има яйца.
Яйца надали, но консерванти със сигурност има.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #32 -: 11-05-2010, 08:45:41 »

Въпросните немски хлябове-в Метро,са в пъти по добри от Вита,а за Нилана да не говорим изобщо.
Яйца,за първи път чувам подобна идея,за какво да има яйца,кой има полза от това? На етикета не пише,следователно няма,едва ли германска фирма би си позволила да слага яйца,при положение ,че е алерген и може да стане беля. А и за какво да слга?
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #33 -: 11-05-2010, 09:18:53 »

Аз си правя хляб от квас :)
Много е лесно да се приготви квас, има много информация в интернет - само с вода и брашно, при първото замесване става активен за 2-3 дни, а след това ако се използва останалото при приготвяне на хляба и за по-малко време. Аз съм си намерила и начин да става лесно без месене, оставям от сутринта да втаса и вечерта като се прибера от работа го пека. Вътре слагам всякакви семена, брашното си вземам от Слънце и Луна смеленко на каменна мелничка .. и със сушени доматки или маслинки .. става супер :)
Сега съм замислила да пробвам дали може да се суши хляб с квас .. разтърсих се дали има вече такива опити, но няма много информация. Ще отделя тези дни повечко време за разследване ;)


 :kisss:Ренке, баба, на каква температура го оставяш от сабахлем - на стайна ли?Едно време хляба го правеха с квас - от същия хляб  се изсушава и след това само се накисва , поръсва се с брашо да образува коричка и се изчаква да си бухне.
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #34 -: 11-05-2010, 09:56:34 »

Въпросните немски хлябове-в Метро,са в пъти по добри от Вита,а за Нилана да не говорим изобщо.
Яйца,за първи път чувам подобна идея,за какво да има яйца,кой има полза от това? На етикета не пише,следователно няма,едва ли германска фирма би си позволила да слага яйца,при положение ,че е алерген и може да стане беля. А и за какво да слга?

Да, и аз мисля, че немските са доста добри (или поне повече, отколкото всичките възможни нашенски)... Въпросът е, че са скъпи, малко или много, имат консерванти, а особено пък след като и сами можем да си ги направим, направо не си заслужава  ;).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #35 -: 11-05-2010, 10:15:21 »

Немските хлябове със сигурност са без яйца и на опаковката пише, че са без консерванти. Според мен опаковката възпрепятства по някакъв начин бързото разваляне на хляба.
Активен

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #36 -: 11-05-2010, 11:16:06 »

Яйцата ги пише на етикета в съдържанието. Ще потърся снимка, за да се разбере дали говорим за едни и същи хлябове.
Активен

muki_w

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 182
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #37 -: 11-05-2010, 12:31:13 »

наистина има ама яйчен или млечен белтък май пишеше и аз го четох онзи ден,до като го ядях и си мислех,че е вегански!  tooth в била и пикадили са еднакви немските-2 или 3 вида 250 и 500гр.
Активен

renka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 30
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #38 -: 11-05-2010, 13:31:02 »

Аз си правя хляб от квас :)
Много е лесно да се приготви квас, има много информация в интернет - само с вода и брашно, при първото замесване става активен за 2-3 дни, а след това ако се използва останалото при приготвяне на хляба и за по-малко време. Аз съм си намерила и начин да става лесно без месене, оставям от сутринта да втаса и вечерта като се прибера от работа го пека. Вътре слагам всякакви семена, брашното си вземам от Слънце и Луна смеленко на каменна мелничка .. и със сушени доматки или маслинки .. става супер :)
Сега съм замислила да пробвам дали може да се суши хляб с квас .. разтърсих се дали има вече такива опити, но няма много информация. Ще отделя тези дни повечко време за разследване ;)


 :kisss:Ренке, баба, на каква температура го оставяш от сабахлем - на стайна ли?Едно време хляба го правеха с квас - от същия хляб  се изсушава и след това само се накисва , поръсва се с брашо да образува коричка и се изчаква да си бухне.
:flowers2: бабо Марийне, на стайна си го оставям хляба да - замесвам квас долу горе 1 към 1 с още брашно, семена, подправки каквито съм си решила, с малко водичка. Става на гъстота не като тесто за хляб плътно, а по-скоро като за кекс. Завивам го с някоя кърпа и до вечерта е бухнал. Така открих, че като се изпече става по-лекичък, не е толкова сбит, както е с повече брашно като се омеси добре. Пък и е лесен, като не се задържам в нас, та да имам време да го омеся и да го изчакам пак да бухне :)
А иначе в някои рецепти на Петър Димков мисля, че имаше да се хапва селски квас. Ако той има предвид да е суров, предполагам няма да е противопоказно и да се изсуши едно хлебче с квас ..  :surpris_23:
Активен
the more you can dream, the more you can do ..

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Какъв хляб ядете?
« Отговор #39 -: 11-05-2010, 13:54:28 »

Току що бях в Пикадили и проверих - това е хляба: http://www.mestemacher.de/ Не във всичките им видове, но в голяма част от тях има яйчен белтък.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.148 секунди с 22 запитвания.