А и маята е на почит също,като гледам колко е мек в сравнение с другите хлябове без брашно.
Все по често попадам на противоречиви данни за състава на хляба. До изясняване на някаква относителна истина, можем само да се наслаждаваме на вкуса и емоцията от хляба.
Противоречиятя са от следния характер:
- Глутен и евентуална непоносимост в зърнените
- Мая, някой смятат хлебната мая за вредител, други казват че е задължителен компонент за усвояване на растителните фитати. В крайна сметка содата бикарбонат също надува тестото за да се получат мехурчета и добро изпичане но пък за содата казват че елиминира витамините. За хлебната мая пък твърдят нарушавала чревната флора .
-Маргарина ако е от палмов ( кокосов) произход не е доказана лошотията му. Ако е соев гмо маргарин е лош.
-Ял съм домашна питка с маргарин и такава без маргарин, тази с маргарина е в пъти по пухкава и вкусна.
Като цяло много противоречиви данни за хляба, ако имате желание да разнищим заедно мистериите относно:
-Как да фтаса тестото и да има мехурчета, как да е вкусно, как да е полезно....
Процеса с прясното мляко при подквасване и преминаване обработка от млечнокиселите бактерии го прави млечно кисел продукт, споменаван като полезен. Аз лично си имам грижи с всякакъв вид и форма млечни истории но това си е мой телесен проблем. Дали бактериалната култура наречена хлебна мая не е повече ценна с витамин Б групата и премахване на фитатите отколкото вредна ...