Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Сурова Боза?  (Прочетена 1984 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Андрей
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 217



« -: 06-11-2009, 09:29:47 »

Здравейте!
Обичам да си пийвам боза от време на време. То не, че е нещо кой знае какво, но когато човек живее в чужбина и най-малките български храни и неща му липсват. Та за бозата. Проблема ми е как да направя сурова боза. Една от рецептите за база е следната:

БОЗА
Необходими продукти
    * 5 л вода
    * 2 чаши брашно(просено брашно най-добре)
    * 2 чаши захар
    * 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска

Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Пробвал съм и става почти като купената, даже и по-добре защото зная какво има в нея. Проблема е как да избегна термичната обработка?
Хайде, захарта ще я заменя с мед, няма да препичам брашното, но с варенето за сгъстяване какво да правя?! Пектин или нещо подобно дали ще свърши работа?
Активен

Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #1 -: 06-02-2010, 13:58:30 »

Съвременната боза я правят с аспартам и това според мен е доста вредно , такаче за предпочитане е със закваската да се прави. А ако може захарта да се замести със стевия например ,ще е много интересен резултата Smiley
Активен
rima
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 512


« Отговор #2 -: 19-02-2010, 15:30:02 »

И аз съм на вълна боза отскоро, но варена засега. Все пак, мисля, че важното е консистенцията да се получи с необходимата гъстота. Може да пробваш малко ленено семе да добавиш към брашното. И след като стане хубава гладка смес да добавиш закваската. Би трябвало да стане
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: