Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Соево мляко > тофу  (Прочетена 7035 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« -: 05-06-2013, 12:58:32 »

Здравейте, рецептионисти!

понеже ми се намира една соя в къщи и съм решила да видя дали мога да я направя на тофу. Проблемът е, че не намирам свестни рецепти, та ако някой знае такава, да казва!

Засега идеята ми е следната - ще накисна соята за едно денонощие, след което ще разбия зърната с вода в блендер да стане на соево мляко. До тук - лесно.

Сега, от тук са въпросите - да го сваря ли или да го пресека сурово? За пресичането смятам да ползвам лимонов сок.

Приемам идеи и съвети :-))
Активен
Kalia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 274



« Отговор #1 -: 05-06-2013, 14:37:06 »

А соята да не е ГМО? мъдър
Активен
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« Отговор #2 -: 05-06-2013, 21:12:08 »

Ако е ГМО е био ГМО, при това сертифицирано  ;-))
Активен
nortifox
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 158



« Отговор #3 -: 05-06-2013, 21:31:49 »

След като соята е вече на мляко слагаш го на котлона и бъркаш постоянно до преди завиране и махаш от котлона.
В гергир постилаш голям тензух и прецеждаш. В него ще остане окарата която след овкусяване с копър,чесън,лук,лимонов сок ,сол , черен пипер и нещо друго по твой вкус става чудесна разядка.
Така полученото прецедано вече соево мляко се пресича с лимон.
Сока на един лимон се смесва с 150-200 гр. вода и от 50см. височина се налива на тънка струйка ,а с другата ръчичка се бърка постоянно .
Остава се захлюпено с капак във фурната и след 2-3 часа се появява
сурватката,това показва че е готово за прецеждане в тензуха и после се претиска с тежест ако искате да е по твърдо.
Аз като го прецедя за 1час в тензуха слагам вече Тофуто в пласмасова котия която е надупчена от доло за доизцеждане като преди това наръсвам със сол отдоло и отгоре и претискам за една вечер.Рецептата за готовото вече тофу да е във вода и всеки ден да се сменя водата и така една седмица.Но аз си го извадих от кутията и след 2-3 дни нямаше и помен от него.Нарязах го на филийки и ръснах самардала. Става добро на вкус.БОН  АПЕТИ.
Активен
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« Отговор #4 -: 06-06-2013, 14:10:36 »

Благодаря!  браво, аплодирам
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: