Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Алкално-киселинния баланс  (Прочетена 5599 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
e4o_me4o
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 18


« -: 13-02-2015, 09:52:42 »

Здравейте, някой може ли да сподели опита си лентичките за измерването на PH на урината и на слюнката. Доколко са адекватни и верни? Значи ли това, че ако ми е киселинна урината, имам кисела среда в организма и обратно, ако ми е алкална урината, значи съм ОК? Съмнявам се в тях, заради един парадокс - човек провеждал разтоварване на сокове в продължение на 10 дни е с киселинен резултат от лентичката, а човек ял месо, хляб, туршии и т.н, почти без плодове и зеленчуци - с алкален. Това са моите наблюдение, затова моля за вашето обяснение. Благодаря!
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3918


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #1 -: 13-02-2015, 10:27:18 »

Ечо , в случая не е въпрос на точност или неточност на лентичките. Те са си точни. Въпросът е в интерпретацията на показанията им. Но за целта трябва да се прочете малко медицинска литература - за образуването на урината и от какво зависи нейното PH. /пример -  алкална урина може да се дължи и на болни бъбреци /   
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Iveta
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #2 -: 13-02-2015, 12:28:20 »

Има логика...не бях се замисляла. Ако в урината се отделят калциеви соли те дават алкално PH, така мисля поне.
Активен
Tzi-Bo
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 60



« Отговор #3 -: 13-02-2015, 15:55:38 »

Много интересен въпрос, нека се уточним - урината и слюнката са крайни продукти и те индиректно показват алкално киселинното равновесие на оганизмът. Колко ти показват тест лентичките ?
 Като си била 10 дни на сокове, възможно ли е да си започнала да чистиш наслоени кисели шлаки, защото киселото се разтваря в алкална среда .........
 Имаш ли високо кръвно, правила ли си си скоро ренгенови снимки
При един особен тип хипертония е възможно да има кисела урина и при хиперфункция на паращитовидните жлези - тогава на ренгенова снимка се вижда ранна и тежка остеопороза.
 Ако си изложена на стрес също организма вкиселява средата.....
 Хрането с много протеини /повече от 0,8-1,0 гр./кг./ може също да вкисели организма ......
 Причини 1001 ..... пеперуди
Ако наистина си хронично кисела може да си направила камъни в жлъчката и бъбреците - това е хубаво да се провери, въпреки, че от Бате Бино зная, че един от типовете бъбречни камъни /фосфатни/ се получават при алкализиране...
Активен
e4o_me4o
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 18


« Отговор #4 -: 13-02-2015, 18:14:52 »

С нормално към ниско кръвно съм, никакъв стрес нямам, не ям месо и се старая да се храня що-годе здравословно. Когато и да съм се тествала досега все е между 5.5 и 7, била съм на сокове, на суровоядство, сега на житен режим и вече се ядосах. Същото е и при децата. А за алкалните показания - човека е с хипертония от 30г.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3918


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #5 -: 13-02-2015, 18:57:11 »

Тези лентички са майтап работа по принцип, те са през 0.5 и за точност не може да се говори. Само за приблизителност. За точно измерване е необходим ph метър, най-евтините са 35 лв. За 50 лв има точен. Едни лентички в БиоБалев видях за 24 лв. ,Според мен е нерентабилно с тях, по-добре с машинарийка.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #6 -: 13-02-2015, 21:31:34 »

Не е ли по нормално pH на урината да е леко киселинно, все пак е отпаден продукт.
Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
e4o_me4o
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 18


« Отговор #7 -: 13-02-2015, 23:39:41 »

Grow и на мен това ми беше чуденката олееее, амиии.... Едно за успокоение, друго за разяснение. Кръвта може да е алкална, но урината киселинна. Даже Малахов дали не говореше някъде, че като се ползва урина за пиене се подкиселява организма и точно това го прочиствало  ама че съм
Активен
Tzi-Bo
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 60



« Отговор #8 -: 14-02-2015, 18:24:58 »

За нормални стойности на урината се приемат от pH от 5,0 до 8,0 ...
Всички знаем, че неутралното рН е 7,0
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1059


Познай себе си.


« Отговор #9 -: 14-02-2015, 18:29:15 »

7,4
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Tzi-Bo
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 60



« Отговор #10 -: 14-02-2015, 20:30:39 »

Да мерси за коректива - нашето тяло е с рН 7,34-7,46...
Малко по-алкално от неутралността ....
Активен
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #11 -: 15-02-2015, 11:43:18 »

Grow и на мен това ми беше чуденката олееее, амиии.... Едно за успокоение, друго за разяснение. Кръвта може да е алкална, но урината киселинна. Даже Малахов дали не говореше някъде, че като се ползва урина за пиене се подкиселява организма и точно това го прочиствало  ама че съм

    Щом тялото си я поддържа в тесни граници кръвта (около 7.35 - 7.45), което е леко алкално, значи следователно това е нормалното. Официално за норма е прието мисля 7.4, а с движението в каква посока (по-алкално или по-киселинно) на pH на кръвта предполагам може да се съди за моментното състояние (алкалоза или ацидоза).
    Тялото е изградено от киселини, защо някои автори призовават да се алкализираме превантивно и обезателно не става ясно.

Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3918


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #12 -: 15-02-2015, 18:01:07 »

Урината е в по-широки граници, не е като кръвта - да е фиксирана, Вова .  намигам
И РН-то й   се влияе от какво сме яли. / Затова не е добър показател за ориентация, защото не е постоянен / Ако се нагърмиш с бахур и урината ти  е кисела, напр. 5.5 , това не значи , че имаш проблем. Ако искаш да си я видиш алкална - ядеш 3 дни само диня и готово.  амии... знам ли

Гроуи, ние бяхме обсъждали някъде преди време точно това - в различните органи има различно РН, и ако не е така - горко ни..  

еталон:
 
Слюнка pH 7,4 — 8,0
Стомашен сок pH 1,0 – 1,5
Панкреатичен сок pH 7,5 – 9,0
Сок тънко черво  pH 7,0 – 7,2
Сок дебело черво pH 8,0 – 9,2

Например в стомаха трябва да е максимално кисело за да има пълно  смилане на белтъците! Има ли проблем в това отношение, животинските термообработени белтъци / които така и така не са наша видова храна / остават несмлени и пътуват нататък , докато се озоват в алкалното дебело черво и започва яко гниене и самоотравяне.
Докато  ако в слюнката стане кисело - тогава почва да се руши емайла на зъбите.
 Но най-важно е какво е РН то в течностните среди в организма , в междуклетъчни пространства , в самата клетка..  там се осъществяват милиарди  химични реакции - по доставяне на полезни вещества, кислород,  по отнемане на отпадните продукти от обмяната..
А там не можем да измерим какво е РН то  нерешителен  
Само по урината не можем да се ориентираме какво се случва и на други места в тялото.
 
И без нобелови лауреати да ни го доказват, тялото само си показва , че не му е добре да е "кисело"  - то постоянно изразходва алкалните си резерви  / калий, калций, натрий, магнезий/  за да връща баланса!  И ако за организма беше безразлично  дали ще е кисел или алкален , нямаше да съществува остеопорозата  амии... знам ли   намигам
Калция щеше да си стои  по костите  и зъбите , без да се изземва от тях за да  се бори с киселинноста ,предизвикана например от голяма консумация на мляко и месо .. / най-много остеопороза - в държавите пиещи най-много мляко! /
Така  че , учените и нобеловите лауреати са едно добро малко допълнение към нашите собствени способности за наблюдение   и анализ   Grin          
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1059


Познай себе си.


« Отговор #13 -: 15-02-2015, 18:49:33 »

Браво Бино, внесе светлина.
Моето уточнение е, че средно за тялото кръв, лимфа... са приели за правилна стойността 7,4.
А е много ясно, че различните органи, при попадане на различни храни, течности и газове, си имат свои стойности.  Smiley Също и че урината, пак в резултат на различни храни и пр. + усилията на организма ни да не се състарява много бързо, може да има широк диапазон от стойности. роза
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Tzi-Bo
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 60



« Отговор #14 -: 15-02-2015, 21:48:59 »

Неумивакин е разработил проста система с която твърди, че нормализира рН на отделните органи - асае се определена дихателна техника....
 Другото което ми идва на ум е че урината може да е кисела при пикочна инфекция ....
 Сега ще си позволя да ангажирам важето внимание с една от последните теории за остеопорозата, която срещанах и ме заинтригува....
 Според аюрведа млякото е свещенна храна - пречиства финните ни нива и осъщесвява толкова важната за нас връзка със Земята /защото кравата е синвол на земята/... Проблемът с остеопорозата и вкиселяването е още по-дълбок - черния дроб на съвременния човек е натоварен /знаем защо/, а повишеният прием на белтъчини допълнително затормозява черния ни дроб и той не може да поддържа адекватно алкално-киселинното равновесие. Така ацидозата води до изтегляне на калция от костите и зъбите.
 Искам да кажа, че за човек с балансиран черен дроб приема на млечни продукти не е толкава вреден. Ако черният дроб е затормозен млякото влиае негативно поради високото съдържание на белтъчини...  Ин&Ян
Активен
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #15 -: 15-02-2015, 22:12:57 »


Tzi-Bo@
   "Проблемът с остеопорозата и вкиселяването е още по-дълбок - черния дроб на съвременния човек е натоварен /знаем защо/, а повишеният прием на белтъчини допълнително затормозява черния ни дроб и той не може да поддържа адекватно алкално-киселинното равновесие. Така ацидозата води до изтегляне на калция от костите и зъбите."
    Същото нещо е в сила и когато се приемат повече от необходимото въглехидрати- дроба пак ще е претоварен, но не белтъчините са непременно причината.


бате Бино@
   Спомням си как, имаше такава дискусия... и пак същите бяха дискутиращите май  ухилен
Това което е казано и тогава и сега се вписва в официалната информация която е известна по въпроса за pH на кръвта и това в отделните части на тялото/органи.
   Проблема е там, че стойностите на pH в стомаха, ако бяха такива каквито се предполага че трябва да са(т.е. достатъчно киселинно), щеше да има много по-малко оплакващи се от стомашен дискомфорт и последващите усложнения от неправилното/непълно храносмилане/усвояване на храните.

   В тази връзка не белтъчините (животински, растителни, термично обработени или не) са проблем като такъв,
а невъзможността на тялото да се справи адекватно с процес с който би трябвало да няма затруднения, тъкмо заради разлика в pH от оптималното.

Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3918


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #16 -: 16-02-2015, 00:14:31 »

  Tzi-Bo, това словосъчетание  "балансиран черен дроб" да не вземеш да го изтърсиш на някой лекар, ще има да те гъбарка после няколко години ухилен 
  Вредата от млякото далеч не се изчерпва само с окисляването..Дори това му е най-малкия кусур  банан
Прочети темата ми  "аюрведа май греши за млякото" за да се запознаеш  с останалите му многобройни и много по-сериозни вреди. А пък ти сам ще се сетиш, че Аюрведа не е имала предвид магазинското мляко  - киселинообразуващ, мъртъв продукт, пълен с мутирали хидрогенирани мазнини и свободни радикали . 
   
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Tzi-Bo
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 60



« Отговор #17 -: 16-02-2015, 13:22:17 »

Слава богу тук никой доктор не ме е чул, така че съм спокоен за гъбаркането.
Под балнсиран черен дроб разиам, не само пречистен, но и в енергиино равновесие...
 Когато говорим за прясно мляко аз имам предвид закупено то село от крава.   търкалям се от смях
Активен
Iveta
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #18 -: 19-02-2015, 11:32:00 »

 "Проблема е там, че стойностите на pH в стомаха, ако бяха такива каквито се предполага че трябва да са(т.е. достатъчно киселинно), щеше да има много по-малко оплакващи се от стомашен дискомфорт и последващите усложнения от неправилното/непълно храносмилане/усвояване на храните.

   В тази връзка не белтъчините (животински, растителни, термично обработени или не) са проблем като такъв,
а невъзможността на тялото да се справи адекватно с процес с който би трябвало да няма затруднения, тъкмо заради разлика в pH от оптималното."

Как да увеличим киселинността в стомаха, тогава? И как да сме сигурни, че не е достатъчно "кисело" там, освен чрез изследване? Знам, че при повечето хора PH - то в стомаха не е достатъчно кисело, но има и изключения.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3918


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #19 -: 19-02-2015, 12:18:29 »

Iveta, е нали същото и аз казах я .. ухилен
Само че най-главното е друго - дори и при оптимална киселинност на стомаха, пак не може да се постигне оптимално смилане на животинският белтък. Става , но с компромиси, с натоварване на системите, вкл имунната. / прочети темата ми за млякото, същото важи и за месото . Млякото е "течно месо". /  
При повечето хора организмът успява да компенсира, но само до време..
Стане ли на години - животинският белтък вече е отрова за него!  Храносмилателната функция рязко отслабва при възрастните!  / има много добри лекции в ютуб за храненето след 40те. Например на натуралната лекарка  и физиолог  д-р Олга Бутакова http://coralclub.ovo.bg/index/koja_e_olga_butakova/0-68
https://www.youtube.com/watch?v=p5gf3WqjXD0 /
 Което и доказва , че животинският белтък  / особено термообработен! / не е храната на хомосапиенс. Колкото и да се мъчат да ни убедят някои "запознати" )
Ако една храна е естествена за нас,  трябва да можем да я разграждаме добре  през   целия ни живот , а не само докато сме млади..  ;

А термичната обработка на белтъците е от най-голямо значение в случая!
Правени са многобройни опити, като се почне още от д-р Потинджър и неговите котки.  
 Теленца хранени с варено мляко - разболяват се , не растат или направо УМИРАТ. Хищници хранени с печено месо - умират! Спомням си , че като дете много се чудех защо не трябвало да храним гълъбите и врабчетата с милинки или трохи от хляб , било вредно за тях.. амии... знам ли Сега вече знам - защото не са в сурово състояние и затова им вредят.
Може да се каже , че сурово мляко и сурово месо  нямат почти нищо общо със термичнообработените такива. Има цели общности в Америка , които набиват само сурово месо и били в завидно здраве.
Същото важи за кафето, какаото, ядките  и куп още храни - в сурово състояние са добри , в печено - не са.  




  
« Последна редакция: 19-02-2015, 12:38:57 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: