Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Грижи за Черния Дроб  (Прочетена 12741 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« -: 23-10-2015, 10:27:21 »

През последните месеци повече чета във форума, отколко пиша, като съвсем начинаеща в този начин на живот. Много ми се иска да пречистя черния си дроб, защото от както се помня всяка година поне по два пъти имам лечение с антибиотици, а знам, че това го затлачва до няма и къде. Въпреки това, все още се притеснявам, че от липса на опит и практика, ще взема да направя някоя беля  нерешителен
Затова въпросът ми е свързан не толкова с прочистване на черния дроб, колкото с методи и храни за неговото подпомагане и поддържане. Какво  е добре да правим и да ядем, за да можем да подпомогнем функциите му и да го улесним?
Предвидила съм прочистването за другата година, но дотогава ми се иска да положа някакви допълнителни грижи за него.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 457


« Отговор #1 -: 23-10-2015, 12:33:54 »

Пречистването на Черния дроб става много лесно и според мен не е опасно.Баща ми го прави, прави го и негов колега.Ако имате методиката направете го.За Черният дроб са важни многото плодове и зеленчуци и честата натурална, сурова храна, която не го затлачва, а пречиства.Глухарчето, зехтина и лимоновия сок, ябълките, цвеклото и меда го прочистват.Правила съм и аз прочистването на черния дроб по точно спазване на определената методика.
Поздрави и успех !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #2 -: 23-10-2015, 12:54:43 »

за мен и тук важи правилото - помага му се като не му се пречи  Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #3 -: 23-10-2015, 13:26:43 »

Здравей Атлантис,

Моят съвет към теб е..
По леки храни, за предпочитане веган.
Никакъв алкохол, пържено и по-леко с подправките!
Аз съм фен на билките, НО те действат само при по-чист организъм!
На първо място слягам корените на глухарче, широколист живовлек, коприва, риган, невен..
Ако решиш, вземи си ги и в един голям буркан си ги комбинирай в равни количества.
На ден 3-4 лъжици от комбинираният чай, запарен в 1 литър вода, който си го пийваш през целият ден - аз го пия на два пъти.
Така 20 дни и после една седмица почивка.. може и да повториш, потретиш..
В момента съм на този режим, добре ми действа.

Поздрави,
 flowers2

Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #4 -: 23-10-2015, 13:51:03 »

Благодаря за съвета Шангрила  благодаря

Елиа, въпреки, че съм отказала месото, все още си ям млечни и тестени продукти и ми е малко трудно ако трябва да мина само на растителна храна. А знам, че за прочистване на черен дроб, трябва поне 14 дена да караш на по-лек хранителен режим. От там ме е страх, че все още няма да мога да издържа и ще свърша нещата половинчато или ще вземе някой камък да се заклещи по пътя си и по-лошо ще стане ама че съм
Иначе алкохол спрях да пия по същото време когато спрях да ям месо, защото почнах да получавам ужасно сърцежиене даже от една чаша вино. Така че, вредните навици съм ги ограничила на минимум... но понякога наваксвам липсата на месо с по-големи порции от другите храни.

Освен сега ще си накупя тези били, за които спомена Шангрила и ще карам на тях, докато си пегулирам режима малко повече  Smiley
Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #5 -: 23-10-2015, 15:53:32 »

Привет, Atlantis  Smiley
за мен и тук важи правилото - помага му се като не му се пречи  Smiley

И аз мисля така Smiley

Atlantis,  ще ти бъде  от полза мнението на д-р Гайдурков по темата.

"Обвиняват животинските продукти и това е част от истината. Висок процент в нашето меню на животински продукти с наситени мастни киселини натоварва цялостната система на организма и респективно черния дроб. Но много по-често той се натоварва от въглехидрати с висок гликемичен индекс. Това са храни, които рязко повишават кръвната захар, организмът реагира с високо инсулиново ниво и това води до стеатоза (омазняване) на черния дроб и т.нар. лош холестерол.
За съжаление почти на челно място с много висок гликемичен индекс е пчелният мед. По същия начин действат полизахаридите под формата на брашна, респективно тестените продукти. Дори пълнозърнестите брашна и продуктите от тях са със сравнително висок гликемичен индекс.

Значи първата стъпка в профилактиката и привеждането на дроба в норма е да се откажем от тестените храни.
Но пък можем да дадем приоритет на варивата – ориз, царевица, елда, жито, просо, овес и др., – които са с пъти по-нисък гликемичен индекс. Нека не забравяме, че половината земно кълбо се храни с варени зърнени култури. Колкото повече наситним на брашно едно семе и го преработим технологично, толкова повече са негативите в него. Примерно при готова паста (спагети и макарони) витамин Е, който е в голям процент в житото, се губи до 90%. А витамините и минералите помагат в разграждането на мазнините.

Напълно ли да изключим меда от менюто си?
При млади хора, които изразходват мазнините чрез двигателен режим, медът не е опасен до 1-2 с.л. на ден, при възрастни – до 1-2 ч.л. Но ако човек има вече нарушен липиден статус (добър, лош холестерол, триглицериди) и стеатоза на черния дроб, би трябвало поне за известно време да изключи меда от менюто си.

Каква е връзката между черния дроб и липидния статус?
Ако при черния дроб има нарушения, липидният статус трябва да е перфектен. Защото той е основата на омазняването му. Разбира се, стеатозата е и защитна реакция. Вместо мазнините под формата на мастни капки да плуват в кръвта и да запушват съдовете и в частност капилярите, което да доведе до инсулт или инфаркт, черният дроб поема товара – тоест организмът предпочита по-малкото зло. 

Доста хора прочистват черния си дроб със сок от лимон и зехтин. Действа ли ефективно тази комбинация?
В рамките на 2-3 дни или на 1 ден през 1 или 2 часа се редуват прясно изцеден сок от лимон и зехтин. Зехтинът предизвиква силни контракции в жлъчния мехур – колектора на отпадъците на черния дроб – и той изхвърля по-активно боклука към червата. Лимоновият сок стопява мазнините. Това е добра комбинация, когато искаме да направим нещо бързо. Но е коректив на парче и не може да реши принципно проблема. Може да го правим 1-2 пъти годишно, най-много по веднъж на сезон. Защото губим и доста минерали и витамини.

Какви са капаните при прочистването с лимон и зехтин?
Когато черният дроб обира мазнините, в един момент те се утаяват в жлъчния мехур като камъни обикновено с холестеролов състав. Като провокираме чрез зехтина и лимона силен тласък по чернодробните и жлъчните пътища, тези камъчета може да тръгнат и да запушат жлъчните пътища. Резултатът е механична жълтеница, жлъчна криза, дори отстраняване на жлъчката. Хубаво е да не рискуваме с такива крайни варианти. Затова е добре преди да започнем атака с лимон и зехтин, да се направи ехография, за да се види дали има камъни в жлъчката и ако има – какъв е размерът им.

Все пак изхвърлят ли се жлъчни камъни при атака с лимон и зехтин?
Често хората казват: отделих цяла шепа зелени и меки като пластелин жлъчни камъчета. Това обаче не са камъни от жлъчния мехур, а комбинация между зехтина и жлъчните сокове. Но може да се изхвърлят и камъни и това е наблюдавано често.

А вие какво препоръчвате?
Да променим хранителния си стил, като избягваме най-вече въглехидрати с висок гликемичен индекс, следим липидния си статус и се изхождаме по два пъти на ден. Това означава по-голямата част от менюто ни да е от продукти с високо съдържание на фибри, баластни вещества и целулоза. Разбира се, има и палиативи. Примерно фибри от кокос, които са фини и без глутен, или фина целулоза от живовляк. Но най-добре голяма част от менюто ни да са плодове, зеленчуци и сурови семена"
« Последна редакция: 23-10-2015, 16:21:16 от Ros » Активен

Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #6 -: 23-10-2015, 16:44:51 »

Мерси Рос  заповядай, цвете Подобно описание ми трябваше...
Наистина може би от това най-много ме е страх, че някое "камъче" може да заседне и да си отворя повече грижи по този начин.
Най-интересното, от това което прочетох е, че реално това което се изкарва при прочистването не винаги са камъни, а понякога просто са образувания от зехтин и жлъчните сокове  Ъъъ?
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 457


« Отговор #7 -: 26-10-2015, 11:34:28 »

Здравей Атлантис,
пиша ти по повод прочистването на Черния дроб.Аз с д - р Гайдурков много не съм съгласна.Баща ми е пчелар, познавам пчелари с идеално здраве до дълбока старост.И всичко това го отдават на меда, пчелния прашец и прополиса.Все го анатемосват този мед, а и ред други храни.А навремето хората повече постеха и работеха по нивите и са били здрави.Поне моите баба и дядо бяха така.За черния дроб е важно да се премахнат тежките храни - гъби, меса, яйца, сирена.Яйцата са тежка храни и при болна жлъчка и тежките мазнини.Дори орехите при болен черен дроб и жлъчка.Важна е леката храна - плодови и зеленчукови сокове ежедневно.Сега има тикви - с ябълка, морков, захарно цвекло,червено цвекло става чудесен сок.Тиквата е идеална и много лека храна, дори и печена или варена.От нея стават прекрасни сурови салати.Пречистването на Черния дроб според мен е едно по - олекотено изхвърляне на отпадъците / не само камъни /, и се прави лесно.А чаят от черупки на лешници е полезен при камъни в жлъчката.Има ефект, но трябва отначало да се взема само по една чаена лъжичка и много внимателно.Сокът от лимон може дори и оксалатен камък да разбие.Също много внимателно да се взема.Защото има и болки.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #8 -: 26-10-2015, 15:29:39 »

Ели, а  по колко мед на ден са хапвали "пчеларите с идеално здраве до дълбока старост" ?  Да не се окаже , че и те не са превишавали 2-3 супени лъжици дневно.. ?  ухилен  
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1011


Познай себе си.


« Отговор #9 -: 26-10-2015, 16:55:08 »

Винаги питам пчеларите...
Никакви 2-3 супени лъжици дневно.
Мед ядат изобщо не всеки ден, но по мааалко хапват от "лепилото", което остава по питите, също прашец - не казват дозировки, за всеки е различно. Пчеларите най-вероятно си изработват личен усет и без много да мислят, като им се дояде, хапват.  flower
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 457


« Отговор #10 -: 27-10-2015, 08:55:39 »

Здравей Бате Бино,
в селото ни има много пчелари, но преди години бях срещнала един много възрастен човек, над 90 годишен пчелар.Той отдаваше голямо значение на меда, прополиса и пчелния прашец за дълголетието си.У дома не ползваме захар, а само мед за всичко.И пчелен прашец и прополис като антибиотик.Ако погледнете един кошер, в който има умряла мишка ще видите,че тя е обвита в прополис, за да не се разлага вътре.Баща ми не веднъж е намирал мишки и е удивен от качествата на прополиса.Медът е дарен от Бога продукт за хората, а те употребяват такива изкуствени продукти като бяла захар.Правят куп сладкиши и торти с нея.У дома нямаме точно определени количества на приема на мед.Когато искаме - хапваме.Но след време според пророчествата сигурно пчелите ще изчезнат.Много кошери всяка година измират от отровената продукция / много препарати се използват в селското стопанство /.Днес дори и в оранжериите има проблем с опрашването на растенията.А след време това ще стане огромен проблем.А няма ли опрашване, няма да има и растения.
Във всички книги от американските автори, написани относно начина на хранене меда е продукт, който се отрича.Но в тези книги много неща се отричат.Даже преди време моята позната на суровоядство искаше и медът да откажем, защото така правели американците и канадците.Та ние се отказахме от всичко животинско и всичко готвено.Аз есен и пролет правя крем - супи заради стомаха.Трябва ли и меда да отказваме.Когато Сам Бог е казал : Ще ви заведа в страна, където тече мляко и мед.
Даже на бебетата дават захар, а не мед.А по селата възрастните хора пият сурово козе, овче и краве мляко с мед и са здрави и го дават и на деца на различна възраст.Трябва техният начин на хранене и живот да се проучва и не всичко да се отрича.България е страна в миналото с много дълголетници.
Поздрави !
Активен
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #11 -: 27-10-2015, 10:25:31 »

Аз също съм почитател на меда, но да си призная само от определени пчелари ми понася.
Според мен има мед и мед.. за жалост ако човек не опита хилядите му разновидности няма как да знае.

Да, Ели, веганите отричат меда, приятелката ти не е преиначила.
В Щатите и Канада са болни на тази тема, всичко им е органично, дрехи, обувки, посуда и тн. и тн.
Вегетарианството и суровоядството се ползват дори като маркетинов трик от известни личности.
Ние сме далеч от тази фаза... но ще ни стигне лека полека..

Ели, ако имаш време и ти е приятно да говориш на темата.. би ли отворила една страница посветена на меда,
където да ни разкажеш за него. Видовете му, как да го разпознаем, кога се пазарува мед, в каква форма е най добър за консумация.. и тн итн..
Да, има толкова много сайтове на темата, но аз съм склонна да повярвам на първоизточника..
 fluretaa
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 457


« Отговор #12 -: 27-10-2015, 11:15:57 »

Здравейте,
вярно е, трябва да се вярва на първоизточника, на личния опит.Твърде много информация има, която даже понякога обърква хората.Не е добре медът да се загрява, но ако се налага това се прави на водна баня.Аз нямам представа как се прави собствена страница.Но пиша тук, споделям собствения си опит.Когато моята позната искаше да откажем меда аз остро се противопоставих .Защо ? Защото понякога при остри стомашни болки не мога да се храня и само 1 с.л. мед ме държи да не изпадна в по - сериозно състояние.Човек, който няма проблем със стомаха и си яде кълновете несмлени няма нужда да ме учи какво да ям.Затова има много противоречия относно храната.Ами тогава да откажем всичко, да минем на фотосинтеза.
Вярно е, хората са болни.Но причината е,че ни липсва духовност и начин на живот с чиста съвест.Иначе куп книги учат хората коя храна трябва да отказват.Лично аз си имам болестите, имам подобрение, но пълно излекуване - не.И суровоядството не ми е помогнало, в смисъл болестите ми не са изчезнали, в мен са.
А сигурно и тези, които ядат всичко също ги имат същите болести.Напр. язва.
Много се спекулира относно храненето днес, има някакво основание.Но никой не знае пълната истина.За мен здравият човек с чиста съвест и прясна храна, домашно произведена ще бъде такъв до дълбока старост.А болният понеже се чуди каква е причината за болестта му е склонен какво ли не да откаже.Но не се знае дали това отказване ще му донесе изцеление.
Поздрави !
Активен
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #13 -: 27-10-2015, 11:51:27 »

Здравей Ели,
Под нова страница имах в предвид, Нова тема, така като тази е за Черният Дроб, и след време ако някой търси информация за меда, то няма да намери написаното.
Въобще толкова полезна информация има тук, разпиляна по страниците, защото започваме тема за едно и в един момент се говори за друго.

Да, има спекулации по повод храните, просто защото се напълнихме с имитации.. дори някои доста добре направени и подправени.
Принципно аз отказвам да живея във страх и постоянно съмнение, това истинска храна ли е или не, тази ябълка пръскана ли е с нещо или не е.. в кой район е бил посят този лапад, дали тези зеленчуци са от някой крайпътен завой и прочие..
Но никога не бих седнала да съдя нечие решение за отказ от дадена храна, защото неговата вяра му посочва това.
Хубаво е да погледнем нещата не само от собствената си камбанария.
Примерно ако ти имаш роднина пчелар, няма да имаш грижи какъв мед ще ти предложи той, никога няма да се замислиш за автентичността на продукта и благодарно ще си го хапваш. Също така, този пчелар няма да ти предложи мед, който има един или друг дефект.
Обаче ако си от другата страна и няколко пъти се напазаруваш с подобие на мед, който ти образува киселени и обриви.. нещата ще стоят по друг начин. Нали?

Ето затова те помолих да отвориш нова тема за меда, така като е по-лесно да откажем даден продукт от колкото да си пръскаме парите за продукти, които могат да имат неестествено влияние върху нас.
Естествено ако никога не си задълбавала интереса си на тема мед, няма нужда да правиш това.  Smiley
Имам приятелка, чийто баща отглежда мед от толкова много години.. Майка и си излекува язвата на стомаха само с прополис, а тя самата дъвчи клей при всяка лека настинка, но когато задълбахме темата за меда се оказа, че знае почти колкото мен.... а аз съм невежа на тази тема.  Cheesy
Странно нещо сме това хората, рядко оценяваме наистина дадени неща в живота си и в повечето случаи ги приемаме за даденост.
Едва когато ги загубим се замисляме за техният произход и значение..

« Последна редакция: 27-10-2015, 11:53:50 от Shangrila » Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #14 -: 27-10-2015, 12:23:16 »

Благодаря , Ели. Само че ти не ми отговори дори и с една дума на въпроса, който ти зададох Smiley
(няма как, свикнал съм вече с неудобството да си задавам въпросите по няколко пъти, докато ми ги отговорят  ухилен Нали трябвало да се учим от децата? Ами те процедират точно по същия начин  ухилен )
  
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 457


« Отговор #15 -: 27-10-2015, 12:56:23 »

По въпроса на Бате Бино - всички пчелари употребяват и мед, и прополис, и пчелно млечице , и пчелен прашец.Но няма точно определена доза на всички тези продукти.За всеки е различно.Знам обаче,че всички не използват захар, а мед.В нашия дом непрекъснато има поръчки за прополис и за мед.Прополисът го ползвам редовно.Правя сладкиши с пчелен прашец.Просто човек трябва да свикне с тези продукти, не да ги отрича.Защото днес много храни се отричат, но хората и без тях са си болни.Лично аз отказах всичко животинско с изключение на меда, който се събира от цветния прашец / пак е от растение /, но това не ми е донесло пълно изцелевие.И затова имам спор с някои суровоядци, които са склонни много храни да отказват , дори и растителни.И пак си имат болестите - с отказ или без отказ.
Шангрила,
напълно си права.Хората днес са толкова объркани.Нямам представа как се открива нова тема тук.Но знам доста неща за пчелните продукти и от опит, и от книги.Знам също,че много пчелари слагат в меда глюкоза и др. неща.Но за меда, дори и чист да е , важно е как го съхраняваме.Има ли влага при съхранението и странична остра миризма медът не става за ядене.Една изгнила ябълка в близост може да навреди.
На този човек търсещ лечение бих препоръчала ежедневно вместо вода чай от коприва и салвия.И много ястия с коприва - и сурова, и бланширана.Салвията / град.чай / и копривата чистят целият организъм, най - вече кръвта.Наберете си много коприва и я ползвайте заедно с невена към шарената сол и ястията, също и сушени листа от моркови.Много богати са на каротин.
Наблюдавах тази седмица животните на село, колко много зеленина консумират и нямат недостиг на микроелементи.А хората все се чудят какво да консумират.Затова по този повод питах свещеник .Ето неговия отговор : Щом една храна се приема с благодарност и молитва няма да навреди, а ще укрепи тялото.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #16 -: 27-10-2015, 13:27:30 »

Благодаря , Ели. Разбирам -  продължаваме да нямаме отговор на въпроса - по колко лъжици средно им се пада да ядат мед на ден. ( ориентировъчно )  нерешителен 
Но мисля ,че ако ги попиташ точно това, не биха имали против да ти отговорят?  амии... знам ли
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 457


« Отговор #17 -: 27-10-2015, 13:37:32 »

Точно за това имах предвид, няма точна дозировка.За всеки медът, който употребява дневно е различно количество.Моят баща може да пие чай през целия ден и да постави мед във всяка чаша.Но не ползваме захар.Всички пчелари, които познаваме не ползват захар - за всичко употребяват само мед.Аз сутрин ползвам 2 - 3 с.л., вечер - също.Но не винаги това е всеки ден.
Голям куриоз е, защото доста хора ни уверяват в обратното - захарта била по - полезна.А навремето са правили захар от захарното цвекло, но е имало в магазините само захар на бучки.Моят прадядо ползваше само купена халва, никаква друга захар.И то веднъж годишно, на някой сбор.А баба ми изваряваше захарна метла и правеше петмез и сок от дини - правеше петмез от дини.Но това е натурална захар от растенията, не извлечена по изкуствен начин.
Днес някой има интерес да покаже колко е вреден меда, и колко е полезна захарта.И резултатът е - куп кариеси и болни зъби.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #18 -: 27-10-2015, 13:54:53 »

За дозиравката, знаем, че няма такава ,Ели. Smiley Аз питах за ПРИЕМА. Smiley Какъв е той при дълголетниците-пчелари? ( за които ти каза ) Ако са все още на себе си , те няма как да не отговорят колко средно лъжици мед им се събират дневно - дали 2-3 , дали 5-6 или пък - 15-20 .  Понеже аз мога да кажа  за себе си и затова си мисля, защо пък и другите да не могат?   амии... знам ли
Разговорът тръгна в тая посока, след като ти прецени , че Гайдурков анатемосвал  меда Smiley
И затова ми стана интересно и важно - колко аджеба реално можем да потребяваме , все трябва да има някаква горна граница.
Откъде ги намирате тези хора, дето хвалят захарта?  ухилен Има ли още такива?  ухилен     
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Shangrila
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 179



« Отговор #19 -: 27-10-2015, 14:29:27 »

бате Бино, не ми е ясен и на мен въпроса ти, така като се опитваш да разграничиш а после поставяш под общ знаменател приема и дозировката на мед, а термините дефакто са едно и също.
Интересуваш се коя част на меда консумират пчеларите ли?

Инак за дозировка, също подкрепям мнението че си е индивидуално.
Не вярвам който и да е пчелар да се съобразява с каквито и да е норми по повод приемането на мед, защото видиш ли... някой си друг достигнал столетие благодарение на еди какъв си метод.
Това дори и като идея ми звучи абсурдно..


Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: