Ами - последно за Гимел, като работят за износ не могат да си позволят фалшива стока, защото там (за разлика от тук) проверките и изследванията са редовни и веднъж ако ги пипнат, че дават калпава стока, ще им отиде пазара завинаги и тогава какво ще ги правят тези хектари оранжерии? Все пак не знам, разбира се, това са само мои разсъждения.
Що се отнася до мен, моята ферма е скромна - за зеленчуци имам 6 дка сертифицирана площ, и за билки - 40 дка, които обаче догодина май ще ползвам за друго, че етеричните билки съвсем на загуба гледам, за съжаление, тъй като там просто няма начин да не попаднеш в ръцете на прекупвачите, които ти изкупуват килограм масло за 150 евро (при цена само на сваряването му от 200 лв, без да броим труд, транспорт и разноски по отглеждането и събирането на билките), и след това си го препродават за 600 евро
Тази година ще отглеждаме възможно най-много култури, като наблегнем на разнообразието, не толкова на количеството, така че едва ли ще ми се наложи да купувам друга продукция
За жалост, нямаме оранжерия и затова няма и ранна продукция, но предпочитам да произведа (съответно консумирам) зеленчуци, расли под слънце. Съвсем скоро ще почваме да берем салата, репички, лук и спанак. За лятото предвиждаме производство на домати, краставици, пипер, тиквички, моркови, зелен лук, след това салатно цвекло, ряпа, тикви. Всички продукти ще са от био-сертицирани семена (холандски, за съжаление, поради липсата на български такива) и само доматите, пипера, тиквичките и краставиците ще са български - от нетретирани семена. В момента сеем в саксийки за продажба и подправки - розмарин, салвия, чубрица и босилек, ще произвеждаме също и магданоз и копър, но не в саксийки (просто нямаме такива заявки), а на полето между доматите и краставиците (т.нар. съвместно отглеждане).
Начина на производство е следния: ползвам биосертифицирани семена, отглеждат се на земя, която не е била работена до миналата година повече от 7 години, но за жалост като сертификат е в "преход към биологично земеделие" поради бюрокрация - купихме я от пълномощник, а собствениците са извън страната и няма как да ни дадат декларация, че не е обработвана, а без такава декларация, макар и да е видно, че е така, сертифициращия ни орган не признава липсата на обработка. Не ползваме никакви изкуствени торове, торим единствено с био-препарати със съответните сертификати. За растителна защита също използваме само био-препарати и отвари (от чесън, коприва и прочие), както и смесеното засаждане, при което растенията се пазят едни други от определени вредители.
Надявам се бях достатъчно подробен, но ако има и други въпроси, с радост бих отговорил :-)