Здравейте!
Обичам да си пийвам боза от време на време. То не, че е нещо кой знае какво, но когато човек живее в чужбина и най-малките български храни и неща му липсват. Та за бозата. Проблема ми е как да направя сурова боза. Една от рецептите за база е следната:
БОЗА
Необходими продукти
* 5 л вода
* 2 чаши брашно(просено брашно най-добре)
* 2 чаши захар
* 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Пробвал съм и става почти като купената, даже и по-добре защото зная какво има в нея. Проблема е как да избегна термичната обработка?
Хайде, захарта ще я заменя с мед, няма да препичам брашното, но с варенето за сгъстяване какво да правя?! Пектин или нещо подобно дали ще свърши работа?