От две години се храня вегански, първоначално по медицински причини, после по желание.
Нямам месо, млечни продукти и яйца в хладилника си,
не ги консумирам и никъде другаде. Протеини си набавям, комбинирано от боб, леща, нахут, малки количества соя и соеви продукти, тиквени семки и някои други ядки, чия, овесено-пшенични ядки, конопено семе и други, мазнини си набавям основно от ядките, маслини, зехтин и авокадо.
Когато станах веган отначало, страдах няколко месеца от системна загуба на мускулна маса и липса на енергия реших да пробвам зоната. От година и половина се опитвам да се храня според основния ѝ принцип на хранене - 40/30/30.
Избягвам големите количества протеини сутрин и дори понякога на обяд, тогава консумирам повече пресни плодове и зеленчуци и овесени ядки, сусам, ленено семе и други. Протеините, в по-големите им части приемам следобед и вечерта. Най-често приеманата протеинова храна от мен е варен боб на яхния. 200 грама порция, със малко горчица, чесън или друг продукт за ускоряване на метаболитния процес и на следващия ден се чувствам значително по-добре. Сякаш изяжда ненужното от мазнините по корема.
Поради спецификата на работата и живота ми има поредици от дни в които излизам от нея и качвам кг и губя енергийния си тонус, не е целенасочено, с всички сили се опитвам да си спестя максимално тези моменти.
Тренирам физически няколко неща, когато съм в зоната - енергийния тонус е много висок и нямам умора направо, ума сече бързо, нервно-синаптичните реакции са по-бързи и по-адекватни, достатъчни са ми 5-6 часа сън за да се наспя напълно, след уморителни кардио упражнения цяла нощ и наново през следващия ден.
Не броя калории, не си нося кантарче в джоба и разни други точно способи, всичко преценявам на око - примерно 300-400 грама салата, зелена или гуакамоле, последвана от 100 грама ориз със гъби и завършек от 150-200 грама боб.
Дори и без животински продукти зоната се постига нормално и с малко дисциплина се спазва относително лесно.
Не забелязвам да съм свалил драстично мазнини, но съм ги намалил, особено, когато се храня в зоната и тренирам едновременно.
Не вярвам в принципа, че се отслабва само с щракане на дистанционното на телевизора, трябва и физическо движение да има, и то не малко.
Другия ми принцип е прекаленото много храна на ден е вредна за човешкия организъм. Повече от 2500Ккал, грубо преценени, дневно на мен ми идва в повечеко. Идеално се чувствам между 2К и 2.5К, но балансирани добре.