Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Какао  (Прочетена 22559 пъти)

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Какао
« Отговор #20 -: 18-04-2010, 02:01:40 »

Тук мисля става дума за направата на шоколад в домашни условия и то суров. Не за издаване на тайната за промишлено производство на такъв.

Томарис, стават за хрупкане зърната. Пробвала съм.
Светльо, по принцип се слагат и други неща. Прегледах рецептите на двата сайта. Има и кокосово масло. Лукума също, тя е за сплотяване. Ето в тази рецепта, но съм я срещала и в други за шоколад.

http://www.zemianazaem.com/archives/186

Ние нямаме рецепта с какаово масло, а с кокосово и ядки.
Също така се слага лецитин. Той е емулгатор. По принцип има суров и био / прави се от соя /.
Ако ползваш лукума на прах, не ти трябва лецитина.
Ако ще ползваш какао на зърна, мисля, че не ти трябва отделно какаово масло.
Друго не се сещам.
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Какао
« Отговор #21 -: 18-04-2010, 07:24:45 »

Тук мисля става дума за направата на шоколад в домашни условия и то суров. Не за издаване на тайната за промишлено производство на такъв.

Точно това имах в предвид.Тъй като вече има сурово какао,че и на паста,че и на парченца(дано наистина да е сурово,за тия пари)....реших да поогледам рецептите.В суровите клипчета в YouTube, правят торти и сладки като слагат какао на прах и кокосова мазнина(butter).Само в едно видях да ползват какаова мазнина!В RAW FOOD книгите които имам,преглеждайки ги виждам пак същото.И се зачудих защо ??? При това цената на какаовите зърна(които са си с мазнината вътре),са на една цена с какаото на прах!Т.е,ако сложиж какао на прах и какаова мазнина ти излиза по-скъпо от това да си смелиш цяло зърно.Може би,обаче не става толкова финно и за това ползват на прах.Явно ще трябва да се опитат всички варианти за да се видят разликите.

Лецитин мисля,че се намира тук,но тази лукума на прах от къде да я купи човек?Ако сте виждали някъде,казвайте моля!
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Какао
« Отговор #22 -: 18-04-2010, 11:22:02 »

Лецитин има, да. По принцип се извлича от жълтъците, но напоследък по-разпространен е соевия лецитин (ГМО?).
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Какао
« Отговор #23 -: 18-04-2010, 15:15:54 »

Светльо в zoya.bg има лукума, а също така и какаови продукти и кокосово масло.
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Какао
« Отговор #24 -: 18-04-2010, 16:07:35 »

За какаовите знам,но за тая лукума не бях обръщал внимание,пък и не знаех за какво се използва.Ама и тя никак не е евтина.Предполагам обаче,че се ползва в малки количества,иначе златна излиза  :-\
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Какао
« Отговор #25 -: 19-04-2010, 01:48:34 »

Лукумата в малки количества, Светльо.
Шази ползва в по-големи количества, но аз точно тези рецепти не съм правила.
Соев лецитин купувам био.
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Какао
« Отговор #26 -: 19-04-2010, 09:35:25 »

Вери, лукумата и мескито не са ли нещо като естествени подсладители?
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Какао
« Отговор #27 -: 19-04-2010, 10:08:19 »

Да. :)
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Какао
« Отговор #28 -: 14-05-2010, 22:48:26 »

Напоследък се захласнах по какаовите зърна :Appetit_17: :Appetit_17: :Appetit_17: Маслото също е хубаво. Пробвах го за мазане. Кожата става като кадифе :Content_22: Ето линкове:
http://store.zemianazaem.com/index.php?route=product/product&path=18&product_id=64
http://store.zemianazaem.com/index.php?route=product/product&path=17&product_id=56
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Какао
« Отговор #29 -: 15-05-2010, 07:45:21 »

Да, наистина "захласване" е точната дума, за да опише и моето възхищение. Преди 2 седмици за пръв път опитах какаово масло за мазане на тяло и лице и нямам думи, то направо сложи в джоба си всички останали масла, които бях пробвала досега.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Какао
« Отговор #30 -: 15-05-2010, 23:51:52 »

Напълно съм съгласен. Сега съм любопитен да опитам и кокосово масло. То било нещо като по-голям брат на какаовото ;D
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Какао
« Отговор #31 -: 16-05-2010, 06:21:10 »

Ами нали апетитът идвал с яденето :) и аз съм любопитна за кокосовото масло, макар че да си призная не обичам много аромата и вкуса на кокоса, но все пак ще го опитам, може сега след 6 месеца да са се променили вкусовете ми. Освен това го препоръчват като слънцепредпазно средство, а на мен лятото такова нещо много ми трябва. Тю, как чакам само да се стопли стабилно  :Content_22:
Активен

sweetie

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
Re:Какао
« Отговор #32 -: 21-08-2013, 14:39:00 »

Току-що опитах сурови какови зърна, смлях ги на прах и ги смесих с мед и кокосови стърготини- по-голяма вкусотия скоро не съм яла. Може да се сравни единствено с някои от най-скъпите шоколади-като Линдт и подобни.
Активен
Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта.

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Какао
« Отговор #33 -: 21-08-2013, 15:19:08 »

и е полезно!
Активен

Митака

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14
Re:Какао
« Отговор #34 -: 03-03-2014, 10:13:27 »

Опитвам се да смела какаови зърна но без особен успех. :Confus_3:Бих се радвал ако някои сподели своя опит. Сега ще наблегна на хаванчето и след това в кафемелачката.А не ми се иска и да ги пека.
Активен

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 132
Re:Какао
« Отговор #35 -: 08-04-2014, 22:02:16 »

Откъде може да се набавят по-изгодно какаови зърна и какао на прах (сурово)?  :flowers2:
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Какао
« Отговор #36 -: 08-04-2014, 23:36:51 »

във всеки случай, ако човек сам си смели какаовите зърна, не се получава същото какао, както купешкото....  странно...   :surpris_23:
Активен

Митака

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 14
Re:Какао
« Отговор #37 -: 09-04-2014, 08:58:34 »

Да много е различен, но сигурно това е истинския му вкус.Вероятно като не са печени не са толкова трошливи.За сега ги счуквам на дървено хаванче и после на кафемелачка.Пак е едричко но става.Сигурно в каменна мелничка за зърно би станало съвършено.Това което мен ме учудва че сурови какаови зърна на dragon не могат да се засадят и покарат.Доста опити направих но не става и това ме навежда на мисълта че доста са облъчени. :surpris_23:
Активен

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 132
Re:Какао
« Отговор #38 -: 20-04-2014, 16:36:11 »

Какво какао консумирате - има ли проблем, че е алкализирано (масовото е такова)?
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Какао
« Отговор #39 -: 15-05-2014, 16:00:43 »

Аз консумирам какао под формата на станадратен купешки шоколад. Не знам за тебе..
Активен
 

Страницата е създадена за 0.062 секунди с 23 запитвания.