Светльо, голям комплимент към "по-знаещите" си направил без да искаш, ама няма кой да го консумира тоя комплимент , защото въпросът ти никак не е лесен , макар да е наистина интересен
Едва ли някой извън технолозите във фабриките ще знае отговора .
Аз не съм компетентен по какаото ( то няма и много инфо) , но и там сигурно има толкова много пинизи от които да зависи дали ще е вкусно ,( поне колкото при кафето. сорт , къде как е расло , кой го събирал, как му баял...) Вероятно от какао до какао има балкан разлика . Не мога да направя сравнение с какаото ,което се продаваше тук преди 30г. ( няма как да стана дете пак ) но имам натрапчивото чувство, че едновремешното беше доста по-ароматно. Кексът на баба ми беше съвсем друг , а тя не сменя рецептите. Сега обикалям и пробвам всяко пакетче което видя и не мога да си харесам нито едно .
Има косвени признаци , по които можем да се досещаме ,че вероятно доброто какао струва много скъпо. Не знам дали знаете (някой може да разкаже ако е пробвал) че най-хубавият шоколад изобщо не е по 5 или 10 лв за 100 гр. в нета потърсих, има в САЩ шоколад 2600 долара за 430 гр. Да вземем да ги питаме какво какао слагат, но едва ли ще е същото което е в нашенския "Своге" или Милка.
Круме , ако искаш да участвам в покупката . Да разделим риска