Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Токсични кълнове!?!  (Прочетена 19886 пъти)

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #40 -: 08-04-2011, 14:05:40 »

И с какво са опасни?
Активен

Пианистката

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 63
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #41 -: 09-04-2011, 12:46:27 »

В ядките, бобовите има различни протеини, които могат да предизвикат алергична реакция. От друга страна можем да споменем и лектините, които напоследък се асоцират с различни заболявания. Но предполагам, че някой ще скочи с въпроса "Ми, какво да ядем тогава?"  :laugh: Нещата са индивидуални и комплекси. Откакто спрях глутена, се чувствам по-добре. Обривите ми намаяха. Което не значи, че това е валидно за всеки.  ;)
Активен
"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."

Ptirinha

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 76
    • (Pti)rinha :) - коктейл за ценители и избрани
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #42 -: 06-06-2011, 14:28:51 »

отклонявам се от темата, но инфото е свързано с бобовите кълнове

последната информация за източника на заразата от Ешерихия коли
цитат: Известно е, че кълновете растат при температура от 37 градуса по Целзий, която според специалистите е идеална за развитието на всички бактерии.

аз лично, понеже нямам възможност да изплаквам кълновете повече от два пъти (сутрин и вечер), докато е топло спрях да си правя кълнове(още преди да излезе тази информация..), защото не ми се получаваха добре нещата.., иначе засега не съм се отказала от тях ;)
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #43 -: 06-06-2011, 15:19:10 »

и аз лятото не правя кълнове Pti  ;)
Активен

Ели

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 226
  • Beauty is in the eye of the beholder
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #44 -: 23-06-2011, 22:05:39 »

Вече два пъти хвърлям кълнове от люцерна, а ги харесвам. Само че сега в топлото или изсъхват, или, ако все пак станат, миришат съмнително и хайде в коша. Само слънчогледовите поници държат фронта. Но пък при толкова зелено и свежо сега, ще се овладее положението.  :)
Активен
Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.

Vladi91

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #45 -: 15-01-2014, 14:32:11 »

Зачетох се в нета и открих обезпокояваща информация, че кълновете съдържат (в различно количество и пропорции) антинутриенти, които пречат на резорбцията на някои минерали. И преди бях чел подобно нещо, но бях останал с убеждението, че кисненето във вода и покълването ги унищожават. Фитатите например (солите на фитиновата киселина) се редуцирали само с 15 %. Вие каква информация имате по този въпрос? На вас как ви действа консумацията на кълнове?
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #46 -: 15-01-2014, 15:24:59 »

В първите един два дни от процеса на покълване, самите кълнове се самопречистват като отделят всякакви мръсотии от себе си. Ето защо се налага да се премиват често. В този период се случва едно малко чудо. Кълнът, под влияние на водната среда, увеличава съдържанието на ценни минерали от 200 до 1000 пъти, да пъти, не е грешка.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Vladi91

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21
Re:Токсични кълнове!?!
« Отговор #47 -: 20-01-2014, 14:10:18 »

Относно покълването и съдържанието на фитинова киселина - ето едно полезно видео: http://www.youtube.com/watch?v=gzek79uGm5E.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.06 секунди с 22 запитвания.