Напоследък се вълнувам от един много полезен "плевел"! Намерих малко инфо и някои материали и рецепти. Чудя се от предишното си незнание за ползата от това вълшебно растение. Не намерих в сайта за него затова пускам тази тема за да споделям своите находки и да дискутираме нови неща за този зеленчук.
Първата информация за него чух от д-р Михайлов и се "зарибих" и аз.
http://www.monitor.bg/article?id=47841 (Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ 23.07.2005)
Ето копие на инфото от този сайт:
"Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите. Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид.
Тученицата помага за подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че
мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.
Тученицата съдържа
7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.
За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио.
Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре.
Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най-доброто е да се използва прясна. Има и рецепти за баница и за салата, но не са съвсем по правилата на този сайт, но предполагам не е проблем да се пригодят.
Аз засега съм пробвала само салатата и наистина е приятна. И предполагам полезна.
Мисля да се позапася за зимата. Но пише, че не е удачно да се замразяват. Не намерих обаче никъде за сушенето -дали е добре да се суши?
И затова последните ми "изследвания" са в опити да изсуша този тлъст зеленчук в новата си сушилня от Метро. Получи се точно като изсушен магданоз.
Чудя се доколко са се запазили и полезните неща като омега-3 и витамин С?