Петко, пчеличките освен труд, ползват и слюнката си при приготвянето на пчелни продукти за да се слепи материала... Един ентусиазиран пчелар на пазара в Пловдив надълго и нашироко ми го обясняваше как ставало... Отделно кошерите се захранват с купища бяла рафинирана захар... Ако не си ги гледам аз, никога няма да повярвам, че не слагат поне малко за зазимяването, понеже след като им обереш повечето мед, пчелите не могат да преживеят зимата... Отделно вече сме обсъждали някъде за окисляването при центруфугиране, след което вече медът не е особено суров и едва ли и толкова полезен, колкото всички приказват, че е... Аз съм яла току-що изваден мед от пита, който ми харесва, и съм яла мед, който е престоял дори съвсем кратко изваден, който вече не ми харесва... Само дето мислех, че то така си става по принцип с меда, не знаех, че е от окисляването при центрофугиране (предполагам)...
Ох, Марулке, пак си в грешка, дете мое
Купища бяла захар слагат само слабоумните медари, нормалните оставят малко от количеството добит вече мед
За слюнката не знам, но в меда няма нищо животинско като състав
Няма друг природен продукт с толкова много биологично активни вещества - етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила, меланин, гликутил-фактор, флавони, флавоноиди, ензими...
В меда е установено наличие на флавоноиди (0,1%), които влияят върху пропускливоста на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Антибиотичните вещества в меда според някои автори имат растителен произход (т.нар. фитонциди) и зависят от растението, от което е получен медът. Според други автори антибактериалната активност на меда се дължи на натрупването в него на водороден прекис.
Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция и така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.
Съдържащите се в меда витамини, макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.
Етеричните и смолисти вещества в меда имат леко възбуждащо действие, особено върху кръвоносната и нервната система и тонизират организма.
А относно методът на извличане може да бъде:
"пресован пчелен мед" - продукт, получен след пресоване на медени восъчни пити със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 С; Използват се преси. При този метод питите се разрушават.
"филтриран пчелен мед" - продукт, получен чрез отстраняване на чужди органични или неорганични примеси по начин, по който съществено се намалява съдържанието на цветни полени.
Виж, Марулке, не искам да се правя на философ, но не е добре да се омаловажава медопроизводството в БГ, при положение, че имаме адски чисти райони, от които се добиват буквално чудодейни елексири
Ако имаш познат медар или на някой от медо-панаирите се запознаеш с някого, можеш да усетиш разликата, от това което е на "Четвъртък пазар" в Пловдив, например.
Аз от известно време се снабдявам с един, дето такъв вкус просто няма никъде...даже и да искам сега, думи не намирам, че да обясня повече, относно вкусът