В България се отглежда Cercis silicuastrum /диво рожково дърво/, в паркове и градини , цъфти преди да се разлисти в розово. Ceratonia siliqua /рожково дърво/, е видът който се яде. Произхожда от Сирия, среща се в Среиземноморието, Калифорния, Южна Америка,Южна Австралия и Нова Зеландия. Цъфти есента и зрее цяла година, Във 100 гр. рожково брашно има 180 kcal.Достига височина до 18 метра, плододава от 80 до 100 години, за 1-ви път плододава 7-та година. Плодът е шушулка, като рог и оттам идва и името от гръцки κερας /керас/,в зависимост от големината има 5-15 семена. Уникален по съдържание на полезни вещества- витамини А,Е,В.В2,В3,В6, Омega-3,K, Mg, Cr, Cu, Ca/ 3 пъти повече от млякото/. В хранителната промишленост се използува като естествен консервант и сгъстител /Е410/.Шушулките могат да се варят като чай 15 минути във затворен съд, да престоят така 20 минути и се получава отлично средство против кашлица. Дървото издържа до -3 градуса, затова в България не може да се отглежда.Има начин да се отглежда в саксия, може да се получи красив бонсай. От рожковото брашно правя много хубав кейк, половината от нужното брашно в рецептата заменям със рожково брашно. Получава се много вкусно "негърче".