Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Рошково брашно  (Прочетена 11157 пъти)

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Рошково брашно
« -: 01-06-2009, 23:56:22 »

Има доста рецепти с рошково брашно, но като информация не можах да намяря кой знае колко много  ::) :

Рошков е средиземноморско дърво. Неговите плодове след изсушаване се смилат и се получава рошково брашно с вкус и аромат на какао. Рошков е богат на фибри, монозахари, калций, калий и фосфор. Египтяните са го използвали за подслаждане на храни и напитки.
Според историци дивият рошков е пренесен от Симеон Велики по време на една от обсадите на Константинопол. В резерват “Патлейна” (Южно от гр. В. Преслав) е най-голямото на Балканите естествено находище на див рошков - нерциерен реликт, включен в Червената книга на България.
Ползва се като заместител на какаото и не съдържа кофеин.

Ако знаете повече, моля ви споделете  :)
Активен

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Рошково брашно
« Отговор #1 -: 02-06-2009, 08:03:28 »

Рошковото брашно е супер и наистина е като какаото ;)
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Рошково брашно
« Отговор #2 -: 21-03-2011, 14:37:07 »

 :kisss:Аз си донесох 4 шушулки на рошков от Плама де Майорка, обаче не открих как се отглежда.Някой да знае нещо по въпроса???
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Синева

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Рошково брашно
« Отговор #3 -: 22-03-2011, 00:53:14 »

:kisss:Аз си донесох 4 шушулки на рошков от Плама де Майорка, обаче не открих как се отглежда.Някой да знае нещо по въпроса???

В нашите паркове е пълно с такива дървета.  ;) Освен ако не става дума за някой специален сорт.
В шушулките има семенца. Посей ги.  :Content_22:
Впрочем сещам се, че тези семенца са били използвани в миналото като мярка тегло за диаманти, защото са приблизително еднакви по тегло (между отделните семена има само около 5 % разлика) Оттам идва и името "карат".
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Рошково брашно
« Отговор #4 -: 22-03-2011, 09:13:42 »

:kisss:Аз си донесох 4 шушулки на рошков от Плама де Майорка, обаче не открих как се отглежда.Някой да знае нещо по въпроса???

В нашите паркове е пълно с такива дървета.  ;) Освен ако не става дума за някой специален сорт.
В шушулките има семенца. Посей ги.  :Content_22:
Впрочем сещам се, че тези семенца са били използвани в миналото като мярка тегло за диаманти, защото са приблизително еднакви по тегло (между отделните семена има само около 5 % разлика) Оттам идва и името "карат".

Така е ..това за каратите.Междувременно намерих доста инфо на руски.На моя съпруг родителите са преселци от Румъния, та в селото в което са живели е имало такива дървета.След преселването, баба им често е съжалявала, че внуците и няма да си хапват рожков.
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

bebiny

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Рошково брашно
« Отговор #5 -: 22-03-2011, 19:58:52 »

За рошковите плодове за пръв път чух от диетите на Демис Русос (беше може би преди 20 години). Тогава по-възрастни хора ми казаха, че едно време са ядяли рошкови, вместо разни сладки лакомства (за тяхно щастие).
В началото на зимата от Карфур намерих една шушулка, за която си помислих, че е от това семейство, но обърквацията беше тотална, защото и етикетите им бяха неверни и така и не се разбра какво точно беше това шушулче, но беше вкусно.
Малко по-късно в един магазин за плодове и зеленчуци фиксирах "нещото"....беше точно рошкови (вкусничко)....
Поне в нашия град го има на доста места из парка и междублоковите пространства.
Ако някой знае къде обаче има брашно от рошкови, нека драсне.
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Рошково брашно
« Отговор #6 -: 22-03-2011, 22:25:45 »

Брашно от рошкови видях в магазин за био храни, но разбира се в моя град.

aichryson

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
Re:Рошково брашно
« Отговор #7 -: 23-03-2011, 01:28:12 »

В България се отглежда Cercis silicuastrum /диво рожково дърво/, в паркове и градини , цъфти преди да се разлисти в розово. Ceratonia siliqua /рожково дърво/, е видът който се яде. Произхожда от Сирия, среща се в Среиземноморието, Калифорния, Южна Америка,Южна Австралия и Нова Зеландия. Цъфти есента и зрее цяла година, Във 100 гр. рожково брашно има 180 kcal.Достига височина до 18 метра, плододава от 80 до 100 години, за 1-ви път плододава  7-та година. Плодът е шушулка, като рог и оттам идва и името от гръцки κερας /керас/,в зависимост от големината има 5-15 семена. Уникален по съдържание на полезни вещества- витамини А,Е,В.В2,В3,В6, Омega-3,K, Mg, Cr, Cu, Ca/ 3 пъти повече от млякото/. В хранителната промишленост се използува като естествен консервант и сгъстител /Е410/.Шушулките могат да се варят като чай 15 минути във затворен съд, да престоят така 20 минути и се получава отлично средство против кашлица. Дървото издържа до -3 градуса, затова в България не може да се отглежда.Има начин да се отглежда в саксия, може да се получи красив бонсай. От рожковото брашно правя много хубав кейк, половината от нужното брашно в рецептата заменям със рожково брашно. Получава се много вкусно "негърче".
Активен

bebiny

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Рошково брашно
« Отговор #8 -: 23-03-2011, 10:56:54 »

Благодаря!
Всъшност освен Cercis silicuastrum в парковете има още едни шушулки, които твърде много напомнят на Ceratonia siliqua, а и на мирис са както рошковите и леко сладнят (признавам си, вкусвала съм за проба  :-[ )
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Рошково брашно
« Отговор #9 -: 23-03-2011, 11:22:31 »

 :kisss:bebiny и си  жива!?Тези дървета, наистина са топлолюбиви, но могат да виреят и при  нас, с опасност за леко измръзване на клонките.Обикновенно от диворастящите се създават култивираните  :surpris_23:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

bebiny

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Рошково брашно
« Отговор #10 -: 23-03-2011, 11:27:06 »

 :Content_4 - emotloader:
Да, Маринко, жива и здрава!
Активен

Синева

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Рошково брашно
« Отговор #11 -: 23-03-2011, 17:41:04 »

Когато бяхме малки, отваряхме шушулките на рожкова(дивия, както стана видно ;D ) и изяждахме "меда" от сърцевината. Какви ли не гурмански изпълнения имам. :Content_4 - emotloader: Почти всички дървета и храсти са ми познати на вкус. :Appetit_17:
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Рошково брашно
« Отговор #12 -: 23-03-2011, 19:36:59 »

Аз пък ядох някви рожкови, ама толкова твърди и ако не внимаваш директно трошиш зъб с тия семена вътре... Иначе не вкус е доста сладко и вкусно, ако се ядеше по-лесно бих ги яла често вместо сладкиши...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels
 

Страницата е създадена за 0.079 секунди с 21 запитвания.