Не, Aumi, гъстотата се утаява най-отгоре, а водата остава отдолу. В една статия прочетох, че това било млякото. Съвета е да минеш и обереш с лъжицата кремообразния пласт. Преди два дни попаднах на по-читава рецепта, но нямам ядки у дома и не е изпробвана. Съвета е да се добавят 8-10 г захар докато се блендират ядките с водата. Причината да не се сгъстява млякото според автора била в липсата на храна за бактериите и липсата на ферментация. Затова добавят захар. Ще пробвам тези дни.
А аз да ви се похваля, успях да си направя кисело мляко от соя.
Ето и рецептата:
1 ч.ч. соя се накисва за една нощ. На сутринта се изплаква и се поставя в блендера като се добавят около 4 ч.ч. вода.
Пуска се на макс. скорост за няколко минути. Прецежда се и се поставя в тенджера на котлона за няколко минути като се бърка непрекъснато. Добавят се щипка захар и щипка хималайска сол.
Дърпа се от котлона да изстине до около 45-46 градуса или пробвате с малкия пръст
. През това време вземате едно саше пробиотична закваска "Болгари" и я разбърквате добре в малко от полученото мляко.
Сипвате я в млякото и разбърквате добре. После го изсипвате в бурканчета и ги поставяте за пет-шест часа в уреда.
Следващия път ще пробвам с мляко от бадеми.