Въпросите касаещи лечебното гладуване могат да бъдат навярно стотици. Това, което аз бих споделил като мнение, че това е напълно естествен, природен метод на лечение, който е напълно безвреден, стига да се следва разумно, а и да се пристъпва разумно към дадена методика. Важно е да се разбере, че тежко болни хора, особено такива с наднормено тегло и дългогодишна изградена зависимост към джънк фууд и преработени храни, не бива да се хвърлят от раз във воден или сух глад, защото хранителната абстиненция в подобни случаи може да бъде изключително опасна. Пак, ще изразя мнение, което съм изразявал и преди години, а именно, че водното и сухото гладолечение не са удачни за практикуване методи от всеки болен, във всеки етап от заболяването му. Мисля, че е по-удачно хората с много замърсени тела и тежки заболявания да преминават плавно към гладолечение или казано по-ясно, първо да пристъпят към период на суровоядство, да изчакат тялото да изгради толеранс към суровоядството и едва тогава да пристъпят към гладолечение. Също така мисля, че в подобни случаи, гладолечението определено трябва да се провежда под наблюдението на съответният специалист. В България има такива хора, притежаващи подходящото за целта образование, разбирания и нагласи, хора като д-р Гайдурков например.
Другият момент е, че увеличаването на дните на гладолечение също трябва да става постепенно, а не от раз. Например, гладува се един ден, следващият месец, два дни, впоследствие, три дни и т.н., докато тялото привикне към тези периоди. Разбира се, мотивацията и личните усещания, също са значим фактор. Спомням си как направих от раз 22 дни по Лидия Ковачева, преди повече от 15 години, когато за пръв път прочетох книгата и. Всичко мина, като по ноти, но бях млад и в отлично здраве. Въпреки последвалият опит и знания, истината е, че водният глад, вече ми понася много по-трудно в сравнение с практикуването му по време на младежките ми години. Но всичко това е съвсем нормално. Уви с годините човешкото тяло не става по-издръжливо, а тъкмо обратното. Въпреки, че и това е относително да се твърди, защото един човек с пречистено тяло на 30 годишна възраст, ще бъде по-здрав и издръжлив, отколкото, когато е бил на 20, но за сметка на това в онова време, тялото му е било интоксикирано от вредна храна и/или с наднормено тегло.
Поздрави