Друг вариант, който може да опитате за външно приложение е гелът от Алое. Имам предвид да си купите растението. Късате листо, обелвате плоската му част и изгребвате гела с лъжица. Можете да си го сложите в бурканче..и в хладилника, за да си имате за после.
Лично аз, проблеми с кожата нямам, но си затварям всякакви прорезни рани и тем подобни с него. Действа много бързо. Не сърби, не щипе и може да го мажете колкото пъти искате подред. Прилагал съм го на малки деца с екземи, псориазиси, себореи...също така и на пубертети със акнета и всякакви извънземни зарази по кожата
. Повечето пъти, резултата е отличен. Рецидиви съм виждал рядко, но предполагам че са поради по-силно замърсяване отвътре. Веднъж дори съм третирал голяма открита рана, със загнояване. При много възрастен човек(при тях знаем че всичко зараства бавно). Директно нанасяне, без превръзка, по 3-4 пъти дневно. Много бързо я затвори, махна гнойта и образува нова кожа.
Важно е растението да е поне тригодишно, защото по-младите не произвеждат лечебните съставки. Вместо да давате всеки път пари за различни мазила, то ще ви служи доста дълго. Мисля че дъртите растения вървят около 30лв.
Чувствителни са на местене и присаждане, затова трябва да се наблюдават повече в началото, след като го настаните в къщи, та ако вземе да клюма - да му баете! И гледайте да не ви пробутат някой "братовчед" на Алоето