Лечебно-профилактични свойства
Неузрелите плодове на
папаята помагат за доброто храносмилане, затова се използват при лечение на язвени болести на стомаха.
Отварата и
пюрето от папая широко се използват за увеличаване на лактацията на кърмачките, както и външно за лечение на рани и одрасквания, при възпаления на лигавицата на устната кухина, при ухапвания от насекоми и отровни змии.
Лечебни рецепти
Пюре от папая : смесват се неузрял плод и 50-100 мл вода и се разбиват с миксер. Приема се ежедневно по 250 г.
Сокът от папая отнема болката при отоци и ухапвания от насекоми и отровни змии. Към пострадалото място се притиска памучен тампон, напоен със сок.
Резенчета от зрели плодове се налагат на рани, като се сменят на 4-5 часа в денонощието.
Отвара от папая : едро нарязания плод се слага в кипяща смес (
) от 0,5 л ябълков оцет и 250 мл вода и се вари на слаб огън 30 мин (
). Приема се по 1 с.л. 3-5 пъти на ден.