Здравейте отново!
Пускам темата, тъй като не намерих подобна във форума, а мисля, че има хора, които тук и там са се сблъсквали с къщите от кал и са говорили по този въпрос. Е, предлагам да съберем тук мненията си, защото много ме вълнува какво мислите точно ВИЕ - хората с възможно най-чистите съзнания в интернет пространството
Ние специално сме се спряли на сламени бали (строим на пролет). Следваме най-простото изискване - бали от житни култури - трябва да са веднага прибрани след балиране, за да са сухи и да са пресовани на най-висока компресия (това било около 80кг/куб метър). Ще ползваме балите само като изолация, върху носеща конструкция. Отгоре глинена мазилка и т.н.
Мен лично най ме вълнува следното - Някой има ли да даде акъл относно стария метод на набиване на повърхностно обгорени дървени подпори вместо каменни основи? Това би трябвало да е перфектна импрегнация на дървото, но все пак...?
И още нещо - ЖИВ ПОКРИВ ОТ ЗЕМЯ И ЗЕЛЕНИНА? Някой знае ли КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗОЛИРА БЕЗ ВИНИЛ?! Единственото, което се сещам са Старопланинските къщи с каменни покриви, които спокойно си обрастват с мъхове и треви и хич и не капят с години Някакви други по-леки материали хрумват ли ви? Естествени разбира се, така че да е още по-трудно:))
Искрени поздрави и надежди за добра тема:)