Бенато, синузита не е обикновено натрупване на слуз, а възпаление - в тази слуз се завъждат бактерии.
И аз го имах това досадно заболяване и незнам точно кога съм го получил: дали в казармата (един месец близо до Кремиковци), дали като студент техническия (като влезеш по коридорите на тази бастилия и ако си в единия край на коридора виждаш в другия край замъглени силуети от цигарения дим), дали от кариеса дето го бях оставил доста време нелекуван и постоянно кървеше.
Та доста време не обръщах сериозно внимахие на този синузит докато преди 7-8 години се наложи да печатам доста материал на един калпав лазерен принтер (излъчва много озон) и озона и цигарения дим в службата така го раздразниха, че се получи обезводняване на лицевите кости (буквално се бяха свили като мумифицирани и постоаяно течеше червеникав секрет от дясната страна. На рентгеновата снимка синуса беше доста по-уголемен от другия. Тогава изкарах 20 дни на антибиотици дето се пият през 6 часа и няколко поредни зими излизах замотан с шал - само очите ми се виждаха.
За последно преди године и нещо от синусите ми (само, че този път от горните) изтече зелен секрет след една упорита мигрена, която лекувах с пранаяма по неправилния начин (напредвах много бързо и правех задържанията средно по 240 секунди). След зеления секрет последва съсирена кръв и след това кръвоизлив в окото.
Сега като съм си пооправил манюто и всяка сутрин правя шаткарми (капхалабати) е се случва да се задържа слуз дотолкова, че да завъди бактерии, а възпаленията (всякакви възпаления) оправям с йогасана - няколко минути с чело допряно до земята.