Моят нос, пък, често се запушва. Секрет нямам никакъв, просто лигавицата набъбва. Не се влияе от храна. Имам изкривена преграда, дали не е от това?
Същата работа .
Тук отново моят опит влиза в действие
Есента на 2005-та ме оперираха от изкривена носна преграда. Диагнозата ми 6-7 по-рано беше „Deviatio septi nazi”, която означава изкривяване на носната преграда, поради което пациентът страда от затруднение на дишането през носа. Носната преграда е хрущял, който разделя носа на две ноздри. Ако обаче има деформация, едната ноздра е широка, а другата или е с малък капацитет, или въздух изобщо не преминава. Нарушава се дишането, едната част от синусите не се "проветряват", нарушава се дренажната им функция. Симптомите са чести възпалителни процеси - ринити, фарингити, ларингити и т.н.
Йога от такъв човек не става 100%
Изкривяването може да е още при раждане получено, или обикновено в детските години, когато падаме-ставаме...често забиваме носа в земята
Всъщност причината е напълно без значение, важното е да се отстрани проблемът. И понеже е механичен, възможната опция е една - девиацио. Прави се с пълна анестезия. Задължително при много добър, бих казал супер специалист, защото естеството на процедурата е такова, че опират нещата до "извайване" на носа
Представлява нещо като вътрешна пластика. С чук се троши преградата и се изправя с помощта на личното творчество на хирурга
(2 години по-късно едно лято моят УНГ специалист беше в отпуска и ми се наложи да посетя един друг лекар, който го имат за голям спец в Пловдив. Той ме прегледа щателно и каза, че девиациото е направено така, че въобще не си личи да е имало хирургическа намеса)
24 часа обикновено се седи с тампонада. Като се махне ви изписват. Десетина дни стоите с доста засъхнала съсирена кръв в носа, която започва да се рони и целия апартамент почервенява
Това е заради буквално раната, която е лигавицата в носа. А и как сърби само
Колкото и страшно да звучи, процедурата е лека. Един ден се седи в болница, вкъщи оставате още седмица. Важен е резултатът. А той е
подобрение на качеството на живот! Моят съвет е да се оперирате незабавно. Да дишаш свободно е толкова хубаво! Да не говорим, че от тва изкривяване страда и белия дроб, който реално още по-малко го използваме(а реално ползваме около 10% от него, което пак е престъпно малко...но пък затова има пранаяма все пак)