Имам снимки в дневника си. За това количество, което се вижда там (естествено без украсата) се използват следните продукти:
1 бр. среден патладжан - аз ползвах бял, но не виждам причина да не е син.
За марината:
половин кафяна чашка зехтин
половин чашка сок от лимон
За орехова плънка:
една шепа орехи, накиснати във вода
месестата част на два домата
половин червена чушка (моята беше лютичка)
скелитка чесън
няколко стръка магданоз и копър
1 с.л. червен пипер
щипка черен пипер, щипка сол
За слой от сирене:
тофу няколко резена (може със ядково сирене, но аз нямах приготвено)
Патладжана се нарязва на съвсем тънки филийки. Посолява се с морска сол и се оставя за 30 мин. да се отцеди от черния сок. След това обилно се измива с вода. Приготвяме си марината. Потапяме всяко патладжанено парче в маринатата, слагаме ги в съд и заливаме с маринатата. Така трябва да престои няколко часа.
Приготвяме си плънката като пасираме всичко в блендера без да добавяме вода или зехтин. Трябва да стане като песто.
След това започваме да редим: патладжанче, орехова плънка,патладжанче, ред сиренце, патладжанче, орехова плънка, патладжанче. По този начин аз си направих две „патладжанови петифурки” . Тези две красоти се слагат в тавичка и се сушат във фурната за няколко часа на 42 градуса.
Слагат се в чиния и се украсяват според вкуса. Аз ги полях със соев сос, сложих копър и ги гарнирах с марулки, морковчета, краставички, доматка!
Туй то! Да ви е сладко!