Не зная в коя фаза на растежа, зреенето, беритбата или преработвателния процес е измерена превъзходната степен
"200 пъти по-сладка". Няма да се учудя, ако цифрата не е резултат от прецизни химико-технологични замервания, а плод на творческа инвеститорска фантазия.
Да кажем, ако например някой от първите предприемачи (на когото някога е хрумнала идеята, че стевията я чака бляскаво пазарно бъдеще), в състояние на предприемачески възторг е стигнал до извода, че този – колкото крехък, толкова и могъщ конкурент на захарната индустрия, заслужава бомбастична реклама.
Така всички следващи смелчаци в този бизнес са сметнали, че цифрата “200” произвежда ослепителен пазарен ефект и заслужава да бъде безапелационно лансирана на всеки продуктов сайт и върху всяка опаковка.
Ако пък се окаже, че зад тази цифра стоят реални замервания, ще се радвам да науча как и от кого са извършени.
Другата питанка е свързана с полезността на преработената стевия. Ползвал съм такава стевия на тази фирма:
http://www.tzvetelina.com/. Изглежда досущ като бяла захар – фини бели кристалчета (не много по-сладки от захарта). И понеже не познавам процеса на преработване/рафиниране, въпросът ми е – някой знае ли какво полезно може да е останало в тези бели кристалчета от онези нежни и красиви зелени листенца, които така невинно ни се усмихват от всеки сайт, посветен на тяхната извънредна полза за нашия организъм?