Таниновата киселина е съединение, което се съдържа в много растения. Най-масово познатите примери са роза, розмарин, горска ягода, коприва, лайка, дъбови кори, но има още много други.
Разбира се, характерна съставка е на чаените листа.
Таниновата киселина спомага за спирането на растежа на много бактерии в организма от рода на стрептококите. Тя подпомага по специфичен начин действието на стомашните мускили и стимулира по-добрата функция и смилателните способности на стомашните сокове.
Освен това намалява чувствително перисталтиката на чревната стена и затова може да се използва за запичане при диарийни разстройства.
Притежава способността да намалява твърдостта на поетите хапки и с това подобрява храносмилането.
Таниновата киселина има и изразен съдосвиващ ефект. Затова може да се е използвала с известен успех и за лечението на много съдови заболявания - например при хемороиди и кървене.
Използва се още и при дерматологични проблеми заради съдосвиващия и бактерициден ефект - дезинфекцира кожата.
Тъй като намалява отделянето на обилен секрет от лигавиците, открай време се е препорчвала за спомагателно въздействие при бронхиални възпаления и стомашни разстройства.
Стритите корени, съдържащи танин, са използвани още в миналото за оцветяване на вината в червено.
Д-р Юлия Григорова - гастроентеролог. Работи в болница "Лозенец" в София
Излиза, че танините в минимални дози дори са полезни