Уважаема Alcyone,
Както става ясно от разговора между мен и Мио дотук, аз погрешно съм си мислил, че той е преводачът на текстовете и ни най-малко съм целял да говоря на някого зад гърба.
Ще отговарям в реда, в който сте задали въпросите си.
В термина "конспирация" включвам всички твърдения, основаващи се на недоказани "факти". Това са:
1) Злата фармацевтична мафия, която иска да отрови всяко живо същество на планетата. Да уточня, че аз прекрасно разбирам проблемите в тази сфера, които са в резултат на печалбарството и които се изразяват в претупани изследвания, фалшифицирани резултати и корупция, за да се пусне дадено лекарство на пазара. Това обаче не значи, че някой умишлено иска да си болен.
2) Наличието на някаква фамилия (Ротшилд, Рокфелер), масони, илюминати и прочие кръжоци, за които никой не може да ми представи смислено доказателство, че съществуват, камо ли, че те контролират света, искат нов световен ред и на които всичките им тайни срещи са известни.
3) Твъдения от сорта на "Кацането на Луната е постановка", някой пръска неясни субстанции във въздуха, добивът на шистов газ е супер вреден и т.н, които обикновено имат връзка с организациите от точка 3. Последния пример ще използвам, за да подкрепя твърдението си, че "Хора, които нищо не разбират, обясняват неща на други хора, които също нищо не разбират." Неразбиращият от добив на шистов газ съм аз (и Вие и всички, които протестираха). Авторът на филма "Газленд" също си няма хал-хабер, ама ми обяснява. Аз мога да направя филм, колко е безвреден добивът. Другото, което е - няма еднозначно становище по въпроса и по тази причина смятам за крайно несериозно единствено на базата на един филм и на това, че Франция го била забранила да се юрна да протестирам, както направиха мои приятели и познати, някои от които са сред организаторите. Огъня подклажда и фактът, че "Шеврон" ще копае, а тя е пратеник на империята на злото. Когато "Газпром" излезе с технология и поиска да добива, ще клекнем като стой та гледай.
Нещата трябва да се разглеждат от всеки възможен ъгъл. Конспираторите ги гледат едностранно и както им е удобно.
В този смисъл неразбиращият не сте Вие, която сте превели статията, а нейните автори. Въпреки, че малко или много сте с нагласата да приемете прочетеното за чиста монета (поправете ме ако греша). Така наречените им аргументи всъщност са точно тези недоказани твъдения, за които говоря. И никакви основи на нищо не разклащат.
Аз в момента уча висшето си образование, медицинско. Има време до научните ми публикации и изследвания. На свой ред отправям същите въпроси към Вас.
Флуоридирането на водата:Флуоридът е естествен минерал, който се среща масово във водите. Още в началото на 20ти век стоматологът д-р Фредерик Маккей започва разследване защо зъбите на пациентите му са на петна, същевременно кариесите и останалите проблеми са много по-редки, отколкото на други места. И установява, че това се дължи на флуорида. Оттогава се започват изследвания какво количество флуорид е здравословно, без да предизвиква петна. Резултатъте е 40% по-малко кариеси сред децата и 30% сред възрастните. Модерните препарати за поддръжка на устната хигиена също допринасят за това, разбира се.
Противниците викат да се гласува. Първо, децата, които имат най голяма нужда от флуоридиране, не гласуват и второ - много лесно е да се изплаши населението (което нищо не разбира и няма акъла да ги опровергае) чрез пропаганда. Позовават се на доктори, които са против флуоридирането, защото го виждат като намеса в живота на хората, въпреки че прекрасно знаят, че няма опасност. Научното общество може да е твърдо за флуоридирането и тук като контрааргумент биват намесени "Те". Тези, които искат да отровят народа. Кои са те отново не е ясно. Всички институции в кюпа. Започне ли процедурата по флуоридиране заваляват и оплакванията - умряха ми рибките, увехнана ми цветята и прочие неща на емоционална основа, сякаш чакали специално този момент. За рака да не говорим. Няма нито едно изследване, което еднозначно и категорично да свързва флуорида с рака, нито да показва, че той увеличава риска от такъв.
Ваксините:Тук дълбаем да извадим кирливите ризи на медицината с фокус върху страничните ефекти и смъртните случаи. А колко са те? В статията впрочем сте разменили местата на боря на умрелите (малко над 100) и броя на хората със странични ефекти (около 23 000 май бяха). В сайта, към който сте дали линк се вижда. Прекрасно се осъзнава, че може да има странични ефекти - от локална болка след инжекцията до припадане, респираторни проблеми и прочие. В много от случаите дори смъртта не може да се отнесе пряко към ваксината, защото смъртта не настъпва веднага, след 5 минути или дори година. Смешен е делът на получилите странични ефекти на фона на тези, на които им няма нищо. Ей така с лека ръка ли пренебрагвате стотиците милиони ваксинирани здрави деца, сред които съм и аз? И фактът, че шарките са изкоренени? Освен това пак няма категорична връзка между ваксините и аутизма. А изследвания в тази посока са правени и се правят. Убедете се сама:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ Дано .gov не Ви откаже в зародиш. Доказателства за ползите от ваксините ни заливат отвсякъде, но някои са се вторачили в единия процент проблеми. Спестете си "аргумента", че са манипулирани. Това се подразбира.
Ако ще вадим кирливи ризи, мога да Ви залея със смъртните случаи и страничните ефекти, които алтернативната медицина и псевдонауката са причинили.
Какво общо има грозната картинка в България? Некролозите са на младежи жертви на ваксини ли? Или на сгазени от пияни шофьори, загинали в катастрофи и наръгани с ножове на улицата, в дискотека и жертви на други престъпления? Аргументите за контрол над храната от гледна точка на българските институции, при положение че производителите внасят бракувани колбаси от Франция да ги преработват и продават и че в държавата нищо не е наред, са безпочвени. Да не говорим, че тук опираме и до съвестта и манталитета на българина.
Разбрах, че не желаете да спорите, но трябваше да се аргументирам. Да, има интереси, да, става въпрос за много пари. Навсякъде става върпос за пари. Хомеопати, китайски медици, остеопати, натурпоати и прочие шарлатани са алчни до безобразие и това се вижда в цените. След интересите, за които знае всеки, конспираторите се сгромолясват, защото се позовават само на твърдения, пълни с въздух.
Не съм съгласен с тезата, че хората понеже имат глава на раменете си, щели да преценят. Лиспата на познания в тези сфери беше илюстрирана преди 10-12 години, когато група учени пуснаха мухата за изключително вредният диводороден монооксид (H
2O). Назован "химикал" за допълнителен психологически ефект, бяха изтъкнати вредите - причинява ръжда, използва се върху културите, поврежда електроуредите, открит е в туморите на терминално болни пациенти и прочие, и американците тръгнаха да подписват петиции да протестират. Същата тази липса им пречи също и да отсяват помиите, които се сипят от медиите. По въпроса няма спор. Липсата на критично мислене и знания са основните проблеми на поддръжниците на гореописаните от мен неща. Аз лично съм скептичен и неубеден в доста неща, ставащи в медицината, защото знам как субектите опорочават науката. Конспираторите са тези, които не желаят да погледнат всички гледни точки и да отсеят плявата от сеното, че чак се обявяват за мислещи и просветени.
Относно това да съм се обърнел към авторите: адски много хора са го направили, аз нищо ново не мога да кажа. Има известни лекари в публичното пространство като Бен Голдейкър (Ben Goldacre), който изтипосва манипулациите на фармацевтичната индустрия, официалните медии и алтернативната медицина. Погледнете му презентациите в интернет.
Такива размисли.