бързам да споделя с вас какво преживях преди малко - а именно едно неописуемо вкусно плодово вълшебство
идеята за тези палачинки се зароди преди няколко дена когато се опитах да си забъркам бананов крем, но стана много воден и блудкав, и нали съм си умница викам си я да го плесна във фурната да се изсуши (върху хартия за печене), белким става за ядене после... и след няколко часа що да видя то станало като палачинка на вид, че и на вкус беше добро... та се разрових по сайтовете за истинска рецепта за палачинки и намерих
това, което е много подобно на моето първоначално творение, с някои подобрения и промени, които се налага да направим по обективни причини
ПРОДУКТИ
за палачинката:
2-3 банана
сока от 1 лимон
1/3 чаша смляни ядки по желание (в оригиналната рецепта ги няма, но аз първо направих палачинка без и стана рехава и се залепи за хартията, затова ви съветвам заради гъстотата на сместа да сложите някакви ядки)
за пухкавия крем:
парченце смлян кокос или 5-6 лъжици кокосови стърготини
1/3 чаша топла вода
6 смлени бразилски ореха (оригиналната рецепта е с кашу, но както разбрахме то не е съвсем сурово, затова реших с бразилски орехи, може да замените с други ядки по желание)
2 чаени лъжички псилиум или някакъв друг сгъстител
1 ванилия
1 лъжица мед или кленов сироп (ако ползвате пектин за сгъстяване, може би може да се пропусне подсладителя?)
за украса:
(в случая)
малко ягодки и кивиПасираме продуктите за палачинката и сместа се изсипва в голяма тава върху хартия за печене. Наклонете тавата във всички посоки за да се разстели (точно както се правят палачинки в тиган). Изсушаваме около 6 часа, палачинката трябва да е пластична и не прекалено суха. Ето снимка на моята след изсушаването:
След това пасираме и продуктите за крема, водата трябва да е около 50 градуса за да може кокосовите стърготини да станат на крем. Получава се много лек и пухкав на вид, размазваме върху палачинката, отгоре украсяваме с плодчета...
...загъваме и се наслаждаваме!
(моята малко се скъса в средата като натиснах отгоре за да се размаже крема, доста са крехки, така че по-внимателно
)