Относно коледната трапеза днес изпробвах една рецепта за сурови сърми, едно емблематично ястие по тея празници. Та етоначина и продуктите за приготвяне:
Продукти:
За плънката:
~ Ориз, неполиран (аз използвах около 250-300гр.)-накиснат за една вечер във вода
~ Смлени орехи (около 50-85гр.)-също накиснати
~ Тиква, настъргана (около 100-150гр.)
~ Слънчогледови семки (200-250гр.)-накиснати
~ Няколко домата смлени на пюре, количеството преценете по собсвено осмотрение
~ Гизом
~ Кимион (по желание)
~ Черен пипер, смлян
За самите сарми:
~ Естествено лозови и зелеви листа
За маринатата:
~ Когато смесвате продуктите за плънката се събира един сок, отцедете го
~ Зърна черен пипер
~ Смлян черен пипер
~ Сок от лимон
~ Кимион
~ 1-2 щипки морска сол
~ Вода
~ Гизом
Приготвяне:
Една вечер предварително накисваме орехите, ориза и слънчогледа. На следващия ден смиламе орехите на ситно, настъргваме тиквата. Правим доматите на пюре. Смесваме ги в достатъчно голям съд (по възможност да не е метален), към тях добавяме останалите съставки, описани по-горе в секцията за плънката. Разбъркваме ги добре. Приготвяме листата (лозови и зелеви), пълним ги с плънка и завиваме сармите. След като сме готови със сърмите, ги подреждаме в съд и заливаме с марината състояща се от вече описаните по-горе продукти. Стремете се така да прецените съда в който ще нареждате сърмите, че да може маринатата да ги покрие. Това е всичко! Пожелавам ви приятно хапване и весели празници!