Понеже се зачекна любимата ми тема за религиите да си почеша пръстите и аз.Будизма съществува от близо 5000 години,християнството-от 2000,а мюсулманството-от близо 1600.Всичките религии според мен са еднакви и проповядат едно и също нещо - усавършенстване на човешката душа до достигането на нирвана или рая.А месиите може да се каже,че са тези,които проповядват и направляват хората в тези действия.Специално Исус е проповядвал принципите на будизма,само че е бил грешно разбиран,дори и от своите ученици в началото.Всичките му мисли и проповеди са същите като тези в будизма,но хората са ги тълкували по техния си материалистичен подход.Аз лично всички религии ги поставям в една рамка-за мен всички са еднакви.Е,имат различия,но всички проповядват едно и също като крайна цел.Може да се каже,че и Бога е един,само че се нарича с различни имена в различните религии.Будизма е по-умерен,докато християнството е малко или повече догматично и то благодарение на хора,които са го подчинили на личните си нужди с течение на времето.Чела съм автори,които казват,че в християнството се обръща голямо значение на дявола,както и това,че трябва да се придържаме строго към хр.ценности.В резултат на този стремеж само към добро злото се натрупва като "сянка"(тъй като света е двуполюсен и доброто не може да съществува без злото),вследствие на което тази сянка става много голяма и затова и се наблюдават историческите моменти като инквизиция,лов на вещици и т.н.За мюсулманите - знаем вече за техните "закони" .Мисълта ми е,че не трябва да се стремим толкова много да вярваме и да сме принципни,а трябва да изживеем всичко,което ни предлага живота.По този случай има една притча:"Отишъл един младеж да става ученик на Буда.Буда го попитал:"Ти някога крал ли си?".Ученика отговорил:"Не."."Тогава се върни,научи се да крадеш и тогава пак ела при мен"-отговорил му Буда.
П.С.Извинявам се,ако имам грешка в годините.
ти може да желаеш да си "чешеш" пръстите, но аз нямам желание да участвам в твоето чесане, защото нещата са от такова естество, че е унизително да се причисляват към достойните за чесане на пръсти...
но, спокойно, явно тук има доста хора, които с радост ще се присъединят да се почешете заедно!
само ще обърна внимание на някои неща, които си споменала, заради четящи, които евентуално не са в категорията на почесващите се.
"
Будизма съществува от близо 5000 години,християнството-от 2000,а мюсулманството-от близо 1600.Всичките религии според мен са еднакви и проповядат едно и също нещо - усавършенстване на човешката душа до достигането на нирвана или рая."
определено си права - всички религии наистина са еднакви... ако се вземе предвид промяната на смисъла на думата "религия" и се визира днешното й негативно значение - на нещо мъртво, изпълнено с рутуали и безсмислие до степен на богохулство дори.
и в този смисъл, да, наистина се проповядва и набляга на усъвършенстването на човека със собствени усилия, а не с благодат от Бога Творец и се акцентира на спасението на човека, един вид - всичко е насочено КЪМ човека, ЧРЕЗ човека и ЗА човека.
просто човекът е в центъра на нещата, което е философия на сатана / дяволът е голям хуманист! / - прави всичко, което искаш, както искаш и когато искаш, а Бог е изместен от трона на сърцата и смотан в някой ъгъл, макар всичко видимо и невидимо да е от Него, чрез Него и за Него.
хората не търсят Божието Царство, правда и слава, но живеят за себе си, та ако щеш и в случаите, когато се опитват да са добри и да правят добро - това пак прославя самите тях и им доставя удовлетворение от собствената им праведност.
ако човек не живее за Бога и за Негова слава и ако няма жива връзка с Един Жив Баща и Създател, то всичко друго е религия в негативния общоприет смисъл на думата - ритуали, ритуалченца, правилца, закони - това прави, онова не прави, това хващай, онова не пипвай...
относно християнството, че било от 2 000 г. - това не е вярно, защото когато Божият Син дойде на земята в плът, Той не дойде за да даде една нова религия, не Той дойде да изпълни закона и пророците, за да може чрез вяра в Него да живеят и езичниците, които бяха приобщени към Божието семейство по този начин.
вярата е една - всички, даже юдеите по плът, вече се спасяват чрез вяра в Божия Помазан Син и Цар.
разделението на юдеи и християни е неправилно от библейска гледна точка - всички трябва да са ученици на Йешуа, Божия Син, Който Е и Единственият Път към Бога, а не както смяташ, че всички пътища водят към Бога.
"В резултат на този стремеж само към добро злото се натрупва като "сянка"(тъй като света е двуполюсен и доброто не може да съществува без злото),вследствие на което тази сянка става много голяма и затова и се наблюдават историческите моменти като инквизиция,лов на вещици и т.н"
че светът трябва да е двуполюсен е една опашата лъжа, която не може да бъде проумяна от промит от източните бълвочи мозък.
светът е място, където един ден наистина ще има само правда, мир и радост.
и не доброто и злото са важни, те и двете са плод на едно и също дърво - това за познаване на добро и зло, а вършенето на Божията воля, което винаги те води и държи в Пътя на ПРАВДАТА!