Б12 не се внася с храни,а се образува САМ в организма,при условие,че същият е чист.
А ето и мнението на Д-р Гайдурков за Б12:
"Тъй като вит В12 е киселинонеустойчив и би се разрушил от солната киселина на стомаха, слюнчените ни жлези отделят специфичен гликопротеин наречен хаптокорин, който свързва витамина в предпазващ го комплекс. Под този вид той безпрепятствено минава през стомаха и постъпва в леко алкалната среда на дванадесетопръстника. Там под влияние на панкреатичните ензими, хаптокоринът се разрушава и се отделя свободен вит В12. Този свободен вит В12 се свързва с друг гликопротеин, наречен вътрешен фактор, който се синтезира от пристенните клетки на стомаха, и който в дванадесетопръстника свързва освободения от хаптокорина вит В12 до нов комплекс. Само под вида на този втори комплекс - с вътрешния фактор, витамин В12 се усвоява малко по-надолу в тънките черва – в крайния улеум, където бива разпознаван от специфични за целта рецептори, наречени кубилин-рецептори. Понятно е, че всеки болестен процес, който нарушава което и да е звено на тази сложна верига, ще доведе до неусвояване и дефицит на витамин В12. В практиката най-честите причини за това са хроничните възпаления на стомашно-чревния тракт – на устната кухина, на стомаха и на тънките черва. Като имаме предвид, че от възпаление на стомаха (гастрит) и дванадесетопръстника (дуоденит) боледува всеки втори човек, можем да си отговорим и защо недостигът на вит В12 е така често срещано явление."