Следващата глава от книгата с бързи рецепти.
Сочни плодове с канела
4 зрели ябълки, круши или праскови (на резени)
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. лимонова кора
½ ч.ч. ябълков сок
1 ч.л. канела
По желание могат да се добавят още:
1 с.л. агаве или мед
½ ч.ч. стафиди
¼ ч.ч. едро натрошени ядки
Плодовете се мариноват около час, за да омекнат от лимоновия и ябълковия сок. Сервира се със сметана от кашу.
Плодове „Романов”
2 ч.ч. ягоди, малини, къпини или боровинки
½ ч.ч. портокалов сок
½ ч.л. портокалова кора
2 с.л. мед (ако плодовете не са достатъчно сладки)
½ ч.л. канела
В оригиналната рецепта се добавят няколко капки коантро.
Плодовете се мариноват за час. Гарнират се с портокалова сметана и накълцани бадеми
Бонбони „Нирвана”
4 ч.ч. смелени орехи
1 ч.ч. смелени бадеми, макадамия или кашу
1 ч.ч. слънчоглед или тиквено семе
1 ч.ч. кокосови стърготини (по желание)
½ ч.ч. рожково брашно (по желание)
1 ч.ч. бадемово масло, омекнало (в България съм виждала само течно; ще трябва да го заменим с кокосово и да добавим кокосови стърготини за съвсем наситен кокосов вкус)
½ ч.ч. кленов сироп, мед или агаве
¼ ч.ч. ленено масло
Щипка сол
Разбъркваме маслата с подсладителя и солта, в друг съд смесваме сухите съставки. Към маслата постепенно прибавяме ядките и месим с ръце докато се поемат напълно. Може да е необходимо повече месене, за да се получи хомогенна смес, която не бива да е влажна, за да не се разпаднат бонбоните. Разстиламе в тавичка и охлаждаме поне 3 часа. Режем на бонбони или десертни блокчета.
Сметана (добавка към чай, плодове или мюсли)
1 с.л. масло от кашу или ¼ ч.ч. кашу, накиснато за 30 мин.
½ ч.ч. вода
Шоколадов сос
1 ч.ч. брашно от рожков
½ ч.ч. фурми, накиснати за 30 мин.
½ ч.ч. агаве, кленов сироп или мед
2 с.л. зехтин или кокосово масло (по желание)
Есенция ванилия (по желание)
Ако сосът е гъст, добавя се малко вода
Пудинг с авокадо
1 авокадо
1 банан или ¼ ч.ч. фурми, накиснати за 10 мин.
½ ч.ч. рожково брашно
Плодов пудинг
1 банан
6 фурми, накиснати за 30 мин.
2-3 праскови
1 ч.л. канела
За пудинг на основата на банан или авокадо смесваме съставките едновременно.
Пудинг с ядки
1 ч.ч. кашу, накиснати за 30 мин. или 1 ч.ч. бадеми, накиснати за 8 часа
½ ч.ч. вода или портокалов сок
1 банан или ¼ ч.ч. фурми, накиснати за 10 мин.
½ ч.ч. кокосови стърготини (по желание)
За пудинг с ядки – първо се смесват ядки и вода (плодов сок) и след като сместта стане хомогенна, добавят се останалите съставки.