Туй ми е "сефтето" - демек, първа собствена рецепта (колко е собствена не знам де, много прилича на бар-чето на Деси, пък и идеите не са нови, ама все пак
). За мое учудване се получи невероятно добре (особено като за правено от моите, двете, левите
).
Продукти:
1 чаша пълнозърнест кафяв ориз, накиснат за 1 нощ
1/2 чаша стафиди, също накиснати (ако искаме по-сладко, се слагат повече)
1-2 пълни супени лъжици рожково брашно (или какао)
2 супени лъжици мед (течен)
Смиламе ориза и стафидите с кухненски робот, кафемелачка, или каквито подръчни средства имаме. Получава се нещо като тесто, от което оформяме барчета като онези популярни десертчета "Корни" (преди чат-пат си купувах от ония, без захар, не са лоши ) - стават 3-4 броя. В купа бъркаме меда и рожковото брашно, докато се получи глазура. Мажем с нея десертчетата, слагаме в камера за 1-2 часа и... готово
. Може да се увият в станиол и да се носят на работа/училище/път и т.н. Ужасно са вкусни
. Като направя повече, ще ги снимам.
П.П. Надявам се все пак суровият ориз да не представлява проблем?
Мисля, че не би трябвало, само дето е малко по-твърд, та трябва да се дъвче хубаво, но все пак?