Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Sugar -- the Bitter Truth  (Прочетена 14071 пъти)

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Sugar -- the Bitter Truth
« -: 06-03-2010, 20:18:33 »

От сурат тефтера (фейсбук :Confus_3:) ми попадна линк към тази лекция на д-р Robert H. Lustig за вредата от фруктозата и това защо и как през последните 30 години се е намърдала навсякъде в храните около нас. Филмчето го има на колибката тук, а субтитрите са тук.

Можете директно да го гледате и на youtube.

Аз се впечатлих доста. За мен това е първото обяснение защо една калория може да е различна от друга, когато става дума за затлъстяване.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #1 -: 12-03-2010, 17:14:11 »

Да, за тази лекция писах в поста за ваксините. Всяка майка трябва да я гледа. Свидетел съм на всекидневна злоупотреба със сладки "хранителни" продукти. И на майките им не им пука , ама въобще.
Както и днес се опитах да накарам една майка да изгледа лекцията, а тя ми каза ,че нямало да я гледа и да си говорим за по-приятни неща.  :surpris_22: ,просто нямам коментар.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #2 -: 13-03-2010, 17:06:15 »

Току що изгледах тая лекция. Супер е! Задължителна е за всеки, който си мисли, че що годе разбира от здравословно хранене ;)

Някои заслужаващи си цитати:

"Поглъщането на фруктоза води до затлъстяване. Колкото повече пиете ФС(фруктозен сироп), толкова ефекта от упражнения намалява. Фруктозата е хроничен хепатотксин, по същата причина поради която и алкохола. Единствената разлика е, че алкохола се метаболизира от мозъка и получавате алкохолен ефект, а ФС не се метаболизира от мозъка, и не получавате тези ефекти, но всичко останало е същото."

"В заключение, консумацията на фруктозата, не ме интересува кой е носителя, се е повишила последните 30 г., и води до епидемия от затлъстяване. Калорията, не е калория.
Диетолозите престъпно ни го пробутват това. Защото колкото повече мислите, че калориите са калории, толкова повече си мислите, че ако се упражнявате повече и ядете по малко всичко е наред. Не е наред. Всички изследвания показват, че това не работи. И защо не работи? Защото калорията не е калория. Фруктозата не е глюкоза. Ние знаем, че калорията не е калория. Има добри и лоши мазнини. Има добър и лош протеин. Има и добър и лош въглехидрат. Глюкозата е добър въглехидрат. Глюкозата е енергията на живота. Фруктозата е отрова."
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #3 -: 13-03-2010, 19:30:34 »

Това значи ли, че пчелния мед вреди?
Естествено разтварям си по една супена лъжица във вода веднъж на 2-3 седмици така, че нама как да разбера
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #4 -: 13-03-2010, 19:47:11 »

Аз не можах да го гледам, на субтитрите нещо им има  ::) и в колибка не го открих ...
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #5 -: 13-03-2010, 20:16:03 »

Добре... гледам сега филмчето от Youtube, но не ми е съвсем ясно - в началото се говори само (главно) за безалкохолните напитки и определен подсладител, произведен и употребяван в САЩ. Какво общо има това с фруктовата захар - тази, дето я има в плодовете, меда и фрешовете? ??? Тя вредна ли се оказва? Тук нещо не ми се връзва  :surpris_23:.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #6 -: 13-03-2010, 21:51:15 »

Лекцията е много добре структурирана.
Ами този подсладител го има масово и в БГ. Даже си е указан на етикетите: фруктозен сироп, фруктоза или плодова захар.
Относно плодовете професорът казва и за тях ;) Не е вредна, защото в природата, където има отрова, там има и противоотрова. Ядеш плод, обаче той е богат на фибри и антиоксиданти. Всичко е наред. Тръстиковата захар е супер, ако я хапваш от тръстиката(която е една твърда пръчка), но крайният продукт е много опасен.
Интересното е, че той го обяснява супер добре. Мен стилът ми хареса много. Не е типичния американски философин tooth
Най-интересното е как реагира организмът на фруктозата и какво се получава, когато смесим мазнини и захари. Най-опасната комбинация. Справка поничките. След като през 1982 г американската здравна асоциация органичава мазнините с цели 10%(започва масовото производство на обезмаслени продукти), именно тогава започва голямото затлъстяване на нацията. Намаляват мазнините, обаче увеличават захарта и по-точно фруктозата. При приема на фруктоза не се отделя хормона лептин, които отговаря за засищането. Така можеш да ядеш до спукване, без мозика да изпрати импулси за насищане.
Има и доста биохимия, която обаче е добре поднесена и е интересно. Пък и човекът си е редови професор от Калифорнийския :)
Споменават се дори 2 изречения за суровото и че там е истината. Основата на всяко хранене би трябвало да са фибрите. А в US веригите за бързо хранене няма продукт дори с 1% съдържание на фибри. Интересното е, че няма и да има. Но гледайте и ще разберете ;)
« Последна редакция: 13-03-2010, 22:04:45 от Petko »
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #7 -: 13-03-2010, 22:05:39 »

Аз не можах да го гледам, на субтитрите нещо им има  ::) и в колибка не го открих ...
Дай си мейла на лична и ще ти пратя субтитрите ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #8 -: 13-03-2010, 22:42:42 »

При приема на фруктоза не се отделя хормона лептин, които отговаря за засищането. Така можеш да ядеш до спукване, без мозика да изпрати импулси за насищане.
В първите години на вегетарианството и при мен беше така. Това сигурно се отнася за хора с "нормален" начин на хранене. Сега ми е много трудно да изям повече от една ябълка или една круша наведнъж въпреки, че ги обелвам.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #9 -: 14-03-2010, 02:19:54 »

Всичко е наред. Тръстиковата захар е супер, ако я хапваш от тръстиката(която е една твърда пръчка), но крайният продукт е много опасен.
Ми то е така и с другите извлечени неща- агаве, кленов сироп...Аз съм го писала и друг път тук. Затова за подсладител ползваме главно сушените плодове, след това мед.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #10 -: 14-03-2010, 09:59:58 »

Най-добре гледайте лекцията. Аз няма да как да го предам по-добре от професора.
Освен това, плодовете въобще не се разглеждат като проблемни. Проблемът е, че в над 95% от всички видове хляб, солети, закуски, сосове, кетчуп, лютеници....почти навсякъде се използва този фруктозен сироп. Изключително опасен е, защото не се засищаме и ни кара да поглъщаме повече храна, но най-вече е опасен, заради силно токсичното му действие, спрямо черния дроб. Основна причина е за диабет тип 2.
Рязкото затлъстяване на US нацията започва от масовата употреба на ФС в хранително-вкусовата промишленост.
Професорът говори и какво става при смесването в едно хранене или един продукт на мазнини и захари. Получава се незасищане и силен апетит, независимо от приетите количества. Оттам идва и успехът на Макдоналдс. Махат фибрите изцяло. Вкарват фруктозен сироп(пъти по-евтин дори от захарта), който ни се нрави на вкус и ни пристрастява.
Друг за мен изцяло нов момент е, че поемеш ли фруктоза е напълно без значение дали гориш калории или не. Фруктозата няма изгаряне. Тя не е калория просто tooth
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #11 -: 01-05-2010, 21:06:44 »

Гледах го.... не ми станаха ясни повечето неща, щото са някакси твърде биохимични или каквото е там... но пък някакси звучеше убедително и съм склонен да го вярвам това ...и без това няма как да ги правя тия изследвания вместо тях да се убедя във всичко... но наистина ми се струва, че има подобни неща заложени и разни конспиративни схеми, за да си продават продукциите и т.н.  :police:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #12 -: 01-05-2010, 21:10:46 »

Едно не ми стана ясно от този филм. Излиза, че ако пием Кока-кола и в същото време приемаме фибри проблем няма да има? Или пък ако ядем само глюкоза?
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #13 -: 01-05-2010, 21:17:05 »

Едно не ми стана ясно от този филм. Излиза, че ако пием Кока-кола и в същото време приемаме фибри проблем няма да има? Или пък ако ядем само глюкоза?
Мен ли ме питаш? Много ти ги разбирам аз..... мисля, че с глюкозата нямаш проблем, а с фруктозата. Глюкозата се поема от тялото, то нали и в болниците ти пресипват глюкоза в кръвта да се оправиш, ако не бъркам нещо. Пък за фибрите... тялото има нужда от фибри ми стана ясно, ама дали като се тъпчеш с фибри колата не ти е проблем, не съм сигурен  :surpris_23:
Активен
"няма грешки, има само уроци"

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #14 -: 01-05-2010, 21:41:01 »

Едно не ми стана ясно от този филм. Излиза, че ако пием Кока-кола и в същото време приемаме фибри проблем няма да има? Или пък ако ядем само глюкоза?

Томирис, ще изобретиш здравословен начин на пиене на Кока-кола. Наливаме в чинийка и топим с пълнозърнест хляб.  tooth tooth tooth.

Напомня ми на хляб с вино, от който веднага ме избива на повръщане - гробищни асоциации.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #15 -: 01-05-2010, 21:42:14 »

Не, риторичен въпрос беше. Глюкоза са ми преливали, много е готино - нито ти се яде, нито ти се пие, а после с месеци като видиш нещо сладко ти се повръща. Най-добрият метод за отказване от сладкото tooth
Въпросът е, че глюкозата се приема, но в определено количество, колкото мозъка, черния дроб и мускулите могат да поемат. Останалото се натрупва под формата на мазнини и ефекта е същия както при фруктозата.
От друга страна, фруктозата има много нисък гликемичен индекс - 19. Глюкозата е средно 100, а меда с около 88 (медът се състои главно от фруктоза 38,5% и глюкоза 31,%, малтоза, сукроза и т.н.). Онова бялото, с което си подслаждаме кафето е дизахарид 1-α-глюкозидо-2-β-фруктофураноза (познатата ни от органичната химия С12Н22О11), разграждащ се пак на фруктоза и глюкоза.
Нали уж ни убеждават, че колкото по-нисък е GI, толкова по-добре? Защо тогава уж диетични храни като динята и морковите са със сравнително висок индекс? Въобще цялата тази работа с качествата на различните захари и тяхното влияние върху различните организми излиза прекалено сложна и недоизпипана научно. Вредата от захарта според мен не е толкова в самите захари като въглехидрати, ами в неправилната им преработка, използване и комбинации.
Наистина е необходимо да се подходи малко химично към цялата тази тема за захарите. Не трябва да ги приемаме само като: "лоша бяла захар" и "всички останали".
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #16 -: 01-05-2010, 21:48:32 »

Да, ама аз примерно нищо не разбирам от нещата, които казваш, Томирис. И като цяло кой ти разбира толкова.... това с лошата бяла захар ми е много по-ясно да ти кажа, отколкото формулите къде ги пишеш тук и други такива сложни неща, които само ти си разбираш... въпреки че може и още някой да ги разбере де. Тамън се зарадвах, че нещо ми се изяснило, и ти сега се опитваш да ме объркаш като поставяш нещата под съмнение  tooth
Христо е прав, всичко ще измислиш ти  :bleh
Активен
"няма грешки, има само уроци"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #17 -: 01-05-2010, 21:59:34 »

Аз ако ги разбирах тия неща нямаше да съм тук. Въобще който напълно ги разбере заслужава Нобелова награда. Факт е, че никой не е прокопсал от прекалената консумация на захари. На някои не се отразява толкова зле, други направо ги убива. Въпреки всичко ефект различен от плацебо върху човешкия организъм има, поради това трябва да се взима под внимание.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

черен гарван

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 743
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #18 -: 01-05-2010, 22:13:52 »

Пак ги правиш сложни нещата... знам ли аз кого ще убие, на кого ще действа добре и т.н. Пък и как изобщо човек може да разбере, сред хилядите взаимовръзки там някъде отвътре ???
Активен
"няма грешки, има само уроци"

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Sugar -- the Bitter Truth
« Отговор #19 -: 02-05-2010, 16:46:00 »

Какво сте се наплашили бе сладури, изобщо не е толкова сложно.   Е , все пак не трябва да се забравя ,че този форум не е  за това как да си наточиш мотиката  или как да си варосаш овошките.  Все трябва да има наука . :pensif_29:   
Въпросът е препоръките да са разбираеми.   
 Ето там за кока-колата дето писахте,  наистина е така - Ако изядем две лъжици с овесени или пшеничени фибри  преди да изпием чаша кока-кола ( който пие де, аз отдавна не пия, не че нарочно , много ми е сладка )   ще намалим скоростта на усвояване  на захарта  в организма защото фибрите ще забавят процеса.  Колкото по-бавно  става преминаването на захарта в кръвта  ,толкоз по-добре. 
 Това важи само захарта . За другите отрови в тази напитка  не говорим. Захарта е сигурно най-малкия проблем в кока-колата .
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.297 секунди с 21 запитвания.