Хаха, Марулче, голяма си симпатяга!
Ани, това за "незаменимите" аминокиселини е абсолютен мит!!! Това са съвсем остарели разбирания, които напълно се опровергават от днешните проучвания и съм убедена, че ще се разпространи масово в близките години (дай Боже по-скоро). Просто месната и млечната индустрия са много силни, и по всякакъв възможен начин се опитват да държат хората в невидение. Все пак става дума за милиарди... Но, угасват!! Сигурна съм!
В тази връзка, Марукла е напълно права - тези протеини, които ни се втълпява, че трябва да приемаме на ден, са в толкова завишено количество, че се отива в друга крайност - свръхконусимация на протеини, която води до тежки последици. Болести, болници...лоша работа.
Първото нещо, което трябва да направим като хора (живеейки в объркана система) е да се доверим на Природата, която просто е съвършена. Нима сме поставени тук, за да умрем от глад, или да ни се причинява недостиг на жизненоважни минерали, защото Природата не ни го дава?? Просто невъзможно. Този свят, като всяко нещо във Вселената е създаден съвършен. И е създаден така, че да има в изобилие от всичко за всички. Не би трябвало да има гладен човек, защото всички сме равни. Нито гладно животно... Нито някой трябва да убива, за да се нахрани, защото това създава дисбаланс и ни се връща като бумеранг във вид на болести и какво ли не... Всичко е създадено да е в ред и хармония. От нашето невежество сме опорочили доста неща, затова сега берем горчиви плодове и трябва да променим това, за да възвърнем първоначалната хармония.
Тоест, в природата има ВСИЧКО, от което се нуждаем, за да живеем пълноценно, в количествата, които са ни нужни.
За
протеини при суровоядното хранене трябва да се консумират на първо място много
зеленолистни зеленчуци (най-добре на смутита, за да се усвоят най-добре) Но и на салати и изобщо където се сетиш. Второ, многото
ядки, които са изключително богати на протеини. Трето, може да се покълва
нахут и да се прави суров хумус с нахут;
жито (както при житния режим); дори накиснат
ориз (кафяв, червен или черен, не бял). Другите Радости ги е казала...
За плодовете и зеленчуците е ясно - колкото повече, толкова повече - това е девизът за тях
За вит. В12 д-р Казънс мисля, че говори в двд.то си, което смятам съвсем скоро да си поръчам и ще споделям. Още някъде бях попаднала и то тези дни, ама като не мога да се сетя.... Ще поровя, дано ми попадне инфо...
Ето и още съвети тук, много са полезни:
http://www.therawfoodcoach.com/start_here.phpАз си изтеглих и нещо като електронен наръчник за начинаещи суровоядци на Анджела Стоукс. Ще се опитам да го прикача, а ако не успея, ще го пратя на Мер по мейла, за да го прикачи тя.
Ето много подробна таблица на протеините:
http://www.surovo.hit.bg/start.htm Целият сайт е много хубав!
Целувки!