Цитирам текст от чужд форум, не съм аз автора. Търсех подробно за технологията по супермаркетите.
костилковите плодове, ябълкови семки, бадемите и кайсиевите ядки съдържат цианогенни гликозиди за да се предпазят от вредители. При метаболизма от тях се отделя циановодород!
Бананите и пъпешите, обаче не са в тази група. Но попаднах на изследване, в което се доказва, че при биосинтеза на етилен (такъв съществува при зреенето на банан, пъпеш, манго, авокадо и забравих кои още) се образува циановодород като съпътсващ продукт. И внимание! - ако плодовете се обгазяват с етилен този синтез на циановодород се усилва. Хайде сега да помислим как става така, че бананите да не узреят по пътя в кораба, а точно преди да ги изкарат на пазара? Като ги пазят от въздух при транспорта и складирането, а накрая преди да ги продадат ги обгазяват с етилен!
Дотук добре. Остана най-засуканата и най-опасната храна - въпросната странна майонеза. Реших, че ще да е някакъв консервант. Започнах да ровя за майонези и съдържание и какво да видя - възторжени хвалебствия за някакво ново пет - супер-ултра полезна растителна майонеза! Гледам състав - растителни протеини. Викам си я да видя в соята има ли цианогенни гликозиди. Обаче ударих на камък - нищожно количество.
И тогава ме удари прозрение като гръм. От тези майонези ме боли най-жестоко, значи съставката трябва да е силно токсична и с голямо участие.
При цялото търсене във всички материали се набиваше тапиока (cassava) като най-токсичното растение. Съществувал "тропически панкреатит", свързван с хронично отравяне с циановодород от тапиокови храни. Възможно ли е от 5-6 години (откакто ме нападна този майонезен ад) да са започнали да блъскат нишесте от тапиока в растителната майонеза? Възможно е и още как!!!
За бога, слагат нишесте от тапиока в бебешки хипоалергенни млека. Бебчо има колики от мляко? Нямате грижи, дайте да го наблъскаме с циановодород и ще му мине!
Потресох се. Сега остава въпросът: защо нормалните хора не получават болки от тези неща? В митохондриите се синтезира ензим роданаза, с помощта на който циановодородът се превръща в относително безвредния тиоцианат. Значи или на мен не ми достига този ензим, или ме трови тиоцианатът. Ще видим. Обаче и за нормалните хора процесът на това обезвреждане не е безобиден, по-нататък при интерес ще пусна материалите, които обясняваха, че той води до лошо усвояване на протеините, дефицит на Б12, блокира свързването на йода и т.н. Затова считам, че и без да ги боли това си е хронично натравяне, което може да води до бог знае какво. Изчетох и дълго изследване за кучета, хранили една група с тапиока, друга с ориз с цианид. Разболели се от панкреатит, макар че нямали болки. Имали повишен тиоцианат в кръвта.